Τροφη για τα κατσικια οι νεαρες βελανιδιες

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Βασίλης Ντίνας μίλησε στον ΠτΘ για το φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και χρόνια τσομπάνηδες να καταστρέφουν τη βλάστηση κόβοντας νεαρές βελανιδιές από τη ρίζα για να ταΐσουν με τα φύλλα τα ζώα τους. Αν και στο παρελθόν το φαινόμενο είχε εκτατεμένη έκταση τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί και η υπηρεσία τους επιχειρεί να εντοπίζει τους παραβάτες, συμβάλλοντας στο συνεχή περιορισμό του.

«Το φαινόμενο υπήρχε παλιότερα σχεδόν σε όλη την έκταση του νομού. Πριν από 30 χρόνια ήταν μια κατάσταση που παρατηρούσαμε σχεδόν σε όλη την Ροδόπη, ενώ στις μέρες μας σχεδόν έχει εκλείψει. Εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές, σε μικρή έκταση. Η υπηρεσία μας με τα αστυνομικά όργανα που διαθέτει επιχειρεί να το αντιμετωπίσει και να το ελέγξει και θεωρούμε ότι σταδιακά θα εκλείψει, δε θα υπάρχει.

Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές απομονωμένες. Σε περιοχές όπου η υπηρεσία μας έχει έντονη δραστηριότητα και τις επισκέπτονται συχνά υπάλληλοι οι βοσκοί από φόβο σταμάτησαν να κόβουν τα δέντρα. Σε περιοχές, όμως, που είναι απομονωμένες που δεν έχουν οδικό δίκτυο και είναι δύσκολο να τις προσεγγίσει δασοφύλακας συνεχίζεται το φαινόμενο αλλά όχι στην ένταση του παρελθόντος»
περιέγραψε ο κ. Ντίνας.

Όλα για τα κατσίκια!

Το κακό είναι ότι οι τσομπάνηδες δεν κόβουν τα κλαδιά, αλλά κόβουν το μικρό δέντρο από τη ρίζα, κάνουν επομένως μια μεγάλη καταστροφή στην πανίδα. «Κόβουν κατά κανόνα τις δρυς, ενώ αφήνουν τις οξιές και τα πεύκα. Κύρια κόβουν νεαρά δέντρα. Ένα δέντρο μόλις γεννιέται, σε ηλικία 10 – 15 ετών βρίσκεται σ’ ένα ύψος 3- 4 μέτρα. Το κατσίκι δεν φτάνει αυτό το ύψος, με αποτέλεσμα οι τσομπάνηδες να τα κόβουν από τη ρίζα για να πέσει κάτω η δρυς και το κατσίκι να φάει 2- 3 κιλά πράσινα φύλλα».

Από την πλευρά τους κάνουν ό,τι μπορούν, όπως είπε ο κ. Ντίνας, εκτιμώντας ότι ο περιορισμός του φαινομένου είναι σημαντικός. «Υπάρχουν περιστατικά, γίνονται μηνύσεις από τα αστυνομικά όργανα, αλλά δεν είναι εφικτό να το εξαφανίσουμε εντελώς. Το σημαντικό είναι ότι έχει εκλείψει σε ορισμένες περιοχές και δεν υπάρχει τόση μεγάλη πίεση από τη βοσκή. Στο 95% έχει σταματήσει και κατά ένα ποσοστό 5% στη Ροδόπη υπάρχει αλλά σε μικρή έκταση κι ένταση».

Αρωγοί στο έργο των δασοφυλάκων είναι τόσο οι θηροφύλακες όσο και οι ορειβάτες. «Όποια καταγγελία λαμβάνουμε η υπηρεσία επιλαμβάνεται αυτών των περιπτώσεων και προσπαθεί να βρει ποιοι εμπλέκονται, με στόχο να ελέγξουμε την κατάσταση» είπε.

Πριν από 30 χρόνια, η υπηρεσία τους δεν ήταν οργανωμένη, οργανώθηκε μετά το 1974 κι επιπλέον έγιναν δρόμοι για τα ορεινά και τα βουνά έγιναν προσπελάσιμα. «Επίσης, στο παρελθόν η κτηνοτροφία ήταν σε άνθιση, υπήρχαν πολλά κατσίκια, πολλά κοπάδια. Οι βοσκοί αναγκαζόταν να κόψουν τα δέντρα γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι να μεταφέρουν ζωοτροφές, οι περιοχές ήταν απομονωμένες κι επιχειρούσαν να συντηρήσουν τα ζώα τους με ό,τι έπαιρναν από το δάσος μια και ήταν φτωχοί και στην ουσία από τα ζώα τους να συντηρηθούν και οι ίδιοι. Τώρα πλέον τα κατσίκια μειώθηκαν και η ζημιά που προκαλούσε πολύ μεγάλη καταστροφή στα δάση της Ροδόπης έχει περιοριστεί σημαντικά» εξήγησε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.