Βελτιωση των σχεσεων με ισχυρη οικονομικη συνεργασια

Αχμέτ Ερ: «η Τουρκία είναι ο τρίτος εξαγωγικός εταίρος της Ελλάδας»

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Διαχειριστών, Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης* κ. Αχμέτ Ερ σε συνέντευξη τύπου αξιολόγησε την οικονομική κατάσταση της περιοχής και τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως ένωση, θέλουμε να έχουμε πολύ περισσότερη οικονομική συνεργασία. Επειδή γνωρίζουμε ότι καθώς αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις, τα άλλα προβλήματα εξαφανίζονται από μόνα τους».

Ως ένωση, ανέφερε, συνεχίζουν να είναι η φωνή των επιχειρηματιών που προέρχονται από τη Δυτική Θράκη στην Τουρκία και στα Βαλκάνια και να δημιουργούν εθνικές και διεθνείς οικονομικές πολιτικές αξιολογώντας καλύτερα την οικονομική δύναμη και το παραγωγικό δυναμικό της Τουρκίας, ειδικά στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων και του Υπουργείου Εμπορίου, κατά τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους, η Τουρκία κάνει εξαγωγές 4.954.505.000 δολαρίων και 2.665.000.000 δολαρίων σε εισαγωγές από τις Βαλκανικές χώρες .

Ο κ. Ερ, δήλωσε ότι «ως ένωση, θέλουμε να έχουμε πολύ περισσότερη οικονομική συνεργασία. Επειδή γνωρίζουμε ότι καθώς αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις, τα άλλα προβλήματα εξαφανίζονται από μόνα τους. Πρόσφατα, βρισκόμαστε σε κατάσταση έντασης, ειδικά με την Ελλάδα. Η συζήτηση για αύξηση από τα 6 στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων και η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Αυτή η ένταση πλήττει και τους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη. Οι αδελφοί μας στη Δυτική Θράκη αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η συντριπτική πλειοψηφία ασχολείται με τη γεωργία. Τα ήδη υπάρχοντα οικονομικά δεινά επιδεινώνονται από τις εντάσεις. Λυπούμαστε και γι’ αυτό.»

Σημειώνοντας ότι υπάρχει εμπορικός όγκος 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο κ. Ερ δήλωσε: «η Τουρκία είναι ο τρίτος εξαγωγικός εταίρος της Ελλάδας μετά την Ιταλία και τη Γερμανία». Ο κ. Ερ, ο οποίος ανέφερε ότι περισσότερες από 500 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και συνέχισε προσθέτοντας επίσης ότι «εκατοντάδες τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτά δείχνουν ότι έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς, η στάση και η συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτικών ηγετών τεντώνουν τις σχέσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό σύστημα θα δει τη μεγαλύτερη ζημιά από αυτή την κατάσταση. Είμαστε στο πλευρό του κράτους μας σε όλες τις περιπτώσεις και θέλουμε οικονομική συνεργασία και φιλία, αδελφοσύνη και ειρήνη. Η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση της περιοχής, δηλαδή των Βαλκανίων, είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Πηγή: http://birlikgazetesi.org/yunanli-yoneticilerin-tutum-ve-davranislari-iliskileri-germektedir/

*(Σημείωση μεταφράστριας: Το κείμενο διατηρεί την πιστή μετάφραση των όρων, χωρίς να υιοθετούνται από την μεταφράστρια ή την εφημερίδα)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.