«Βελτιωνονται τα ανθρωπινα δικαιωματα στην Τουρκια»

Σύμφωνα με την εισήγηση του Human Right Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη, η μείωση της κακομεταχείρισης στα αστυνομικά τμήματα και η πρόοδος που σημειώθηκε στον αγώνα κατά των βασανιστηρίων αποτελούν τις σημαντικότερες επιτυχίες του τουρκικού κράτους κατά τον προηγούμενο έτος.

Από την άλλη στη σχετική εισήγηση γίνεται λόγος για την ελάχιστη πρόοδο που σημειώθηκε στο ζήτημα της κατοχύρωσης της ελευθερίας της γλώσσας και έκφρασης, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί βία στις διαδηλώσεις χωρίς λόγο.

Η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ

Στην εισήγηση σημειώνεται ότι εξαιτίας της βίας που αυξάνεται από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ αυξάνεται η ένταση στη χώρα με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από τους άνδρες της αστυνομίας.

Κατηγορήθηκαν για όσα είπαν

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση πολλοί ήταν αυτοί που κατηγορήθηκαν για όσα είπαν. Οι περισσότερες κατηγορίες ήταν σχετικές με τα άρθρα τα οποία θεωρούν έγκλημα την προφορική επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, της σημαίας και στους φορείς. Στην εισήγηση γίνεται αναφορά στον Τζεμάλ Τοπκιράν και τον Ορχάν Παμούκ.

Μαντίλα

Όσον αφορά στις γυναίκες που φορούν μαντίλα για θρησκευτικούς λόγους στην εισήγηση τονίζεται ότι εξακολουθούν ακόμα να μην μπορούν να έχουν δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης για αυτές είναι κλειστός ο δρόμος του δημοσίου τομέα και της πολιτικής.

Μειονοτικά δικαιώματα

Σχετικά με το σεβασμό στα μειονοτικά προβλήματα εκείνο που υποστηρίζεται στην εισήγηση και μάλιστα με παραδείγματα είναι ότι συνεχίζεται ο περιορισμός της ελευθερίας της γλώσσας στα δικαστήρια και στους δημόσιους χώρους.

Τα επεισόδια στη Σεμδίνλη: Παράνομη Εκτέλεση

Στο τμήμα με τίτλο «Παράνομη Εκτέλεση» της εισήγησης γίνεται αναφορά στη βόμβα που έριξαν στο βιβλιοπωλείο στην περιοχή της Σεμδίνλη. Ενώ σχετικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι υποστηρίζεται ότι χωρίς λόγο οι άνδρες της αστυνομίας χρησιμοποίησαν βία κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν το 2005.

Μείωση της κακομεταχείρισης

Στην εισήγηση γίνεται λόγος και στην κατάσταση που επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα, τονίζεται ότι χάρη στα μέτρα που λήφθηκαν έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς.

Δεν μπόρεσαν να γυρίσουν στα χωριά τους

Τέλος στο τμήμα με τίτλο «υποχρεωτική εσωτερική μετανάστευση» υπογραμμίζεται ότι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας οι χωρικοί που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν στα χωριά τους λόγω των εκβιασμών αγροφυλάκων.

Χουριέτ

19/01/2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.