«Βοηθεια» για το φιλοδοξο Τεχνικο του προγραμμα θα αναζητησει ο Δημος Κομοτηνης

Θα απασχολήσει 6 Μηχανικούς με παροχή υπηρεσίας για ένα έτος

Στα 35 εκ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής

Στα 35.448.191,32 ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Πρόκειται για  ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο, όπως παραδέχτηκε και η Δημοτική αρχή, πρόγραμμα, για το οποίο θα κάνει κινήσεις ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που θα κληθούν να το εφαρμόσουν, έστω και προσωρινά.

Όπως τονίστηκε κατά τη  διάρκεια της συζήτησης του προγράμματος, ο δήμος θα προχωρήσει στην εύρεση, μέσω ανοιχτών διαδικασιών, έξι μηχανικών, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα εργάζονται με παροχή υπηρεσίας για ένα έτος.

Τρεις θα απασχοληθούν στην Τεχνική υπηρεσία, ενώ άλλοι τρεις στην Πολεοδομία, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στο Δήμο να κινηθεί γρηγορότερα και να μπορέσει να υλοποιήσει τα έργα που επιθυμεί ταχύτερα.

Να σημειωθεί πάντως πως στο τελικό ποσό υπολογίζονται έργα που αναμένουν ένταξη, όπως η ανάπλαση της περιοχής της Παλιάς Νομικής, που μόνο του ανέρχεται στα 12,5 εκ. ευρώ.

Μεγάλο και φιλόδοξο το Τεχνικό

Μεγάλο και φιλόδοξο χαρακτήρισε το Τεχνικό πρόγραμμα ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, που σημείωσε πως ήταν πολύ χρήσιμη και η διαβούλευση που προηγήθηκε.

Στο τεχνικό πρόγραμμα, σημείωσε, αποτυπώνουν ως δημοτική αρχή το όραμά τους για την πόλη,  με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Το τεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Δημήτρης Καρασταύρου, και περιλαμβάνει αφενός έργα προηγούμενων ετών που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή δεν έχουν παραδοθεί, παλιές μελέτες αλλά και έργα που σκοπεύει ο Δήμος να ξεκινήσει εντός του 2020.

Στόχος τους είναι να ωριμάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μελέτες σε ό,τι αφορά τόσο στην ανάπλαση δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, όσο και στις ανάγκες που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες και τη βελτίωση της οδοποιίας, ώστε να αντλήσουν όσο το περισσότερο δυνατόν ευρωπαϊκούς πόρους, διατηρώντας τους πόρους του Δήμου Κομοτηνής.

«Στόχος μας είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα, όπως αξίζει στο Δήμο Κομοτηνής, και να μην φέρει τη σφραγίδα ενός απλού οικισμού. Να τρέξουμε τις ενέργειες για να έχουν ωριμότητα τα έργα και να εντάξουμε όλα όσα σχεδιάζουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασταύρου.

Μέσα στα έργα αυτά υπάρχουν πέντε προτάσεις στο Φιλόδημο, η γνωστή πρόταση ύψους 12,5 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση και αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος «Παλιάς Νομικής Σχολής» και ανάπλαση των κτιρίων και της ευρύτερης περιοχής πέριξ του «Παλαιού γυμνασίου Αρρένων», όπως και έργα που αναμένουν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής μέχρι το τέλος του έτους, όπως η ανάπλαση οδών πέριξ ιστορικού τόπου Κομοτηνής (οδοί Κανάρη, Βασ, Παύλου, πεζόδρομοι πέριξ Ερμού, Συντ, Κρητών, Μπακάλμπαση) που ελπίζουν πως θα ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ.

Επίσης έχουν την επέκταση του Κυνοκομείου, την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής, την πυρασφάλεια, εργολαβίες για τις παιδικές χαρές και για τα κτίρια, που προέρχονται από πόρους του Δήμου Κομοτηνής, και ανέρχονται σε 1 εκ. ευρώ η κάθε μία, αλλά και την ανάπλαση του Βυζαντινού τείχους, ενώ περιμένουν και τις παρεμβάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού εντός του τείχους.

Προχωρούν μελέτες και έργα

Εκτός από αυτά τα έργα, τόνισε, θα γίνουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις εντός του 2020 ώστε να αποκαλυφθεί το σύνολο του τείχους, με τη δημιουργία και του διαδρόμου, μέσα στο 1ο Δημοτικό, ώστε να γίνει ένας διάδρομος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του τείχους.

Παράλληλα εντός του 2020 θέλουν να ωριμάσουν ακόμα ένα έργο με παρεμβάσεις στους δρόμους μεταξύ πλατείας και Ν Ζωίδη, από την Τσετινέ μέχρι την Αγίου Γεωργίου.

Ο κ. Καρασταύρου αναφέρθηκε και στην αρχιτεκτονική μελέτη που σχεδιάζουν για τους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, ώστε σε βάθος χρόνου να αποκτήσουν ενιαίο χαρακτήρα, ενώ σημείωσε πως στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, αλλά και Συγκοινωνιακή μελέτη της Βόρειας περιοχής της πόλης.

Μικρές παρεμβάσεις θα γίνουν στο Φανάρι, μιας και η παραλία κατά κύριο λόγο ανήκει στην ΕΤΑΔ, και μία από αυτές είναι η προβλήτα του οικισμού.

Ειδική μνεία έκανε στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, για την συντήρηση του οποίου έχουν κατανεμηθεί 200.000 ευρώ, σημειώνοντας πως θέλουν να μπουν για να διορθώσουν για παράδειγμα διαδρόμους οι οποίοι δεν έχουν χρηστικότητα, ζημιές που έχουν γίνει, ακόμα και αλλαγές όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για αυτό άλλωστε και δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα σε επισκευές, ώστε να γίνει μια οριστική παρέμβαση στο πάρκο.

Ο κ. Καρασταύρου εξέφρασε τέλος την πρόθεση της Δημοτικής αρχής να προχωρήσει, σε συνεργασία με την Δασική υπηρεσία, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια, σε ότι επισκευές είναι δυνατόν να γίνουν στο άλσος της Νυμφαίας.

Επιφυλάξεις από τη «Σύμπραξη Προοπτικής»

Φιλόδοξο πρόγραμμα, που παρόλα αυτά έχει πολλές ομοιότητες με αυτό του 2019 και 18, χαρακτήρισε το Τεχνικό ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης, σημειώνοντας πως έχουν προστεθεί αρκετές μελέτες και έργα, τα οποία είτε είναι υπό ένταξη είτε δεν έχει προσδιοριστεί το κόστος, ενώ αποτελεί ερωτηματικό πώς θα ιεραρχηθούν.

Πέραν αυτών όμως παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές παρεμβάσεις στους οικισμούς, που έχουν τεράστια προβλήματα, για να φανεί ότι θα λυθούν τα σοβαρά προβλήματα τους, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για καινούρια σχολεία και την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιότερων.

Παρόλες τις ελλείψεις πάντως, επειδή είναι η πρώτη χρονιά της νέας Δημοτικής Αρχής, η παράταξη απείχε, με τον κ. Γραβάνη να εκφράζει την ελπίδα ότι θα γίνουν οι προσθήκες που πρέπει, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μην κληθούν να ψηφίσουν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που απλά συνεχίζει έργα του 2020.

Ναι από τον «Σπάρτακο»

Πολύ διαφορετικό από ό,τι είχαν συνηθίσει, με την επιφύλαξη να μην μείνουν οι μελέτες στα συρτάρια και τα έργα στα χαρτιά θεωρεί το πρόγραμμα ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, τονίζοντας πως είναι θετικό ότι εισακούστηκαν προτάσεις τους, όπως το θέμα με το κυνοκομείο και με τη διεύθυνση Δασών.

Εκφράζοντας την ελπίδα να υλοποιηθεί και το σχέδιο για την βόρεια περιοχή της Κομοτηνής, αλλά και οι συνδέσεις με τον ποδηλατόδρομο, υπερψήφισαν το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει έμφαση στα καθημερινά προβλήματα, σύμφωνα με την «Πολη-τική Ανατροπή»

Την απουσία έργων που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου και των οικισμών, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ της ανάπτυξης, εντόπισε η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή.

Μάλιστα σημείωσε πως ο δήμος θα πρέπει να δώσει έμφαση στην επίλυση του κυκλοφοριακού ζητήματος που ταλανίζει την πόλη, τόσο στην κίνηση όσο και στην στάθμευση.

Επίσης τόνισε πως είναι απαραίτητο στο θέμα του Πολεοδομικού, να βρεθούν γενναίες χρηματοδοτήσεις, για να βρεθούν χώροι για σχολεία, ενώ θεωρεί πως ο δήμος δεν φαίνεται να έχει προβλέψει τις ανάγκες των οικισμών.

Έτσι ενώ παραδέχτηκε πως είναι ένα διαφορετικό και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, δεν έχει κατεύθυνση που να δείχνει ποια πόλη επιθυμούν, για αυτό και η παράταξή της απείχε.

Δεν στηρίζονται οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την άποψη πως, αν και πιο φιλόδοξο, το Τεχνικό Πρόγραμμα κινείται στην ίδια λογική των προηγούμενων, υποταγμένων στη λογική των περιορισμένων πόρων, κάτι που δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί στα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα, εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης.

Έτσι δεν περιλαμβάνονται έργα που βοηθούν τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και την αντιπλημμυρική προστασία, καθώς και άλλες κοινωνικές ανάγκες, ενώ ο όλος σχεδιασμός είναι υπό την αίρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο κ. Λεβέντης καταψήφισε το πρόγραμμα, χωρίς να θέλει, όπως τόνισε, να μηδενίσει όσα σχεδιάζονται, αλλά περισσότερο, όπως εξήγησε, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου και εντάσσεται στη λογική ότι ο Δήμος θα λειτουργεί ως επιχείρηση.

Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα υπερψήφισαν η συμπολίτευση, η παράταξη του Σπάρτακου και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» κ. Πέτρος Ζωγράφου και κ. Κωνσταντίνος Κιορπέογλου, με τις παρατάξεις «Σύμπραξη Προοπτικής» και «Πολη-τική Ανατροπή» να απέχουν και τη Λαϊκή Συσπείρωση να καταψηφίζει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.