Τρυπησαν οι ασκοι του «Βατοπαιδιου» στην Ξανθη

Δε χρειάστηκε παρά μόνον ένα δεκαήμερο για να υποβαθμιστεί ο «συλλογικός αγώνας υπέρ δικαίων του τόπου» σε …αγώνα φραστικού κικ – μπόξινγκ μεταξύ Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠαΣοΚ και Νομάρχη Ξάνθης. Μήλον της έριδος, το «Βατοπαίδι» ή επί το ακριβέστερον, «το ποιος κάνει τι» για τις διεκδικήσεις του Βατοπαιδίου στην περιοχή. Όταν με τη λήξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης κατέβαιναν οι τοπικοί παράγοντες στην Αθήνα σε συνέχεια των δύο παρεμβάσεων που είχαν προηγηθεί στον αρμόδιο Υφυπουργό της νέας Κυβέρνησης και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μετά τη θετική, και πάλι υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου, έκθεση του τελευταίου, ουδείς φανταζόταν την τροπή που επρόκειτο να λάβει η υπόθεση στα τοπικά δρώμενα και τις διαστάσεις δόθηκαν στο ατυχές για την ξανθιώτικη αντιπροσωπεία συμβάν της άτυπης συνάντησης που είχαν μέλη αυτής με τον Υπουργό Επικρατείας. Οι απόντες – Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάσης Ξυνίδης και Δήμαρχος Βιστονίδας Βασίλης Τσολακίδης – «κατήγγειλαν» δημοσίως τη μη ενημέρωσή τους από τους Νομάρχη Γιώργο Παυλίδη, Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Μιχάλη Στυλιανίδην, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκο Κοντό, Βουλευτή ΝΔ Ξάνθης Φίλιππο Τσαλίδη, ως «αποκλεισμό» αφήνοντας σαφείς αιχμές εις βάρος του Νομάρχη για προθέσεις κομματικοποίησης της υπόθεσης… Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής, άπαντες οι συμμετέχοντες σ’ εκείνο το ταξίδι, του Μητροπολίτη Παντελεήμονος συμπεριλαμβανομένου που ήταν παρών στη συνάντηση με τον κ.Ρουσόπουλο, αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για το τι διαμείφθηκε στο Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας αλλά και νωρίτερα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους… Και ενώ οι εξελίξεις σ’ ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου σε Ξάνθη και Ροδόπη, όχι απλώς «τρέχουν» αλλά έχουν «προσπεράσει» και την πλέον συγκρατημένη πρόβλεψη για δικαίωση της τοπικής κοινωνίας αφήνοντάς τη κάθιδρη πίσω να κοιτάζει την «πλάτη» των βατοπαιδινών μοναχών που εξασφάλισαν εκ νέου σφραγίδα και υπογραφή του Δημοσίου στα «αμφισβητούμενης» κυριότητας εδάφη, η Ξάνθη ασχολείται με τις αντεγκλήσεις που πυροδοτήθηκαν τυχαίως (;) μεταξύ Γραμματέα ΠαΣοΚ και Νομάρχη… Τι σηματοδοτεί αυτό; Ότι οι συνθήκες για ρήξη του «αγωνιστικού μετώπου» ήταν ώριμες και διαμορφώθηκαν από τις δυσμενείς εξελίξεις στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες… Η αφορμή δόθηκε με την «παρεξήγηση» μεταξύ της πολυμελούς αποστολής πριν μερικές εβδομάδες… Το άλλοθι για την οσονούπω παταγώδη αποτυχία στην υπόθεση «Βατοπαίδι» έχει δημιουργηθεί… Η συζήτηση μεταφέρθηκε σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στο Γραμματέα του ΠαΣοΚ και στο Νομάρχη – άγνωστο γιατί αφού δεν ήταν μόνος του στην Αθήνα, δηλώνει μάλιστα «προσκληθείς» στο ταξίδι – και η ταμπακέρα παραμένει κλειστή…

Λόγοι που επιβάλλουν τη δημόσια σύγκληση της Επιτροπής Αγώνα όπου θα κληθούν από την τοπική κοινωνία να απαντήσουν στα αιωρούμενα ερωτήματα και να ενημερώσουν ο καθένας από το αυτόνομο «μετερίζι» του (Νομαρχία, Δικηγορικός Σύλλογος, ΤΕΔΚ) τι έπραξε στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές κι εντεύθεν για την υπόθεση των διεκδικήσεων του Βατοπαιδίου.

Η νέα δήλωση που κοινοποίησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ Γιώργος Χουλιάρας υπογράφοντάς τη ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Ξάνθης, σε συνέχεια της απάντησης Νομάρχη σε προηγούμενη ερώτηση – τοποθέτησή του, δίνει το στίγμα της απαξίωσης που αρχίζει να γνωρίζει πλέον ο «υπέρ των δικαίων του τόπου» αγών των φορέων της Ξάνθης:

«Με έκπληξη διάβασα την απάντηση του κ.Νομάρχη. Το ύφος, η χρήση απαξιωτικών λέξεων και φράσεων και ο κυνισμός που βγαίνει από το όλο περιεχόμενο του κειμένου, χωρίς ίχνος «ταπεινότητας και σεμνότητας» έναντι ενός ερωτώντος Νομαρχιακού Συμβούλου, δεν αρμόζει σε ένα Νομάρχη και δείχνει μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη και στάση. Ο κ.Νομάρχης εκδηλώνοντας μια εντελώς αλαζονική στάση και λουδοβίκεια αντιμετώπιση, θεωρεί ότι αυτός τα ξέρει όλα, αλλά δε λέει τίποτα για την ταμπακέρα, ότι αυτός είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για την υπόθεση, ενώ υπάρχει συντονιστικό όργανο, βάζοντας φουρνέλο στη συγκροτημένη προσπάθεια που πρέπει να υπάρχει για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Η αναφορά του στην παρελθούσα στάση του για κριτική που έκανε ως προς τα λάθη και τις παραλείψεις κυβερνητικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν τον απαλλάσσει και δεν μπορεί να λειτουργήσει «ως φύλον συκής» για να αποκρύψει τις ευθύνες του ως προς τη σιωπή του και την απραξία του αναφορικά με λάθη και παραλείψεις των σημερινών αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών.

Ως νομαρχιακός σύμβουλος που έχω από το νόμο και τον κανονισμό του Νομαρχιακού Συμβουλίου το ελάχιστο δικαίωμα αλλά και το καθήκον, υπέβαλα ερώτηση για να δοθεί απάντηση πάνω σε ένα σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τοπική κοινωνία. Ο κ.Νομάρχης είχε την υποχρέωση να απαντήσει επί της ουσίας, κάτι που δεν έπραξε. Έτσι απέφυγε να απαντήσει σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση, τι συζητήθηκε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ.Ρουσόπουλο στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Αθήνα και δε διέψευσε την πληροφορία ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ.Δούκας έκλεισε την υπόθεση μην αφήνοντας να επανεξετασθεί η διεκδίκηση των εκτάσεων εκ μέρους της Ι.Μονής Βατοπαιδίου, από το γνωμοδοτικό συμβούλιο στο οποίο ανέπεμψε την υπόθεση ο προκάτοχός του κ.Φωτιάδης.

Είναι αυτονόητο ότι, αν υπήρχε θετική εξέλιξη, πρώτος θα έβρισκε την ευκαιρία να το ανακοινώσει ο κ.Νομάρχης. Είτε συμβαίνει το ένα είτε υπάρχει το δεύτερο, ο λαός της Ξάνθης (που τόσο κάποιοι τον γαλβάνισαν για Κιλελέρ που δεν έγινε, για ανύψωση σημαιών που όμως διπλώθηκαν, για κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου που όμως θα συνεχίσει να είναι ορθάνοιχτη, κλπ) έχει δικαίωμα τουλάχιστον να γνωρίζει την αλήθεια. Θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι ότι συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων των συμπολιτών μας που δεν πρόκειται να αφήσουν κάποιους να κάνουν και να περάσουν κάτι με το δικό τους τρόπο της μυστικής διπλωματίας, δηλαδή «στα μουλωχτά». Και εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιοι επιθυμούν ειρήνη, να μην κτυπούν τα τύμπανα ούτε για γιορτή.

Εάν θέλουμε συνειδητή ανταπόκριση και συσπείρωση του κόσμου ως προς την κοινή προσπάθεια, θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, αλλιώς οι «στρατηγοί» στο τέλος θα μείνουν χωρίς στρατό και το μόνο που θα βγάζουν κάποια στιγμή είναι «σκελετοί από το ντουλάπι».

Η ερώτηση που υπέβαλα δεν έγινε από διάθεση αυτοπροβολής ούτε από όψιμο ενδιαφέρον αλλά ήταν εκδήλωση συνεχούς και πραγματικού ενδιαφέροντος για την όλη υπόθεση, όχι μόνο δική μου αλλά και πολλών συμπολιτών μας που νοιάζονται να έχουν ενημέρωση για τόσο σοβαρά θέματα. Η «ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία», αφού για το ίδιο θέμα έχω εκφράσει τη θέση μου δημόσια τόσο σε συνεντεύξεις όσο και υπό την ιδιότητα του Γραμματέα της ΝΕ ΠαΣοΚ Ξάνθης με την από 29/10/03 επιστολή μου που δημοσιεύθηκε και ανακοινώθηκε τότε σε όλα τα ΜΜΕ, την οποία επανέλαβα στη συνάντηση των φορέων που έγινε στη Νομαρχία Ξάνθης στις 31/10/03 και συνεχίζω να έχω σταθερά και πάγια μέχρι σήμερα.

Ο κ.Νομάρχης με τρόπο προσβλητικό αναφέρεται σε κατά κανόνα θεατές και απόντες. Θέλω να πιστεύω ότι δεν αναφέρεται στο πρόσωπό μου. Γιατί αλλιώς θα του θυμίσω «ταπεινά και σεμνά» και χωρίς καμία διάθεση «αυτοπροβολής» ότι εγώ γεννήθηκα στην Ξάνθη και εδώ θα κλείσω όλους τους κύκλους μου, ενδιαφερόμενος σε όλα αυτά τα χρόνια, ενεργά για τα συμφέροντα αυτού του τόπου – όχι από θέσεις εξουσίας – ακόμη και όταν χρειάσθηκε αν έλθω σε αντίθεση με τα πρόσκαιρα συμφέροντα του κόμματος στο οποίο ανήκω. Ο κ.Νομάρχης που ήλθε στην Ξάνθη αργότερα και αναδείχθηκε από τους Ξανθιώτες στο αξίωμα του έχει σήμερα, μιλώντας πλέον «εκ του ασφαλούς», καλά θα κάνει να μην μεγαλοποιεί τα προτερήματά του – γιατί δίνει υποψίες ότι έχει μικρότερα, να μη μετρά την ηθική του άλλου με το δικό του πήχη – γιατί όσο περισσότερη εμπιστοσύνη έχει στο μέτρο αυτό τόσο ελλιπέστερο είναι, να θαυμάζει περισσότερο το μεγαλείο μιας ταπεινότητας από την ταπεινότητα ενός μεγαλείου και να μη θαυμάζει το παγώνι διότι έχει μεν χρυσά φτερά αλλά νιαουρίζει όπως η γάτα.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι κάθε φορά που γίνεται λόγος για το σοβαρό αυτό θέμα καλό θα είναι να αποφεύγει ο κ.Νομάρχης, προκειμένου να αποσείσει τις δικές του ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις, να αναφέρεται ως «από μηχανής θεό» στη φερεγγυότητα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας, του οποίου η εντιμότητα, σύνεση, σωφροσύνη και πραότητα, ουδείς αμφισβητεί».

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.