Βαγγελης Οικονομου, Σκηνοθετης –Εμψυχωτης Θεατρου: «Θα ερθουν καλυτερες μερες»

«Μέσα από την τέχνη μας, το θέατρο, μπορεί να τις φέρουμε πιο γρήγορα και να τις κάνουμε ακόμα καλύτερες»
Είναι Μαρία, δε θέλω να λέω ψέματα,
δύσκολοι καιροί και θα ‘ρθουνε κι άλλοι
δε ξέρω, μην περιμένεις κι από μένα πολλά
τόσα έζησα, τόσα έμαθα, τόσα λέω
κι απ’ όσα διάβασα ένα κράτησα καλά
Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος
Θα την αλλάξουμε τη ζωή
…παρ’ όλα αυτά Μαρία

                                           
Κατερίνα Γώγου

Ι. Η αντίδραση της καλλιτεχνικής κοινότητας υπήρξε άμεση: η αλληλεγγύη πήρε όνομα, απέκτησε φωνή, έγινε κίνημα, διαδικτυακό και όχι μόνο

Ήταν Μάρτιος όταν, με κυβερνητική εντολή, έκλεινε το Θέατρο, λόγω της πανδημίας. Θυμάμαι εκείνη την ημέρα που όλοι οι άνθρωποι του Θεάτρου νιώσαμε σα να χάσαμε ένα προσφιλές μας πρόσωπο. Γέμισε το διαδίκτυο από ανταλλαγές «συλλυπητήριων» μηνυμάτων. Το σοκ του αποχωρισμού από το φυσικό μας χώρο ήταν μεγάλο. Βέβαια δεν ήμασταν οι μόνοι, πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας  βρέθηκαν ξαφνικά στην ίδια θέση. Αυτή ήταν και η απάντηση που παίρναμε απ’ όλους όσοι αφουγκράζονταν το πένθος μας! Αυτή όμως, όση παρήγορη κι αν ήταν, δεν μας απάλλασσε από το κενό που ξαφνικά βιώσαμε. Το πιο σημαντικό, βέβαια, ήταν ότι δεν ξέραμε ποιο θα είναι το μέλλον! Το εμβόλιο τότε έμοιαζε με μακρινό όνειρο. Δεν ξέραμε αν θα έπρεπε να αποχαιρετήσουμε, και για πόσο χρόνο, τους συναδέλφους μας. Για μια τελευταία αγκαλιά, ούτε λόγος, καραδοκούσε ο covid -19!

Το μόνο σίγουρο ήταν ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά! Είχαμε μπει σε ένα πόλεμο σύγχρονο, μ’ έναν αόρατο εχθρό, και μέσα στις απώλειες συνειδητοποιούσαμε ότι θα συμπεριλαμβάνονταν και το Θέατρο. Ο τομέας του πολιτισμού ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν και πιθανότατα θα ήταν κι από τους τελευταίους που θα μπορούσαν να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία. Η αντίδραση της καλλιτεχνικής κοινότητας υπήρξε άμεση. Η αλληλεγγύη πήρε όνομα, απέκτησε φωνή, έγινε κίνημα, διαδικτυακό και όχι μόνο. Βγήκαμε όλοι για λίγο από το εγωιστικό καβούκι μας κι ενώσαμε τη φωνή μας για μια άλλη αντιμετώπιση από την εξουσία.
   
Η  ανάγκη για την έκφραση και την επικοινωνία μας οδήγησε στο μέσο που κυριαρχεί στις μέρες μας, το διαδίκτυο. Συνεχίσαμε τις πρόβες, τα μαθήματα θεάτρου, τα θεατρικά σεμινάρια, τις παραστάσεις, διαδικτυακά, ψάχνοντας να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις ενδείξεις κατάθλιψης που μας έζωναν. Και πράγματι μας βοήθησε στην παρούσα φάση να ζήσουμε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουμε ακόμα.

ΙΙ. Η τεχνολογία ΔΕΝ είναι το μέλλον του θεάτρου

Προσωπικά, πιστεύω ότι το διαδίκτυο είναι ένα βοηθητικό και χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική, δια ζώσης, επικοινωνία που παρέχει ο φυσικός μας χώρος! Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η τεχνολογία ΔΕΝ είναι το μέλλον του θεάτρου. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Θεάτρου είναι η συνάντηση δυο πληγωμένων και μοναχικών ατόμων που θέλουν να αλλάξουν την πραγματικότητά τους!
   
Η χρονιά που πέρασε μας έκανε να νιώσουμε βαθιά τον πόνο, την απόγνωση, την απόλυτη μοναξιά μπροστά στον φόβο. Η πανδημία, με όλα τα αρνητικά που μας έφερε, μπορεί να είναι και η μοναδική πιθανότητα καταφυγής όλων μας στην ταπεινότητα και στην ελπίδα ότι το επάγγελμά μας θα αποκτήσει μια άλλη δυναμική και ουσία. Όπως έγραψε κάπου ο μεγάλος δάσκαλος του Θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα:  

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μόνη πραγματική δύναμη του θεάτρου είναι η άγρια ανάγκη εκείνων που το κάνουν και το πείσμα τους να μην αφήσουν τους εαυτούς τους να εξημερωθούν»!   

Τα αισιόδοξα μηνύματα από την εφαρμογή των εμβολίων μας οδηγούν στη σκέψη ότι το 2021 η πανδημία θα τελειώσει. Με αρκετή επιφύλαξη, και επιφυλακή, θα υπάρξει επιστροφή στην «κανονικότητα».  Δεν πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε. Θα έρθουν καλύτερες μέρες. Μέσα από την τέχνη μας, μέσα από το θέατρο, μπορεί να τις φέρουμε πιο γρήγορα. Και να τις κάνουμε ακόμα καλύτερες. Εμείς, οι εργαζόμενοι στο Θέατρο είμαστε στις κουίντες και περιμένουμε. Μέχρι τότε ας προσέχουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, για να είμαστε όλοι υγιείς και παρόντες όταν θα χτυπήσει ξανά το τρίτο κουδούνι.

Καλή Χρονιά!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.