Τριτη χρονια για το «Δεντρο των Ευχων» που γινεται πλεον θεσμος

Η δράση προσφοράς και αγάπης με την ονομασία «Δέντρο των Ευχών» υλοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ξάνθης και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ξάνθης.

Το φετινό «δέντρο των ευχών» κατασκευάστηκε από τα Λυκόπουλα και στήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης το πρωί του Σαββάτου, περιμένοντας την ανταπόκριση του κοινού. Με την αγορά ενός αστεριού κατασκευασμένου από τα Λυκόπουλα, καθένας μπορούσε να προσθέσει ένα στολίδι –έναντι ενός μικρού, συμβολικού αντιτίμου που οι ίδιοι επιθυμούν να προσφέρουν- στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, αξιοποιούνται σε συνεργασία με τη ΔηΚΕΞ για τη συγκέντρωση τροφίμων που διανέμονται σε συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας.

Το σκηνικό συμπληρώθηκε από κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ ενθαρρυντική ήταν και φέτος η συμμετοχή του κοινού που έσπευσε να στηρίξει την τη σπουδαία πρωτοβουλία. Το δέντρο στολίστηκε με αρκετά αστέρια με ευχές και συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.267 ευρώ, με τα οποία θα αγοραστούν τρόφιμα σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της ΔηΚΕΞ, που έχει αναλάβει και την ευθύνη να μοιραστούν. Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν καταγραφεί περισσότερες από τετρακόσιες οικογένειες που χρήζουν βοήθειας.

Η σπουδαία πρωτοβουλία ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί στη συνείδηση των Ξανθιωτών και να γίνει θεσμός. Μετά από τρία επιτυχημένα χρόνια, μπορεί πλέον να πει κανείς ότι ο στόχος επιτεύχθηκε. Ειδικότερα φέτος τα σημάδια ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αφού με δεδομένη την κρίση και την οικονομική στενότητα, μαζεύτηκε ένα ποσό αντίστοιχο με αυτό της περσινής χρονιάς. Στην προσπάθεια συμμετείχαν φέτος οι σύλλογοι «Αναποφάσιστοι», «Άνοιξη», «Βάτραχοι», πολιτιστικοί σύλλογοι της Σταυρούπολης και του Δαφνώνα και ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης.

«Δεν ήμουν αισιόδοξος λόγω της κρίσης, αλλά…»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ξανθιώτης έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Χαράλαμπος Νασσόπουλος, λέγοντας: «Κινηθήκαμε στα περσινά πλαίσια, αν κι εγώ δεν ήμουν αισιόδοξος λόγω της κρίσης. Κι αν δεν είχαμε απουσία συλλόγων θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, αφού από εκεί έρχεται κυρίως ο μεγάλος όγκος. Ωστόσο, από τα κουτιά που είχαμε στην πλατεία συγκεντρώθηκαν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι πέρυσι, από τον κόσμο που προσήλθε και στήριξε την προσπάθεια. Βοήθησε και ο καιρός σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε καταρρακτώδη βροχή την ημέρα της εκδήλωσης».

Ο κ. Νασσόπουλος δίνει κάποια στοιχεία αναφορικά με τις οικογένειες που προσπαθεί να καλύψει αυτή η πρωτοβουλία: «Απ’ ό,τι ξέρω φέτος έχει μειωθεί ο αριθμός των οικογενειών που κάνουν αιτήσεις, ίσως γιατί είναι μικρό το ποσό και τα προσφερόμενα είδη και κάποιοι δεν μπήκαν στη διαδικασία. Απ’ ό,τι λένε οι κοινωνικοί λειτουργοί του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, πρόκειται για 268 οικογένειες στις οποίες προστίθενται άλλες 55 με προβλήματα που ούτως ή άλλως παρακολουθεί το πρόγραμμα. Από αυτές, οι μισές έχουν σχεδόν μηδενικά εισοδήματα, ενώ οι υπόλοιπες διαβιούν με ποσά δύο και τριών χιλιάδων ευρώ το χρόνο. Τα ψώνια ταξινομούνται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας και τις παραμονές των Χριστουγέννων μοιράζονται σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο στο παλιό ορφανοτροφείο».

«Θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι σύλλογοι, αλλά έχουν κι αυτοί προβλήματα»

Χθες έγινε η αγορά των τροφίμων με τα χρήματα που μαζεύτηκαν, από κατάστημα που έδωσε προσφορά με την καλύτερη τιμή γι’ αυτό τον σκοπό. Και θα ακολουθήσει η διανομή των ειδών, που θα γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Ο κ. Νασσόπουλος συμπληρώνει ότι «κάποια χρήματα μαζεύτηκαν και από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” που απευθύνθηκε σε δημοτικούς συμβούλους και σε διάφορους επαγγελματίες» και λέει: «Είμαι ευχαριστημένος, είναι σημαντική βοήθεια ειδικά μέσα στη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια. Άλλωστε και το ένα ευρώ είναι σημαντικό. Την πρώτη χρονιά τα πράγματα ήταν καλύτερα, καθώς είχαμε ξεπεράσει τις τρεις χιλιάδες ευρώ. Απ’ ό,τι φαίνεται θα μπορέσουμε να κάνουμε θεσμό τη συγκεκριμένη δράση, είναι η τρίτη χρονιά κι εμείς αισιοδοξούμε και θα είμαστε πάντα δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη και στις προσπάθειες που κάνει το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”».

Τέλος, αναφορικά με τις προσφορές των πολυπληθών Ξανθιώτικων συλλόγων, ο έφορος των προσκόπων λέει ότι «όλοι οι σύλλογοι ενημερώθηκαν με επιστολές», προσθέτοντας: «Όμως, σίγουρα υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και στους ίδιους τους συλλόγους. Όπως διαπιστώθηκε και στην τελευταία οργανωτική επιτροπή, πολλοί σύλλογοι είχαν ζημίες πέρυσι με στολές των καρναβαλιών που έμειναν αδιάθετες. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανένα, καθένας ξέρει τα δικά του»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.