Video για πολιτικα games

Από το dvd στο βίντεο θα μπορούσε να πει κάποιος σχολιάζοντας υπό το πρίσμα της νέας τεχνολογίας την πολιτική πραγματικότητα της χώρας τους τελευταίους μήνες που ο Μεγάλος Αδελφός φαίνεται πως παρακολουθεί και τους πολιτικούς. Στο 16 λεπτών βίντεο του ΠΑΣΟΚ (προβλήθηκε από το Κανάλι της Βουλής στη διαδικασία ψηφοφορίας της 27ης Μαΐου) το οποίο παρουσίασαν τη Δευτέρα οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Φ. Πετσάλνικος, εμφανίζονται – όπως δήλωσαν οι παραπάνω- οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Αγοραστός, Ι. Μπούγας και Φ. Πατριανάκου να αλλάζουν ψηφοδέλτια κατά την καταληκτική ψηφοφορία της 27ης Μαΐου, με στόχο να διατηρηθεί μια εικόνα ενότητας στο κόμμα.

Υποβολή αιτήματος για προσφυγή στις κάλπες «εδώ και τώρα», πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή πρόταση μομφής κατά του Δ. Σιούφα εξετάζει το ΠΑΣΟΚ, για να δώσει συνέχεια στην καταγγελία του για επιχείρηση νοθείας στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γράφει το ΕΘΝΟΣ της Δευτέρας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Γ. Παπανδρέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας μιλάει για «άψογη, αδιάβλητη και απόλυτα διαφανή ψηφοφορία» και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για δημιουργία εντυπώσεων. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, μιλούν για σοβαρό πολιτικό ζήτημα και κυβέρνηση εκτεθειμένη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο «Παρατηρητής» ο πρώην β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης ζητάει από βουλευτές της ΝΔ που διαπίστωσαν ότι τους έχουν αλλοιώσει την ψήφο να βγουν και να το δηλώσουν.

Να σημειώσουμε ότι πριν ένα χρόνο ο κ. Σγουρίδης είχε διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματος στο νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ιστορία είχε κλείσει με μια απλή επίπληξη από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Ρέππα. Ο κ. Σγουρίδης, είχε υπερψηφίσει δέκα άρθρα του νομοσχεδίου που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει «κοστούμι διαπλοκής.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης είχε χαρακτηρίσει γενναία την πράξη του κ. Σγουρίδη.

Έλλειψη σεβασμού στη διαδικασία

Αναφορικά με το timing που καταγράφει το βίντεο, που ήταν η διαδικασία ψηφοφορίας για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, ο Π. Σγουρίδης σχολίασε ότι «η εικόνα που έδινε η Βουλή δεν ήταν η πρέπουσα. Δεν υπήρχε σεβασμός στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ηθικό ζήτημα. Δηλαδή, σε μια τόσο σοβαρή ψηφοφορία δεν είναι δυνατόν συνάδελφοι βουλευτές να μη μπορούν να ψηφίσουν, να επιλέξουν με το σωστό τρόπο πώς θα ψηφίσουν». Ο κ. Σγουρίδης> έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας και κανόνων πειθαρχίας. «Αν αλλοίωσαν την ψήφο σε κάποιο βουλευτή, σε κάποια αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος καλό είναι να βγει και να το πει, γιατί η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ονομαστική και φανερή. Κάθε βουλευτής ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών» ή απέχει από την ψηφοφορία. Επομένως, εφόσον αυτό γίνεται φανερά και με θάρρος εάν η κομματική νομενκλατούρα της ΝΔ του αλλοίωσε την ψήφο θα πρέπει να βγει και να το πει».

Παρελθόν αντάρτη

Στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Σγουρίδης αν και ήταν β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής είχε ψηφίσει υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, κατά του ασυμβίβαστου και κατά του βασικού μετόχου και όπως σχολιάζει «σχεδόν δικαιώθηκα και στα τρία, αν και η ψήφος μου ήταν αντίθετη στην κομματική γραμμή. Δεν τόλμησε ούτε ο κ. Κακλαμάνης ούτε ο κ. Σημίτης να μού πουν τι ψηφίζω, γιατί η ψήφος στην αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ψήφος ιερή».

Η κατοχύρωση της διαφάνειας μέσα από τη ζωντανή μετάδοση των δρωμένων στη Βουλή είναι αυτή που έφερε στα χέρια στελεχών του ΠΑΣΟΚ το επίμαχο βίντεο. Ο κ. Σγουρίδης θύμισε ότι οι ψηφοφορίες και οι όλες διαδικασίες της Βουλής μεταδίδονται από το Κανάλι της Βουλής απευθείας, αν και η Βόρεια Ελλάδα δεν το μεταδίδει. «Μακάρι να το έπιαναν και στη Βόρεια Ελλάδα – στην οποία δεν μεταδίδεται- για να έβλεπε ο κόσμος ποιοι και πώς αγωνίζονται μέσα στη Βουλή για τα συμφέροντά του, εκτός αν κάποιος έχει NOVA και το βλέπει.

Επομένως, δεν πρόκειται για ένα βίντεο που τραβήχτηκε από κρυφή κάμερα αλλά μεταδόθηκε από το Κανάλι της Βουλής. Όποιος παρακολουθούσε μπορούσε να διαπιστώσει την αταξία σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία».

Ο κ. Σγουρίδης, αξιολογώντας τα όσα λέγονται για τις πιθανές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε ότι δύναται ν’ ασκηθεί πρόταση μομφής κατά του προεδρείου αλλά διαφωνεί με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Το να προσφύγουμε στις κάλπες δε μπορεί να έχει μόνο αυτό ως αιτιολογικό. Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας. Η Θράκη, η ακριτική αυτή περιοχή, από τον χρυσό αιώνα της δεκαετίας 1994 με 2004, έχει σηκώσει μαύρες σημαίες στο Νέστο. Είναι μια περιοχή νεκροταφείο» σχολίασε καταλήγοντας σε πρόταση απομάκρυνσης της σημερινής κυβέρνησης το γρηγορότερο.

Αναφορικά με τις ευθύνες του πρωθυπουργού ο κ. Σγουρίδης διακρίνει ότι το θέμα θα εξελιχθεί σε μείζον από τη στιγμή που θα το καταγγείλουν οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ. «Σε διαφορετική περίπτωση, απλά πρόκειται για φήμες» είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.