Τρισαγιο στη μνημη του Μακαριστου Αρχιεπισκοπου Χριστοδουλου

Στιγμές πένθους και περισυλλογής για χιλιάδες ανθρώπων που προσήλθαν στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετήσουν το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στις 10 το πρωί -αμέσως μετά την άφιξη στο ναό του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια- άρχισε η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία διήρκησε δύο περίπου ώρες.Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.Μετά την εκφώνηση των επικήδειων λόγων σχηματίστηκε η νεκρώσιμη πομπή η οποία κατευθύνθηκε προς το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.Συγκεκριμένα, το σκήνωμα του μακαριστού Χριστόδουλου εξήλθε του ναού λίγο πριν τις 12 και τοποθετήθηκε στον κιλίβαντα πυροβόλου όπλου. Ακολούθησε η πορεία από τη Μητρόπολη μέσω των κεντρικών δρόμων της Αθήνας μέχρι την οδό Αναπαύσεως και από εκεί στο Α’Κοιμητήριο. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκος ετάφη δίπλα στον προκάτοχό του μακαριστό Σεραφείμ.

Τη δυνατότητα να αποτίσουν έστω και εκ του μακρόθεν τιμή και να πουν με τον τρόπο τους το ύστατο χαίρε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είχαν χθες το πρωί οι πιστοί που προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του, μετά από απόφαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού. Παρούσες και οι πολιτικές, εκκλησιαστικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου.

Την θλίψη και την οδύνη τους για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών και εκκλησιαστικών αρχών της περιοχής, αλλά και οι πολίτες της Κομοτηνής.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός τόνισε ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος υπήρξε υπόδειγμα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής. «Λυπούμαι πολύ διότι βρεθήκαμε σ’ αυτή τη θέση. Δεν τον απολαύσαμε για πολλά χρόνια. Αλλά σ’ αυτά τα λίγα χρόνια δημιούργησε πολλά και έγινε παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων. Όλοι έχασαν τον πατέρα τους, που ήταν γεμάτος αγάπη και γεμάτος τόλμη και πήραν το μήνυμα από αυτόν για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις δυστυχίες και τις ασθένειες».

Υπήρξε δυναμικός άνθρωπος καθώς μ’ ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό του αντιμετώπιζε για καιρό την βαριά ασθένεια που τον ταλαιπώρησε αρκετά. «Παρά την βαριά αρρώστια που είχε, πάντα ήταν με το χαμόγελο, με την ελπίδα και την αγάπη».

Να ανήκει μόνο στην Εκκλησία και όχι στα κόμματα, έτσι πρέπει να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνό.

«Όλοι οι αρχιερείς της Ελλάδος είναι καλοί. Αρκεί να μην μπλέκουν με κακούς συνεργάτες. Να μην δημιουργούν κόμματα και συμμαχίες. Να ανήκουν μόνο στην Εκκλησία και όχι στις οργανώσεις. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος οφείλει να είναι ενωτικός με όλους τους Χριστιανούς και τους κληρικούς».

«Σήμερα ήρθαμε εδώ για να αποχαιρετήσουμε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του», είπε ο Μπογός Μπαλταϊάν, ιερέας των Αρμενίων της Θράκης, ο οποίος μίλησε για την συμβολή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου στα δρώμενα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και για το δίδαγμα που υπήρξε ο ίδιος για τους ιερείς.

«Μάθαμε πολλά από τον Αρχιεπίσκοπό μας. Όταν μιλούσε στους μεγάλους ένιωθε κι ο ίδιος μεγάλος, με τους μικρούς ήταν μικρός».

Ο βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, από πλευράς του, δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ για να χαιρετίσουμε για τελευταία φορά -έστω και νοητικά- τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο», ενώ έκανε λόγο για τη δυναμική προσωπικότητα του Μακαριστού. «Εκείνο το οποίο καταγράφεται είναι ότι ήταν ένας δυναμικός κοινωνικός ιεράρχης από τις σπάνιες προσωπικότητες της Εκκλησίας».

«Ήταν ο καλύτερος ποιμενάρχης»

Τα καλύτερα λόγια για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είχαν να πουν χθες οι συμπολίτες μας, κυρίως, τρίτης ηλικίας -μετά το πέρας του τρισάγιου- οι οποίοι ευχήθηκαν ο νέος Αρχιεπίσκοπος να είναι σαν τον παλαιό.

«Ήταν ο ωραιότερος άνθρωπος του κόσμου. Πρώτα απ’ όλα άνθρωπος και μετά θρησκευτικός. Ευχαριστούμε πολύ που δίδαξε τη νεολαία, που δίδαξε σ’ εμάς τους μεγάλους. Εύχομαι ο καινούριος Αρχιεπίσκοπος να ακολουθήσει τον τρόπο του παλαιού».

«Ήταν καλύτερος ποιμενάρχης. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά άλλος τέτοιος να έρθει».

«Ήταν ο καλύτερος Αρχιεπίσκοπος που δεν πιστεύω να βρούμε τέτοιον».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.