Τσανακλειος: Δυο εναλλακτικες πηγες για την χρηματοδοτηση των υπολειπομενων εργασιων

Ο δήμος Κομοτηνής καταθέτει πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ, «φλερτάροντας» ταυτόχρονα προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Αύριο, 31 Δεκεμβρίου 2015, λήγει οριστικά η προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων, που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η λήξη της σχετικής προθεσμίας βρίσκει περατωμένα όλα τα έργα, που ενέταξε στο απερχόμενο ΕΣΠΑ ο δήμος Κομοτηνής, με μοναδική εξαίρεση αυτό της ανακαίνισης της ιστορικής Τσανακλείου. Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες που εκτελούνται στην Τσανάκλειο βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, παρά ταύτα, εξαιτίας κυρίως της καθυστέρησης που προέκυψε από το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων στις αρχές του χρόνου, δεν κατέστη εφικτό να ακολουθηθεί κατά γράμμα το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ένα τμήμα λοιπόν των προβλεπόμενων για την ανακαίνιση εργασιών υποχρεωτικά θα πρέπει να μετατεθεί για τους πρώτους μήνες του 2016. Η χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο τμήμα των εργασιών δεν πρόκειται φυσικά να αντληθεί από το πρόγραμμα, στο οποίο είχε ενταχθεί το συνολικό έργο.
 
Κατόπιν τούτου, η δημοτική αρχή στρέφεται προς εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης από τον δήμο για ένταξη του έργου στο Ε.Π. Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης 2014-2020, στον άξονα Προτεραιότητας 2 και στη δράση 6γ.12.2 «Αποκατάσταση, Ανάδειξη και επανάχρηση Διατηρητέων, Ιστορικών και Πολιτιστικών κτιρίων».
 
«Η μέριμνά μας είναι να διασφαλίσουμε την ομαλή υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2016», σημείωσε στη σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, «και αυτό μας οδήγησε στο να προσπαθήσουμε να έχουμε δυο εναλλακτικές λύσεις». Ο κ. Πετρίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς, με τους οποίους εκτελέστηκε μέχρι ώρας το έργο της Τσανακλείου, θέτοντας υπόψιν βέβαια τα γενικότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος με τις πληρωμές από το ΕΣΠΑ. Οι υπολειπόμενες εργασίες, όπως εξήγησε, αφορούν κατά κύριο λόγο στο κτιριακό και σε ένα μικρό υποέργο σχετικά με τον εξοπλισμό. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.