Βιλνταν Γιουσουφ: «Επελεξα την πλευρα της συμμετοχης, ωστε να ακουστει η φωνη μου και να προσφερω περισσοτερα»

Κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου «Περπατώ» και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Κοινωνία Πολιτών»

«Προσπαθώ και έχω καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους με την προσπάθεια που καταβάλω καθημερινά και τη σκληρή δουλειά»

Η κ. Βιλντάν Γιουσούφ πρόκειται για μία δραστήρια φυσιογνωμία, καθώς μέσα από τις πολλαπλές ιδιότητες της ήδη έχει καταθέσει έργο στην κοινωνία και έχει φτιάξει ένα πλούσιο βιογραφικό. Η κ.Γιουσούφ, έχοντας δραστηριοποιηθεί με την ιδιότητα της κοινωνικής λειτουργού στο Κέντρο Στήριξης παιδιού και οικογένειας, στα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος, στην Κοινωνική Υπηρεσία του τέως Δήμου Αιγείρου και τα τελευταία χρόνια στον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν.Ροδόπης «Περπατώ», πλέον μετρά τις δυνάμεις της συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της «Κοινωνίας Πολιτών».

Η κ. Γιουσούφ μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να εμπλακεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και ανέλυσε τα πλάνα της στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου Κομοτηνής.

Ο λόγος στην ίδια…

ΠτΘ: Είστε μία φυσιογνωμία που διαμέσου της πορείας σας σαν κοινωνική λειτουργός σε πολλούς συλλόγους, έχετε αφήσει το στίγμα σας και γενικά έχετε καταφέρει να συγκεντρώσετε θετικές κριτικές. Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει στην εργασία σας;
Β.Γ.: Η αλήθεια είναι πως επιχειρώ να ανταπεξέλθω στα αιτήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν, προσπαθώντας να βοηθήσω όσο μπορώ, σχετικά με το αντικείμενο μου, και όσο μου επιτρέπουν οι νόμοι και οι υπηρεσίες. Βοηθάω όσο μπορώ στους συνανθρώπους στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

ΠτΘ: Πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε το βήμα και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην τοπική αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά;
Β.Γ.: 
Έχω σαν δεδομένο πως όλοι οι πολίτες του Δήμου μας πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε να ακουστεί η φωνή μας μέσα από αιτήματα και προσπάθεια. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κριτικάρεις τους ανθρώπους που είναι στη διοίκηση. Εγώ επέλεξα τη δύσκολη πλευρά και αποφάσισα να προσπαθήσω να μπω στη διοίκηση του Δήμου ώστε να προσφέρω περισσότερα. Ο κ. Γκαράνης μου προσέφερε την  εμπιστοσύνη που απαιτείται. Είναι ένα πρόσωπο που έχει την εμπειρία, καθώς έχει πάει την κοινωνική υπηρεσία πολλά βήματα μπροστά και χαίρει της εμπιστοσύνης όλων όσων βρίσκονται στην κοινωνική υπηρεσία και όσων λαμβάνουν βοήθεια από αυτές.

ΠτΘ: Με δεδομένο πως είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας, η προεκλογική διαδικασία είναι όπως την περιμένατε;
Β.Γ.: 
Προσωπικά δέχομαι μεγάλη στήριξη από τις υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές, γιατί πιστεύω πως με εμπιστεύονται. Προσπαθώ και έχω καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους με την προσπάθεια που καταβάλω καθημερινά και τη σκληρή δουλειά. Οπότε η εικόνα που έχω μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική.

«Ο κ. Πετρίδης και η ¨Κοινωνία Πολιτών¨ πρόλαβε δύσκολες καταστάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής»

ΠτΘ: Η ιδιότητα της κοινωνικής λειτουργού που διαθέτετε ευλόγως μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην πιθανότητα εκλογής σας ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής θα είναι και αυτός στον οποίο θα απασχοληθείτε.  Η κοινωνική πολιτική είναι ένας τομέας , που ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, έγινε και συνεχίζει να είναι σημαία όλων. Θεωρείτε πως το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων;
Β.Γ.:
Για να γίνω πιο σαφής επί του θέματος θα σας δώσω ένα παράδειγμα που μου έχει αποτυπωθεί. Όταν δούλευα στο κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας ήταν στο ξεκίνημα της κρίσης. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ήταν οι ομάδες που είχαν θιχτεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ήταν πολλά άτομα άνεργα που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τότε προσπαθούσα να καλύψω τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα δίναμε πακέτα για να καλύψουμε τις βασικές καθημερινές ανάγκες. Στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης βγάλαμε ένα περιοδικό που μιλούσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών και κάναμε συνέντευξη με τον κ. Πετρίδη. Μας είχε δεχθεί ο Δήμαρχος στο γραφείο του και μας έλεγε για το δύσκολο έργο διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης γιατί είχαν μειωθεί τα χρήματα που έρχονταν από την κεντρική διοίκηση και είχαν περιοριστεί οι πόροι που έρχονταν στους Δήμους αλλά ταυτόχρονα είχαν αυξηθεί οι ανάγκες. Όταν ένα παιδί ρώτησε στον Δήμαρχο τι σκέφτεται να κάνει για να υπάρχει θέρμανση στα σχολεία, τότε ο κ. Πετρίδης απάντησε πως αυτός έπρεπε να προλάβει καταστάσεις για να μην επηρεαστούν τα παιδιά της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής, όπως η θέρμανση, τα τρόφιμα και η καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών αυτών των παιδιών. Για αυτό ο κ. Πετρίδης και η νυν διοίκηση προσπάθησε να προλάβει καταστάσεις με διάφορα προγράμματα που πήραμε ως Δήμος. Θα μπορούσε να υπήρχε πολύ μεγαλύτερη η ζημιά αλλά ο Δήμος ανταπεξήλθε σωστά.

ΠτΘ: Με δεδομένο πως έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους που ασχολούνται με τις δομές, πιστεύετε πως θα μπορούσε να υπήρχε ακόμα καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από το Δήμο;
Β.Γ.:
Βεβαίως. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν υπήρχε καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για να καταγράψουμε τις βασικές ανάγκες των ατόμων αυτών και να «τρέξουμε» ανάλογα προγράμματα για την ανακούφιση των οικογενειών.

«Απαιτείται σωστός συντονισμός και αξιοποίηση των εθελοντών»

 ΠτΘ: Τι είναι αυτό που θα θέλατε να φέρετε στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής και της μέριμνας και ποιες προτάσεις έχετε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Β.Γ.:
Έχω στόχους και προγράμματα τα οποία σκέφτομαι πως μπορούν να υλοποιηθούν. Πιστεύω στη συνεργασία και την ομαδικότητα. Αν είσαι μία δυνατή ομάδα, έχεις τη διάθεση και τη θέληση τότε θα μπορέσεις να βρεις τη λύση για να προσφέρεις πολλά πράγματα. Πιστεύω στη δύναμη του εθελοντισμού, ο οποίος έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας. Απαιτείται συντονισμός με βάση τους ενεργούς εθελοντές που έχουμε και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των Δομών του Δήμου. Όλοι μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε πολλά προγράμματα.

«Προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και η αξιοποίηση των πόρων»

ΠτΘ: Τι θα αλλάζατε σαν Δημότης Κομοτηνής αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι την πρώτη ημέρα για να βελτιωθεί η πόλη μας;
Β.Γ.:
Η βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών της Κομοτηνής και η αξιοποίηση των πόρων σίγουρα βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες μας.  Μέσω των ΟΤΑ που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να μας έρχονται περισσότερα Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων της Κομοτηνής και των οικισμών. Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε το κομμάτι της αξιοποίησης του πάρκου, γιατί είμαστε γονείς και θέλουμε έναν χώρο για αυτά. Θα μπορούσαμε να φέρουμε ιδιώτες στο πάρκο, να νοικιάσουν τους χώρους και να αποκτήσει μεγαλύτερη πνοή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.