Βελτιωση της παρακολουθησης τοσο της σταθμης στον Εβρο οσο και της βροχοπτωσης θελει η ΠΑΜΘ

Μέσω έργου που θα ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020»

Την συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στο ερευνητικό έργο «Cooperation for disaster prevention and environmental monitoring in BSB: Co-PREVENT» του κοινού επιχειρησιακού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» ενέκρινε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
 
Το Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, και το έργο θα ενταχθεί στην 2η Πρόσκληση του Προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» στον στόχο 2, «Προώθηση συντονισμού περιβαλλοντικής προστασίας και από κοινού μείωσης των θαλάσσιων λυμάτων στη λεκάνη της Μαύρης θάλασσας, προτεραιότητα 2.1 «Βελτίωση κοινής περιβαλλοντικής παρακολούθησης».
 
Το έργο αφορά στην θωράκιση της ασφάλειας και της ενίσχυσης της ευημερίας των κατοίκων της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας μέσω της συνεργασίας των θεσμικών οργάνων και των οργανώσεων για έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη καταστροφών.
 
Έτσι θα πραγματοποιηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση της κοινής περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διάθεσης στο κοινό περιβαλλοντικής πληροφορίας, την αναβάθμιση της ικανότητας για πρόληψη καταστροφών, παρακολούθησης και ελέγχου διασυνοριακών καταστροφών σε τοπικό επίπεδο μέσω της ενσωμάτωσης νέων συστημάτων ΤΠΕ και ανταλλαγή καλών πρακτικών σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που θα επιτρέψουν στον πληθυσμό που εκτίθεται σε κινδύνους να αναλάβει κατάλληλες δράσεις ώστε να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι επικινδυνότητες και να προετοιμαστούν αποτελεσματικές αποκρίσεις.
 
Για το έργο προβλέπεται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους κατά ποσοστό 92%, ενώ το υπόλοιπο ποσό (ιδία συμμετοχή) εντάσσεται ως έργο και καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων μέτρησης στάθμης, ροής και ποιοτικών χαρακτηριστικών ύδατος τεχνολογίας αιχμής σε παρέβριες περιοχές με την υποστήριξη εξυπηρετητή δεδομένων (server), συνολικού προϋπολογισμού 87.500 ευρώ.
 
Με το έργο αυτό, τόνισε ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κώστας Χουβαρδάς, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα στάθμης μαζί με τεχνολογίες μέτρησης βροχόπτωσης, για να προβλέπει τις ποσότητες, που θα επικεντρωθεί στην παρακολούθηση του ποταμού Έβρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.