Τσικνισαν επαγγελματιες και πολιτες

Πήραν φωτιά τα μαγκάλια χθες το πρωί στη δημοτική αγορά Κομοτηνής και στην οδό Καβείρων, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης καθώς οι επαγγελματίες επέλεξαν για μια ακόμη χρονιά να γιορτάσουν με πελάτες τους αλλά και διερχόμενους την Τσικνοπέμπτη.

Η πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια από τη δημοτική αγορά Κομοτηνής, όπου οι κρεοπώλες έψηναν, έβγαζαν κρασί, τσίπουρο και μπύρα και μοιραζόντουσαν με τους πελάτες ένα έθιμο χρόνων, του οποίου η προέλευση δεν είναι γνωστή.

Φέτος, επέλεξαν να μπουν στο χορό το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης και να στήσουν ένα γλέντι με ψητά, κρασί, τσίπουρο στην οδό Καβείρων, σε μια προσπάθεια να καθιερώσουν τη γιορτή του επαγγελματία.

Βέβαια, το πατροπαράδοτο τσίκνισμα που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί τηρήθηκε σαν έθιμο και σε άλλα στενά της πόλης από μαγαζάτορες, σε επιχειρήσεις, όπως στον «Παρατηρητή», αλλά και στο δήμο Κομοτηνής, όπου ο δήμαρχος επέλεξε να προσφέρει μετά τη 1.00 ένα τραπέζι στους εργαζόμενους.

Με μεράκι στη Δημοτική Αγορά

•Τσίκνισμα κατά το έθιμο

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μανανάς είναι πάντα κοντά στον κόσμο της Δημοτικής Αγοράς και δεν θα μπορούσε να απουσιάσει την Τσικνοπέμπτη. «Χαιρόμαστε για το έθιμο που κάνουν επί χρόνια φίλοι, το οποίο άρχισε ο κ. Καραμπατζάκης και συνεχίστηκε με το θεσμό του δήμου Κομοτηνής στη δημοτική αγορά. Ο κόσμος γλεντάει, γιατί ξεδίνει από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η γιορτή είναι ένα έθιμο της δημοτικής αγοράς, αλλά κι ένα μήνυμα να ενισχύουμε τους δικούς μας ανθρώπους που παλεύουν κάθε μέρα για το μεροκάματο».

Ο κ. Μανανάς
είναι ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει στη δημοτική αγορά, αλλά θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν κι άλλα σχολιάζοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο αντιπολίτευσης. «Θεωρώ ότι πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε για την περαιτέρω βελτίωση της δημοτικής αγοράς μια και είναι ένας χώρος όπου ερχόμαστε καθημερινά. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάτι καλύτερο και θα έπρεπε να συζητηθεί για μια ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο, δίνοντας την πρέπουσα σημασία».

Η γιορτή του επαγγελματία

•Μυστήρια γευσιγνωσίας της οδού Καβείρων…

Για τον πρόεδρο του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστα Λιούρτα η γιορτή του επαγγελματία διοργανώνεται φέτος δοκιμαστικά σε μια προσπάθεια να προσφέρουν κάτι στην περιοχή.

Ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης μετά τη βόλτα του στη δημοτική αγορά στάθηκε για ένα τσίπουρο στην οδό Καβείρων, δίνοντας τα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στους κ.κ. Λιούρτα και Αργυρόπουλο, σχολιάζοντας πως πρόκειται για ένα γλέντι αυθεντικό. «Εκδηλώνεται η αγάπη του επαγγελματία και του απλού πολίτη, όπως εκφράζεται μέσα από το Επιμελητήριο. Οι πολίτες τιμούν την εκδήλωση που εξελίσσεται σ’ ένα αυθόρμητο λαϊκό γλέντι».

Ο Θόδωρος Καραλέξης
είναι βιοτέχνης, ασχολείται με τις κατασκευές αλουμινίου και σαν χόμπι έχει την παρασκευή τσίπουρου, το οποίο και δοκίμασαν κάποιοι φίλοι, ανάμεσά τους και ο νομάρχης. «Το τσίπουρο το φτιάχνω για κάτι τέτοιες στιγμές. Η σημερινή διοργάνωση είναι καταπληκτική και πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Και η αγορά το στηρίζει και οι πελάτες».

Ο ίδιος δεν εγκατέλειψε το μαγαζί του, αλλά έκανε το καθιερωμένο διάλειμμα προς τιμήν της Τσικνοπέμπτης. «Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και κλειστά. Φεύγουν οι μισοί κι έρχονται οι άλλοι μισοί. Και τα μαγαζιά λειτουργούν και το κέφι βγαίνει. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Ο Κώστας Μαρσίδης
είναι παγωτατζής, παλιός ποδοσφαιριστής του Πανθρακικού και για τις ανάγκες της ημέρας μεταμορφώθηκε σε ψήστη. Όπως δείχνουν τα ψητά τα καταφέρνει και στα ζεστά και στα κρύα και δηλώνει με σιγουριά. «Είμαστε οι πρώτοι, οι καλύτεροι απ’ όλους. Γίναμε σήμερα μια οικογένεια, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε αυτό που γίνεται με τους επαγγελματίες. Ο επαγγελματίας είναι πάντα κοντά στον πελάτη κι αυτό αποδεικνύεται και σήμερα».

Ο Γιώργος Δαλθανάσης
είναι από οικογένεια αρτοποιών, χρόνια στο επάγγελμα και προσέφερε ψωμιά για τη γιορτή του επαγγελματία ως ιδιώτης. «Δε θα μπορούσαμε να λείψουμε από τη γιορτή του επαγγελματία, μια και είμαστε οι πιο παλιοί από τους επαγγελματίες. Ο φούρνος είναι από το 1922. Είναι μια επιχείρηση που ξεκίνησε από τον παππού, συνεχίστηκε με τον πατέρα και τώρα από εμάς».

Ο κ. Δαλθανάσης θεωρεί ότι η γιορτή του επαγγελματία είναι μια πρόκληση για να επικοινωνήσουν με τον κόσμο και μέσα σε μια πιο ανθρώπινη στιγμή. «Ο πελάτης θα πρέπει να ξέρει ότι ωφελείται όταν προτιμάει τον επαγγελματία, από τον παντοπώλη, μέχρι τον λαμαρινά… Όλοι συμμετέχουν στη γιορτή, άλλοι οικονομικά, άλλοι με προϊόντα τους.

Δεν είναι μόνο το κέφι αλλά και η προσωπική επαφή μέσα από τη γιορτή. Ανθρώπους που έχεις να τους δεις χρόνια τους συναντάς σε μια συγκέντρωση στην πόλη, ανταλλάσσεις μια κουβέντα, κατανοούν ότι ο επαγγελματίας προσφέρει κι αυτή είναι η πεμπτουσία της εκδήλωσης.

Οι επαγγελματίες συνεισφέρουν στην Ελλάδα όχι μόνο πληρώνοντας φόρους αλλά και μέσα από τη δουλειά τους».


Βέβαια, οι πελάτες έχουν κάποιες φορές να διαλέξουν ανάμεσα στα συγκεντρωμένα προϊόντα ενός πολυκαταστήματος και στα προϊόντα που φτιάχνει ο κάθε επαγγελματίας, προωθώντας τα στο χώρο του. «Όταν κάποιος ψωνίζει από το μάρκετ δεν γνωρίζει την ποιότητα. Όταν πηγαίνει στον επαγγελματία μπορεί αυτός να του απαντήσει για την ποιότητα αλλά και να προσφέρει τα κατάλληλα προϊόντα σύμφωνα μ’ αυτό που θέλει ο πελάτης. Το ψωμί, για παράδειγμα, που αγοράζει κάποιος στο μάρκετ δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι. Το ουσιαστικό είναι ότι ο επαγγελματίας προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες, τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει το σούπερ μάρκετ.

Το θετικό είναι ότι οι Κομοτηναίοι είναι μερακλήδες κι αυτό το διαπιστώνω καθώς τους συναναστρέφομαι καθημερινά».

Τσίκνισμα στο δήμο Κομοτηνής

Μ’ ένα ρόλο διαφορετικό πλησίασε τους εργαζόμενους του δήμου Κομοτηνής η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μάγδα Γιαμουστάρη, η οποία μιλώντας μαζί τους μετέφερε το μήνυμα ότι είναι καλό να φοράμε τις μάσκες της Αποκριάς αλλά όχι κάποιες άλλες «που μας υποχρεώνουν να παίζουμε κάποιους ρόλους που δεν τους θέλουμε ή δε έπρεπε να τους παίζουμε». Ευχήθηκε «μια ζωή χωρίς μάσκες».

Και του χρόνου!

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες:

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας, μέρα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος πριν τη νηστεία της Σαρακοστής. Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι το ψήσιμο, δηλαδή το «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Ανάμεσα στα έθιμα λέγεται ότι στην Κομοτηνή, την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή της Αποκριάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.