Βατοπεδι: Παραπομπη Κοντου, Μπασιακου, Δουκα – οχι για Βουλγαρακη και Ρουσοπουλο

Πλήρης ανατροπή προχθές τα ξημερώματα στην ψηφοφορία της προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας για το πολύκροτο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με κατηγορία που έχει παραγραφεί.

Κύριο χαρακτηριστικό η ανταρσία –όπως χαρακτηρίζεται από μερίδα του τύπου- των βουλευτών του ΠαΣοΚ, που κινούμενοι έξω από τη γραμμή του κόμματός τους σχεδόν αθώωσαν τους πάντες, αφού αποφασίστηκε μεν η παραπομπή των τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς, για αδικήματα όμως που έχουν ήδη παραγραφεί! Η ΝΔ αποχώρησε, ο ΛαΟΣ διαφώνησε με την παραπομπή καθώς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ ΚΚΕ και ΣυΡιζΑ είδαν να γίνεται ό,τι περιελάμβαναν τα δικά τους πορίσματα. Έτσι, παραπέμπονται με το παραγραφέν αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου οι Αλέξανδρος Κοντός, Πέτρος Δούκας και Ευάγγελος Μπασιάκος, ενώ δεν παραπέμπονται για κανένα αδίκημα οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης. Και τώρα έχει το λόγο το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι των τριών σε Ειδικό Δικαστήριο, μετά από την αναμενόμενη υιοθέτηση του πορίσματος από την ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της προανακριτικής δηλώνεται πως δεν θεωρείται σκόπιμη η αναφορά στην παραγραφή ή μη των εντοπισθέντων αδικημάτων, καθώς το θέμα αυτό «αναγκαίως θέλει απασχολήσει την μετά την ποινική δίωξη ανάκριση ή και το δικαστήριο».

Στο αρχικό πόρισμα του ΠαΣοΚ, παραπεμπόταν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος για «το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου». Ο κ. Ρουσόπουλος παραπεμπόταν και για «ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου, για την δήθεν κυριότητα της μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας». Οι κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος, παραπέμπονταν για «ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην μονή και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και εμφανών μετόχων, που αγόρασαν τα ακίνητα που της παραχωρήθηκαν», ενώ παραπέμπονταν και ως συναυτουργοί του κ. Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα. Τέλος, ο Γιώργος Βουλγαράκης παραπεμπόταν με «σοβαρές ενδείξεις» για την «διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του δημοσίου». Όλες οι παραπάνω κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αχ. Τσαρτσάρας, «Να μη θέτει ζήτημα διαρροών η ΝΔ που αποχώρησε σύσσωμη, φοβούμενη αυτές»

«Δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το συγκεκριμένο θέμα και οι βουλευτές ψήφισαν αυτό που νομίζει καθένας τους» είναι η ρητή διαβεβαίωση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΠαΣοΚ Αχιλλέα Τσαρτσάρα, που προσθέτει ότι «ζήτημα πειθαρχίας τίθεται μόνο σε μείζονα εθνικά ζητήματα» και λέει: «Από δω και πέρα το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τη συνέχεια και δεν χωρά κομματική ή κυβερνητική παρέμβαση στο έργο του». Τέλος, αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, επιστρέφει τα «βέλη» στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να μη θέτει ζήτημα διαρροών από τη στιγμή που η ίδια αποχώρησε σύσσωμη, φοβούμενη διαρροές από την πλευρά της…».

Σούλα Ιακωβίδου, «Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα»

Η πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ξάνθης της ΝΔ Σούλα Ιακωβίδου, ζητά νέα ψηφοφορία και επαναλαμβάνει όσα έχουν επισήμως δηλωθεί από την παράταξή της: «Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα και… Vato-gate του ΠαΣοΚ, μια προαποφασισμένη πολιτική δίωξη που ξεκινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να εκδοθεί πόρισμα γιατί δεν απαντήθηκαν οι λόγοι που συστάθηκε η προανακριτική επιτροπή, αλλά ούτε οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. Και με βάση τα πορίσματα των εκτιμητών, δεν έχει προκύψει ζημιά για το δημόσιο».

Κώστας Βογιατζής, «Οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση βαρύνουν τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ»

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ Κώστας Βογιατζής τονίζει ότι «η ουσία του ζητήματος βρίσκεται στην προσπάθεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» και δηλώνει: «Οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση βαρύνουν τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ. Η ΝΔ δέχεται ότι υπήρξε σκάνδαλο αλλά και σκευωρία, ενώ το ΠαΣοΚ τα φορτώνει όλα στη ΝΔ. Όμως έχουμε πολλά τέτοια σκάνδαλα καθημερινά, με δημόσια περιουσία που δίνεται προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματίες και ομίλους. Εμείς ταχθήκαμε υπέρ της παραπομπής, ενώ όσον αφορά στην παραγραφή, είναι μια νομική κατασκευή για να παραγράφονται πιο γρήγορα τα αδικήματα των υπουργών…».

Νίκος Καλιαπάκας, «Η παραπομπή αποδεικνύει ότι σκάνδαλο υπήρχε»

Για «περισσότερο ηθικό ζήτημα» κάνει λόγο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του Συνασπισμού Νίκος Καλιαμπάκας, λέγοντας: «Υπήρχε ένα περιρρέον κλίμα ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο, αλλά η παραπομπή αποδεικνύει ότι σκάνδαλο υπήρχε. Όσον αφορά την τιμωρία ή μη, αυτή εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Τέλος, για τις κυβερνήσεις που δημιούργησαν το σκάνδαλο δεν έχουμε να πούμε τίποτε, τα είπαμε τόσες φορές…».

Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, δεν κατέστη δυνατό να έχουμε και τις απόψεις του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛαΟΣ Ιωσήφ Χαραλαμπίδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.