Βοηθεια και περα απο το Σπιτι στην Αιγειρο

Να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στην περιοχή τους προσπαθούν οι τρείς εργαζόμενες στη δομή Αιγείρου του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας η εθελοντική βοήθεια

 
Περίπου 100 ωφελούμενους εξυπηρετούν τα στελέχη της δομής Αιγείρου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βοηθώντας στην καθημερινότητά τους ακόμα περισσότερα άτομα, μιας και οι δύσκολοι οικονομικά καιροί έχουν φέρει πολλούς συμπολίτες μας, και στους οικισμούς, σε δύσκολη θέση.
 
Έτσι, σε συνεργασία φυσικά τόσο με τις υπόλοιπες 3 δομές του Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Κομοτηνής όσο και με τις κοινωνικές υπηρεσίες, προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνδημότες μας, ενώ σημαντική ενίσχυση προσφέρει το άτυπο δίκτυο εθελοντών που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη δομή, που τους βοηθά να έχουν πιο άμεσες και πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις
 
Τα μέλη της δομής, η Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος κ. Ελλάδα Ηρακλέους, η νοσηλεύτρια κ. Εύη Ξανθοπουλίδου και η οικογενειακή βοηθός κ. Αιμιλία Χατζίδου μίλησαν για τις εμπειρίες τους, αλλά και πώς αυτές αλλάζουν με τον καιρό. 

Πολλαπλή στήριξη στους ωφελούμενους 

Όπως ανέφερε η κ. Ηρακλέους, στο πρόγραμμα της Αιγείρου υπάρχουν περίπου 100 εξυπηρετούμενοι, ενώ κατά διαστήματα, και τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα, προκύπτουν έκτακτες περιπτώσεις.
 
«Έχουμε μια συχνότητα καθημερινή στα σπίτια των εξυπηρετούμενων, προσφέροντας η κάθε μία τις υπηρεσίες που αρμόζουν στην ειδικότητά της» σημείωσε, από νοσηλευτική φροντίδα, συνταγογράφηση, διεκπεραίωση συνταγών, κοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη ατόμων, παραπομπή σε διάφορες άλλες υπηρεσίες όπου αρμόζουν στα καθήκοντα της κοινωνικού λειτουργού, παροχές που προσφέρει η οικογενειακή βοηθός, όπως η καθαριότητα της οικίας του εξυπηρετούμενου, η ατομική και προσωπική υγιεινή, διεκπεραίωση λογαριασμών ΔΕΚΟ και πολλά άλλα, βοηθώντας πολλές φορές, και πέρα από τα καθήκοντά τους.
 
Άλλωστε ακόμα και ο χώρος της αρμοδιότητάς τους είναι ρευστός, μιας και βοηθούν όποτε τους ζητηθεί, όχι μόνο στην περιοχή της Αιγείρου, όπως τους οικισμούς της Αιγείρου, Μεσσούνης, Καλλίστης και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι το Φανάρι όπου είναι η άμεση αρμοδιότητά τους, αλλά και πέρα από αυτές, κάποιες φορές μέχρι και την Κομοτηνή.
 
Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, μιας και συνάδερφοί τους στις άλλες τρείς δομές του προγράμματος στο Δήμο Κομοτηνής (Κομοτηνή, Φανάρι και Νέο Σιδηροχώρι) επίσης κάνουν κάτι ανάλογο, καλύπτοντας όσο το δυνατόν το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Κομοτηνής. 

Βοήθεια σε όλες τις ηλικίες 

Να σημειωθεί επίσης πως ενώ ο βασικός τους ρόλος αφορά άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες, πολλές φορές βοηθούν όπου μπορούν ακόμα και σε νεότερες ηλικίες. Άλλωστε έχουν παρατηρήσει πως η οικονομική κρίση έχει φέρει πολλές οικογένειες πίσω στους οικισμούς, που μένουν σε αυτούς για οικονομικούς λόγους.
 
Έτσι και αυτοί έχουν αρχίσει να εξυπηρετούν και οικογένειες ανεξαρτήτου ηλικίας, γιατί βλέπουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.
 
Όπως ανέφερε η κ. Ξανθοπουλίδου, υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Η εποχή έχει πολλές οικονομικές δυσκολίες, με προβλήματα σίτισης, θέρμανσης. Για αυτό και υπάρχει άμεση συνεργασία με όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου Κομοτηνής, ώστε να τους κατευθύνουν εκεί που χρειάζεται. «Δρούμε επικουρικά παντού, με προτεραιότητα στους απόρους, αλλά και προτεραιότητα στα παιδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σημαντική ενίσχυση από τον εθελοντισμό 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σημαντική βοήθεια σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουν στην Αίγειρο, αποτελεί και η άτυπη δομή εθελοντισμού, που αποτελείται από ωφελούμενους και μη, οι οποίοι έχουν ενεργοποιηθεί και κινητοποιηθεί. Έτσι βοηθούν σημαντικά στο έργο της δομής σε μικρά και μεγάλα θέματα, διευκολύνοντας το έργο τους, ακόμα και εντοπίζοντας ανάγκες που μπορεί να μην είναι εμφανείς.
 
Έτσι είναι πολλοί οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, που βοηθούν και αυτοί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα μέλη του να βελτιώσουν τη ζωή όλων των πολιτών, είτε ζουν εντός της πόλης, είτε ζουν στους οικισμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.