Β. Παπαευαγγελου: «Οκτω λεπτα αρκουν για να γινει μεγαλη διασπορα στο γιορτινο τραπεζι»

Μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των διασωληνωμένων

«Η αίσθηση όλων όσων παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι ότι έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, δήλωσε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση για τον εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπληρώνοντας: «Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων».

Τόνισε ότι είμαστε πλέον κοντά και στο εμβόλιο, προσθέτοντας «ήδη, όπως όλοι γνωρίζετε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα ενώ μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε το πράσινο φως να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ».

«Και στη χώρα μας ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους, του 2021» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αναφορικά με τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η καθηγήτρια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Αν σε ένα διαμέρισμα 150 τμ παρευρεθούν 20 άτομα και φοράνε μάσκα, τότε ο κίνδυνος είναι μικρός. Διαφορετικά, όπως είπε, χωρίς μάσκα και ειδικά αν έρθουν στο κέφι οι παριστάμενοι και τραγουδήσουν, αρκούν 8 λεπτά για να γίνει μεγάλη διασπορά.

«Αν κρατάμε τις αποστάσεις και έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα ατομικής προστασίας, τότε υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και μία διασπορά σε ένα σπίτι θα δώσει πολλά κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Είναι σημαντική η αποφυγή του συγχρωτισμού και θα πρέπει να έχουμε μικρή παρέα, να τηρήσουμε τις αποστάσεις και να έχουμε πολύ καλό αερισμό του χώρου. Η αύξηση τις ημέρες των γιορτών εύκολα θα κατέστρεφε ό,τι καταφέραμε αυτές τις εβδομάδες», σημείωσε η Καθηγήτρια.

«Αποτελεσματικά τα εμβόλια και στις ευπαθείς ομάδες»

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η κ. Παπαευαγγέλου επέλεξε να εστιάσει «στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, οι οποίες και θα έχουν προτεραιότητα» και συγκεκριμένα «για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ειδικούς πληθυσμούς των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας αλλά και των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα», οι οποίοι «το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως».

«Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα» ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι «η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος» στο σημείο της ένεσης στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν το αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και σπανιότερα πυρετό.

«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.