Τσετιν Μαντατζη – Αχμετ Χατζηοσμαν, «Να παραιτηθει ο Ντερντιμαν, δεν θα ειμαστε στο ιδιο περιβαλλον μαζι του»

Οβουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη την περασμένη βδομάδα βγήκαν σε μια ζωντανή εκπομπή του Ραδιοφώνου «Τσινάρ FM» και έκαναν σημαντικές δηλώσεις για το θέμα της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν. Και οι δυο βουλευτές στη ζωντανή εκπομπή ζήτησαν από τον κ. Ντερντιμάν να παραιτηθεί αμέσως και ότι από εδώ και μετά δεν θα βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον μαζί του.

Στην ζωντανή εκπομπή που συμμετείχε και ο Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ τηλεφωνικά, συζητήθηκαν το θέμα των Μουφτήδων και η λειτουργία της ΕΠΑΘ. Ο Ντεντέ έκανε σκληρή κριτική στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010 από την Πλατφόρμα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Τούρκων Δυτικής Θράκης και κάλεσε ως «ανέντιμους» αυτούς που δημοσίευσαν το σχετικό κείμενο. Ο Ντεντέ, για το θέμα των εκλεγμένων Μουφτήδων είπε ότι «δεν ξέρω πως και με ποιόν τρόπο εκλέχθηκαν οι Μουφτήδες, αλλά ξέρω ότι εκλέχθηκαν επειδή σήκωσαν το χέρι τους».

Στο τέλος της εκπομπής, ο ιδιοκτήτης του Ραδιοφώνου Τσινάρ FM και της εφημερίδας Millet, Τζενγκίζ Ομέρ είπε ότι «συμφωνώ με το 90% από αυτά που είπε ο κ. Ντεντέ» και κάνοντας και αυτός κριτική κατά της Πλατφόρμας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Τούρκων Δυτικής Θράκης πρόσθεσε ότι «όλο το βασανιστήριο εδώ εμείς θα το τραβήξουμε, εμείς θα είμαστε στο κέντρο του αγώνα αυτού, αλλά κάποιοι από μακριά θα προσπαθούν να μας κάνουν κουμάντο. Δεν ξέρουμε τι είναι και πώς ιδρύθηκε αυτή η Πλατφόρμα, αλλά ξέρουμε ότι επεμβαίνουν εδώ».

Από τους φιλοξενούμενους της ζωντανής εκπομπής, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν είπε ότι «εγώ εργάζομαι για τα συμφέροντα της μειονότητας. Ποτέ δεν βάζω υπογραφή σε οποιοδήποτε έγγραφο που δεν γνωρίζω ή είναι κατά των συμφερόντων της μειονότητας. Στο θέμα των Μουφτήδων, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Μουφτήδες, αλλά αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί. Σε αυτό το θέμα έκανα αυτό που κανένας βουλευτής δεν μπόρεσε να κάνει. Έκανα ομιλία στη Βουλή και ζήτησα να γίνουν εκλογές για την επιλογή των Μουφτήδων. Πιστεύω πως αυτό ήταν ένα ιστορικό βήμα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε κάνει αυτό.
Στο θέμα της ΕΠΑΘ, ζητάω από τον κ. Ντερντιμάν να παραιτηθεί αμέσως, γιατί έχει ασκήσει μια πολιτική και δεν πρέπει να είναι στην προεδρία εκείνου του συλλόγου. Υπάρχουν πολλοί αξιότιμοι φίλοι που μπορούν να ασκήσουν καλύτερα την αρμοδιότητα του προέδρου του συλλόγου από αυτόν και ξέρω πολλούς εγώ. Ο κ. Ντερντιμάν αναμίχθηκε στην πολιτική και έκανε σφάλμα κατά της μειονότητας ασκώντας πολιτική δίπλα στον Παυλίδη που υποστηριζόταν από τον Σαμαρά. Από εδώ και πέρα δεν θα είμαστε στο ίδιο περιβάλλον με αυτόν, έτσι δεν είναι κ. Μάντατζη;»

Μετά, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη επίσης τόνισε ότι δεν έχουν πρόβλημα με τους Μουφτήδες και πρόσθεσε «ότι αυτό το θέμα πρέπει πια να λυθεί και όλοι πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό το θέμα. Εγώ θέλω να καλωσορίσω τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, μαζί με τους εκλεγμένους Μουφτήδες, αλλά δυστυχώς η κατάστασή μας είναι πολύπλοκη. Πρέπει να λύσουμε αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όλοι ζητάνε εκλεγμένο Μουφτή, αλλά όλες τις δουλειές τους, τις κάνουν πηγαίνοντας στον διορισμένο Μουφτή. Όλοι ξέρουν ποια είναι η κατάσταση.
Στο θέμα της ΕΠΑΘ, να πω ότι σήμερα διάβασα μια δήλωση του κ. Ντερντιμάν και δεν μπόρεσα να την καταλάβω. Ο τελευταίος που έχει να πει κάτι σχετικά με εμένα είναι ο Ντερντιμάν. Οι ΕΠΑΘήτες έφεραν την εκπαίδευση της μειονότητας σε αυτή την κατάσταση. Πρώτα αυτοί να κοιτάξουν στον εαυτό τους. Να παραιτηθούν. Πρώτα ο Ντερντιμάν να κοιτάξει στον καθρέφτη και μετά να μιλήσει. Να παραιτηθεί αμέσως. Εκεί που θα βρίσκεται αυτός εγώ δεν θα είμαι».
Τέλος, και οι δυο βουλευτές έκαναν κριτική κατά της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, με τον κ. Μάνταζη να λέει «Κάναμε κάποιες συσκέψεις μαζί τους με θέμα την εκπαίδευση της μειονότητας. Στην τρίτη σύσκεψη που κάναμε είδαμε ότι άλλες πλευρές αναμίχθηκαν στο θέμα αυτό και έτσι εμείς αποχωρήσαμε. Μετά τους είπαμε να συζητήσουν, να βγάλουν αναφορά και ότι εμείς θα την παρουσιάσουμε στο Υπουργείο. Αλλά με το πέρασμα του χρόνο, είδαμε ότι δεν γίνεται τίποτα, έτσι όπως ο κ. Ιλχάν Αχμέτ κι εμείς αρχίσαμε να προσπαθούμε για την επίλυση θεμάτων. Δυστυχώς η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν δουλεύει όπως πρέπει. Μακάρι ο κ. Αχμέτ να εκλεγεί στην Συμβουλευτική Επιτροπή και έτσι να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο».

Ο κ. Χατζηοσμάν του απάντησε «έτσι κ. Τσετίν. Εμείς είπαμε ότι θα είμαστε μέσα σε αυτό. Ποτέ δεν διαφύγαμε από την αρμοδιότητα της προεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Αν οι φίλοι μας με εκλέξουν, θα είμαι πρόθυμος να πάρω αυτήν την αρμοδιότητα. Στο σωστό χρόνο κάποιοι δεν έδειξαν τα έγγραφα, αλλά αν είναι απαραίτητο εγώ θα τα δείξω, μην ανησυχείτε». Έτσι τελείωσε η ζωντανή εκπομπή στο Ραδιόφωνο Τσινάρ FM.


Πηγή: Εφημερίδα Birlik

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.