Βαρυ το κλιμα στο εκλογικο του ΠΑΣΟΚ

Απογοήτευση και προβληματισμός συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ. Το μέγεθος της ήττας δεν επιτρέπει σκέψεις για μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτη του 2005. Είναι χαρακτηριστικό πως και ο πρόεδρος του Κινήματος δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από τη διαφορά, δεν υπήρχε τέτοια σκέψη και πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί συναινετικά. Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η αισιοδοξία από το πρωί ήταν έντονη και όλοι πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο νικητής των εκλογών έστω και στο νήμα.

Από τις εφτά το απόγευμα, όταν και ανακοινώθηκαν τα exit polls, το κλίμα βάρυνε απότομα. Η διαφορά φαινόταν δύσκολο να αντιστραφεί και όσο περνούσε η ώρα οι εκτιμήσεις περί μεγάλης διαφοράς επιβεβαιώνονταν.

Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το εκλογικό κέντρο στην πλατεία Ειρήνης, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν το αποτέλεσμα που διαγραφόταν στις οθόνες των τηλεοράσεων.
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους από την τροπή που φαινόταν να παίρνουν τα πράγματα και άρχισαν να αποχωρούν από το κέντρο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε χθες το βράδυ στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι στις 8:30 το βράδυ δεν είχαν παραμείνει παρά ελάχιστοι οπαδοί του κόμματος και κάποια στελέχη που πηγαινοέρχονταν στη Νομαρχία για να μαθαίνουν τα τοπικά αποτελέσματα.

Τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα «μη αναμενόμενο» και εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ροδόπης κ. Γιώργος Πετρίδης δήλωσε στον ΠτΘ: «Το αποτέλεσμα των εκλογών σίγουρα δεν είναι ικανοποιητικό για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε όλοι τώρα είναι η επόμενη μέρα και πώς μπορεί αυτή η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και μέσα από την αξιωματική αντιπολίτευση να εργαστεί για να συνεχίσει την ανάπτυξη της χώρας. Αναμένουμε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων για να δούμε που υστερήσαμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τη Νέα Δημοκρατία και να ευχηθώ καλή κυβερνητική θητεία». Από το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ πέρασαν για να ενημερωθούν πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που και αυτοί απορούσαν με το μέγεθος της διαφοράς που διαφαίνονταν και την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων

Από τη στιγμή που το αποτέλεσμα είχε κριθεί, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπου τα χαρτιά και τα στυλό είχαν πάρει φωτιά. Στο εκλογικό κέντρο του Στέργιου Σταυρόπουλου το κλίμα ήταν βαρύ και ο υποψήφιος βουλευτής δεν είχε διάθεση να κάνει δηλώσεις. Αργά το βράδυ, όταν είχαν ξεκαθαρίσει τα αποτελέσματα ο κ. Σταυρόπουλος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες του Νομού Ροδόπης που με τίμησαν με την ψήφο τους και να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ το ΠΑΣΟΚ και τη Ροδόπη από όποια θέση και αν κατέχω». Ο κ. Σταυρόπουλος συγκέντρωσε συνολικά 7.708 ψήφους και ως εκ τούτου δεν εκλέγεται στη Βουλή.

Σε αντίθεση με τον κ. Σταυρόπουλο, στο εκλογικό κέντρο της Χρύσας Μανωλιάς επικρατούσε αισιοδοξία παρά τη διαγραφόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ. Οι φίλοι της κ. Μανωλιά άρχιζαν να μαζεύονται αργά το απόγευμα και να προσπαθούν, με όποιον τρόπο διέθετε ο καθένας, να μάθουν για τη σταυροδοσία των υποψηφίων. Όσο περνούσε η ώρα και το αποτέλεσμα άρχιζε να ξεκαθαρίζει σχετικά με την σταυρούς, κάποια χαμόγελα άρχισαν να διαφαίνονται στα πρόσωπα των συγκεντρωμένων. Η κ. Μανωλιά βρισκόταν από νωρίς στο γραφείο και συζητούσε με τον κόσμο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η κ. Μανωλιά έλαβε συνολικά 10.879 ψήφους και η είσοδός της στην Βουλή είναι πραγματικότητα. Μετά την εκλογή της η κ. Μανωλιά δήλωσε στον ΠτΘ: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους αυτούς τους πολίτες που πίστεψαν σε εμένα και με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Θεωρώ χρέος μου να παλέψω για την ανάπτυξη του Νομού Ροδόπης και να δικαιώσω τις προσδοκίες τους. Σίγουρα το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανοποιητικό για κανέναν, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε όλοι στο μέλλον και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μάχη. Τώρα προέχει η ξεκούραση μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο. Πρέπει να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας για να δώσουμε τη μάχη στη Βουλή για τη ανάπτυξη της Ροδόπης». Σε ερώτηση για το αν θα έχει συνεργασία με τους άλλους βουλευτές του Νομού η κ. Μανωλιά δήλωσε: «Είναι αυτονόητο. Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε με κοινό συμφέρον το μέλλον της Ροδόπης μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Διαφορές υπήρχαν και θα υπάρχουν αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος». Η κ. Μανωλιά παρέμεινε μέχρι τα χαράματα στο εκλογικό της κέντρο περιμένοντας τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από την Νομαρχία και αποχώρησε από το εκλογικό της κέντρο στις τέσσερις το πρωί συνοδευόμενη από το σύζυγό της.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.