Τριωρη συνεδριαση του δημοτικου συμβουλιου Ξανθης
Ακριβώς τρεις ώρες χρειάστηκαν για να συζητηθούν τα τρία θέματα προ ημερησίας διατάξεως και τα 46 εντός αυτής, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης.
Παρόντος του δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη που ταλαιπωρήθηκε πολύ από ασθένεια και με τους τόνους να ανεβαίνουν σε κάποια σημεία της συνεδρίασης, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ευχαριστίες του δημάρχου προς τους φορείς, συλλόγους και πολίτες της Ξάνθης για τη διοργάνωση ενός ακόμη πετυχημένου καρναβαλιού. Και συνεχίστηκε με τη συζήτηση των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων, με πρώτη την ερώτηση του επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» Νίκου Ανταμπούφη αναφορικά με τα συμβαίνοντα στη Στέγη Πολιτισμού. ο κ. Ανταμπούφης έκανε λόγο για «αναστάτωση από την απόλυση των νεοπροσληφθέντων και σταμάτημα των μαθημάτων στο ωδείο λίγο πριν από τις εξετάσεις», καυτηρίασε τα χαρακτηριζόμενα «τεχνικά λάθη» λέγοντας πως «δεν πρόκειται για τέτοια αλλά για διαφαινόμενη συγκεκριμένη μεθόδευση» και ζήτησε να μάθει ποιοι ευθύνονται και τι ενέργειες κάνει ο δήμος ώστε να εξυπηρετηθούν οι εξετάσεις. Ο δήμαρχος τού ζήτησε να μην βγάζει «συμπεράσματα που δεν ευσταθούν», ενώ ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Τάσος Θεοδωρίδης υπεραμύνθηκε των διαδικασιών και ενεργειών του δήμου. Επέρριψε δε ευθύνες στην πρώην γενική γραμματέα της Π.Α.Μ.-Θ. Θεοδώρα Κόκλα, λέγοντας πως η Περιφέρεια υπέγραψε τις προσλήψεις μια μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό». Ο Νίκος Ανταμπούφης επέμεινε λέγοντας ότι στην επιτροπή που έκανε την επιλογή των προσληφθέντων υπήρχαν άτομα με συγγένεια πρώτου βαθμού με τους υπό πρόσληψη, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Θεοδωρίδη ότι «δεν υπήρχαν άλλα άτομα για να πλαισιώσουν την επιτροπή»… Τέλος, διαβεβαίωσε ότι τα μαθήματα γίνονται από το μόνιμο προσωπικό, ότι τα κενά θα καλυφτούν και η χορωδία θα λειτουργήσει κανονικά.
Σε λίγες μέρες επαναλειτουργεί το κολυμβητήριο
Ακολούθησε η συζήτηση των δύο προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων που τέθηκαν από τους «Πολίτες για την Αλλαγή», με το πρώτο να αφορά στα γνωστά προβλήματα του κολυμβητηρίου και στην μη προμήθεια πετρελαίου. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης δήλωσε ότι το κολυμβητήριο θα επαναλειτουργήσει από τις αρχές Απριλίου και μέχρι το καλοκαίρι, καθώς την επόμενη βδομάδα θα γίνει η προμήθεια πετρελαίου. «Καθυστέρησε να μπει πετρέλαιο λόγω μη εισροής των χρημάτων που θα θέλαμε» είπε ο κ. Μπένης και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί συνολική λύση για το κολυμβητήριο». Όσο για το δεύτερο προ ημερησίας διατάξεως θέμα που αφορούσε την εύρυθμη λειτουργία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης (ΔηΚΕΞ) και «το χρονοδιάγραμμα και την πορεία των νομικών προσώπων που ουσιαστικά δεν λειτουργούν και την τελική μορφή που θα πάρουν αυτά στα πλαίσια του “Καλλικράτη”», ο δήμαρχος έδωσε εξηγήσεις κάνοντας λόγο για «όλες αυτές τις διαδικασίες που καθυστερούν» προσθέτοντας ότι θα γίνει νομική ρύθμιση στο προσεχές διάστημα. «Πρόθεση του δήμου είναι να μην υπάρξει δημοτική επιχείρηση, αλλά να γίνουν δύο νομικά πρόσωπα» είπε ο δήμαρχος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που παρατέθηκαν σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «ΠτΘ» και μετέθεσε το ζήτημα στο κοντινό μέλλον και «όταν ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο».
Τέλος, πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο αντιδήμαρχος κ. Μπένης ενημέρωσε για τη συμμετοχή του δήμου στη Σαββατιάτικη «Ώρα της Γης» με συσκότιση των δημοτικών κτιρίων.
Απορρίφθηκε η πρόταση Ανταμπούφη για τις αντιμισθίες
Σχετικά σύντομα συζητήθηκαν τα 46 θέματα της ημερήσιας διάταξης, αφού περίπου τα είκοσι από αυτά αφορούσαν σε εγκρίσεις απολογισμών σχολικών επιτροπών και αρκετά ακόμη σε διαδικαστικά ζητήματα. Δύο εξ αυτών που αφορούσαν σε πρωτόκολλα παραλαβής έργων, καταψηφίστηκαν από την μείζονα αντιπολίτευση.
Το ζήτημα που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ήταν το υπ’ αριθμό δύο («Πρόταση για μείωση των αποδοχών από κάθε είδους αμοιβές και μισθία των δημοτικών συμβούλων»). Πρόκειται για τη γνωστή και πολυσυζητημένη «πρόταση Ανταμπούφη» στην οποία έχουμε αναφερθεί ενδελεχώς στο παρελθόν και που… «απορρίφθηκε μετ’ επαίνων», ακόμη και η τροποποίησή της για περικοπή. Ο κ. Ανταμπούφης έκανε λόγο για εξοικονόμηση ποσού 150.000 ευρώ που θα μπορούσε να συγκεντρώνεται σε ειδικό ταμείο και να διατίθεται δεόντως. Ο δήμαρχος αντιπρότεινε καταβολή χιλίων ευρώ σε ταμείο από τους δημοτικούς συμβούλους με μεγάλο εισόδημα, ενώ οι «Πολίτες για την Αλλαγή» πρότειναν –δια στόματος Θανάση Ξυνίδη- «να μην υπάρχει χρήση αυτοκινήτων και κινητών τηλεφώνων του δήμου όταν ο δήμος έχει οικονομικά προβλήματα». Ο δε Γιώργος Κολλάρος («Λαϊκή Συσπείρωση») διαφώνησε εξ ολοκλήρου με την πρόταση, γεγονός που επέφερε και την κορυφαία ατάκα της συνεδρίασης που καταγράφεται στη στήλη «Απαρατήρητα». Προοιωνίζοντας ένα καθόλου συνεργατικό μέλλον στις σχέσεις και κινήσεις Κολλάρου – Ανταμπούφη στο δημοτικό συμβούλιο…
Για το ενδιαφέρον ζήτημα της μείωσης δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες δημοτών, η μείζων αντιπολίτευση πρότεινε μείωση κατά 50%, αλλά αποφασίσθηκε ομόφωνα να διατηρηθεί η μείωση κατά 20% μέχρι τον Οκτώβριο.
Τα υπόλοιπα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα πλην του 17 και 19 που αφορούσαν σε πρωτόκολλα παραλαβής έργων που καταψηφίστηκαν απ’ τη μείζονα αντιπολίτευση.Quiura in ilis hocasdam etrum publissis condam furbis. Quam nem anticae iam.
Ποιοι πλαισιώνουν την Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης
Τέλος, αξίζει να καταγραφούν τα δώδεκα φυσικά πρόσωπα και οι 38 φορείς που δι’ αντιπροσώπου τους θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως κοινοποιήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο. Οι φορείς που προέκυψαν μετά από διαδικασία επιλογής είναι:
• ΠΑΚεΘρα
• Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου
• Τεχνικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης
• Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων
• Θρακική Θεατρική Σκηνή
• Ε.Π.Σ. Ξάνθης
• Φαρμακευτικός Σύλλογος
• Δ.Π.Θ. – Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού
• Σωματείο Επαγγελματιών Cafι-bar και Κέντρων Διασκέδασης
• Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης
• Δικηγορικός Σύλλογος
• Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
• Τοπική Ομάδα της Οικολογίας Αλληλεγγύης
• Εμπορικός Σύλλογος
• Ιατρικός Σύλλογος
• Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
• Φ.Ε.Ξ.
• Διδασκαλικός Σύλλογος
• Κίνηση Πολιτών
• Οδοντιατρικός Σύλλογος
• ΤοΣυΝ
• Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
• Αθλητικός-Πολιτιστικός Όμιλος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού
• Σύλλογος Ποντίων
• Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης
• Κίνηση Ενεργών Πολιτών
• Λύκειο Ελληνίδων
• Π.Σ. Νέστιοι Κομνηνοί
• Ο.Ε.Β.Ε.Ξ.
• Σύλλογος Κατοίκων για Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης
• Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου – 18ου Δημοτικών Σχολείων
• Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ιδιωτικών Έργων
• Σύλλογος Κυπρίων
• Οικονομικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης
• Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης
• Τεχνικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης
• Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
• Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνώνα
Οι δημότες της πόλης που κληρώθηκαν για να πλαισιώσουν την επιτροπή είναι:
• Γκαγκώνη Μαρία
• Δουκέλης Ιωάννης
• Ευθυμίου Ευθύμιος
• Ευστρατίου Παράσχος
• Κώστογλου Μαρία
• Παπαγεωργίου Δήμητρα
• Παρπαλάς Ιωάννης
• Ρουσικάν Ερκάν
• Σαρακενίδης Σόλων
• Σδρέβανος Μαρίνος
• Στυλιανίδης Γεώργος
• Τσαρδίδης Νικόλαος
Αναπληρωματικά μέλη των παραπάνω στην επιτροπή διαβούλευσης είναι:
• Γαλάτης Ιπποκράτης
• Βασιλούδη Δέσποινα
• Γαργάλα Ασπασία
• Κουρπαλίδης Ιωάννης
• Καραγκιουρλής Κώστας
• Τσεσμετζή Βάσω
• Σεμπαχεντήν Ογλού Μουράτ
• Ευφροσυνίδης Αναστάσιος
• Παπαδάκης Θεοφάνης
• Δημητρόπουλος Δημήτριος
• Λυμπερίδης Σωτήρης
• Μπατζακίδης Γεώργιος
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
