Τριημερο διαφορετικοτητας στην Κομοτηνη

Ξεκινά σήμερα στην πόλη μας τριήμερο αφιέρωμα πολιτισμού και αθλητισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της διαφορετικότητας. Συγκεκριμένα ο δήμος Κομοτηνής και η δημοτική επιχείρηση Άθλησης και Μαζικού Αθλητισμού σε συνεργασία με τον αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ηρόδικο» πραγματοποιούν πανελλήνια κολυμβητική συνάντηση με τίτλο «Ηροδίκεια», ενώ το ΔΗΠΕΘΕ και η ομάδα «Ν-ΟΜΑΣ» στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων θα παρουσιάσουν το έργο «Λουλούδια για τον Άλγκερνον» του Ντάνιελ Κέις. Το τριήμερο ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα. Την Τετάρτη το βράδυ σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις του τριημέρου.

 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής ευχαρίστησε τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας «Ν-ΟΜΑΣ» για την ιδέα που κατέθεσαν στο δήμο Κομοτηνής η οποία, σε συνδυασμό με την πανελλήνια διοργάνωση «Ηροδίκεια», έχει σαν αποτέλεσμα την τριήμερη διοργάνωση των εκδηλώσεων των αφιερωμένων στη διαφορετικότητα. Ο κ. Κοτσάκης ανέφερε ότι οποιεσδήποτε προτάσεις που προάγουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό θα στηρίζονται από το δήμο «γιατί θεωρούμε ότι εκεί στηρίζεται και η ουσία της λειτουργίας ενός δήμου. Τέλος, κάλεσε τους Κομοτηναίους να παρακολουθήσουν την παράσταση που θα δοθεί για δύο ημέρες στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

 

Η παράσταση…

Η κ. Λαντζουράκη, σκηνοθέτιδα της παράστασης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ομάδας που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια περίπου με στόχο να προσεγγίσει στις ιδέες της θέματα κοινωνικού προβληματισμού. Χαρακτήρισε την συγκεκριμένη παράσταση «μυθοπλασία» που έχει όμως κάτι να πει. Πρόκειται για ένα διήγημα του Ντάνιελ Κέις με τίτλο «Λουλούδια για τον Άλγκερνον». Αναφερόμενη στην υπόθεση είπε πως «ο Τσάρλι Γκόρντον είναι ένα παιδί με νοητική υστέρηση, αλλά θέλει να γίνει έξυπνος, γεγονός που εκμεταλλεύεται ο κοινωνικός του περίγυρος. Στην πορεία του έργου βλέπουμε ότι η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη. Πρόκειται για ένα άτομο διαφορετικό, αλλά αφορά όλη την κοινωνία».

 

Το έργο η ομάδα το δούλεψε εδώ και πέντε μήνες με στόχο να «προσφέρουμε κάτι και να το δείξουμε στο κοινό της πόλης αυτό ολοκληρώνεται με την παράσταση».

 

Όπως είπε, η πρωτότυπη μουσική του έργου είναι του Δημήτρη Παπουτσή, το βίντεο και το μοντάζ είναι του Ηλία Δάμου και του Μιχάλη Βαμβακά, η επιμέλεια φωτισμού του Κώστα Αυγίτση και οι φωτογραφίες του Αλέξη Παρωτίδη. Εμφανίζονται οι Θάλεια Αθανασίου, η Άννα Αξιμνιώτου, ο Αλέξανδρος Βοζινίδης, η Ιωάννα Κάζη, ο Αλέξανδρος Λαντζουράκης, η Στέλλα Λεοντοπούλου, ο Νίκος Μαυρίδης, η Ειρήνη Μπαριτάκη, η Γιώτα Ξανθή, η Τζούλια Σαλπιγγίδου. Η κ. Λαντζουράκη ευχαρίστησε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και το δήμαρχο κ. Κοτσάκη που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία.

 

Ο Γιώργος Παπουτσής που έγραψε την μουσική του έργου ανέφερε ότι το θέμα αποτελεί ευκαιρία μεγάλης συζήτησης. «Ανέλαβα να γράψω την μουσική με εξαιρετική διάθεση» είπε και «δέχθηκα την πρόταση για τρεις βασικούς λόγους, πρώτον γιατί «είμαστε παιδικοί φίλοι με την Μυρσίνη και μας συνδέουν βαθιά και ανιδιοτελή συναισθήματα, γιατί υπηρετεί την τέχνη με πίστη και αφοσίωση και τρίτον γιατί πιστεύει στην ποιότητα, όπως φαίνεται από την επιλογή ενός έργου δυνατού με τόσες απαιτήσεις, ειδικά σε μια εποχή πού όλοι είναι οπαδοί της ελάχιστης προσπάθειας». Τέλος, υπογράμμισε ότι το έργο θα κριθεί συνολικά, «το κατά πόσο υπάρχει ένα αρμονικό δημιούργημα θα το κρίνουν οι θεατές».

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Στέλιος Σταμπουλίδης κατέθεσε την πρόταση το έργο να βγει εκτός συνόρων Νομού Ροδόπης. «Εμείς σας το υποσχόμεθα γιατί οι ψυχές και τα συναισθήματα δεν κρύβονται ούτε πρέπει να επικαλύπτονται, αλλά πρέπει να ανθίζουν και να ανατέλλουν».

 

Στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής να σημειώσουμε ότι οι παραστάσεις θα δοθούν στις 9 το βράδυ το Σάββατο και την Κυριακή και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ηροδίκεια…

Πανελλήνια διήμερη συνάντηση κολύμβησης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στην πόλη μας, στην οποία θα συμμετέχουν αθλητές από όλη την Ελλάδα. Μετά από πέντε χρόνια η πανελλήνια κολυμβητική συνάντηση ατόμων με αναπηρία «Ηροδίκεια» πραγματοποιείται στην πόλη μας. Για πρώτη φορά έγινε το 2005, αλλά αυτή τη φορά είναι ότι πρόκειται για επίσημους αγώνες και γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΑΟΜ- ΑΜΕΑ και της διεθνούς παραολυμπιακής κοινότητας. Στην διοργάνωση των αγώνων βοηθούν το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, αλλά και το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, όπως και άλλα τμήματα του Δημοκριτείου.

 

Ονομαστικά θα βρίσκονται στην πόλη μας ο Χαράλαμπος Ταγιανής με χρυσό παραολυμπιακό μετάλλιο και στην Αθήνα και στο Πεκίνο και σε όλες τις κατηγορίες κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ, ο Γιώργος Καπελάκης χρυσός ολυμπιονίκης του Πεκίνου και χάλκινο στην Αθήνα, ο ίδιος ο Άλεξ Ταξιλδάρης αργυρός παραολυμπιονίκης το 2008 στο Πεκίνο, η Μαρία Καλπακίδου που συμμετέχει σε τρεις παραολυμπιακούς αγώνες, αργυρή και χάλκινη στο Σίδνεϊ και στο Αθήνα, ο Βασίλης Τσαγγάρης παραολυμπιονίκης του Πεκίνου, ο Νίκος Τσότας παραολυμπιονίκης του Πεκίνου και ο Αντώνης Κιμούδης παραολυμιονίκης του Σίδνεϊ.

 

Ο σύλλογος Ηρόδικος συμμετέχει ενεργά με οκτώ αθλητές όπως η Ριζάογλου Σεμιχά, τρίτη νικήτρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κάτοχος τριών χάλκινων μεταλλίων, η Έφη Γκουλή, ο Δημοσθένης Χατζάκης, ο Θόδωρος Ματουσίδης, ο Νίκος Νάκος.

 

Σημαντικότατο αθλητικό δρώμενο χαρακτήρισε την συνάντηση κολύμβησης η Μάγδα Γιαμουστάρη. «Πιστεύω ότι είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν αυτή τη χρονιά. Η ποιότητα των αγώνων φαίνεται και από την ποιότητα των αθλητών που θα παραβρεθούν στην πόλη μας». Συγκεκριμένα, θα παραβρεθούν 58 αθλητές από έντεκα αθλητικούς συλλόγους με πρώτο τον χρυσό ολυμπιονίκη Άλεξ Ταξιλδάρη, αλλά και άλλους χρυσούς Ολυμπιονίκες. «Πιστεύω ότι αυτό το γεγονός θα γράψει ιστορία. Εκτός του ότι για πρώτη φορά το κολυμβητήριό μας αναδεικνύεται με μία διεθνή πιστοποίηση, εκτός του ότι η πόλη μας δύο ημέρες θα παίζει στην ελληνική τηλεόραση και θα γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, νομίζω ότι αυτό το γεγονός σαν δρώμενο θα είναι ευεργεσία της ψυχής μας. Το διαφορετικό που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη σε αυτό τον αιώνα, σε αυτή την εποχή, της πλήρους ομοιομορφίας, είναι αυτό που θα μας δώσει ζωντάνια και θα μας κάνει να σταθούμε όρθιοι».

 

Ο Άλεξ Ταξιλδάρης, πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Ηρόδικος» ανέφερε ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του κοινού, σημειώνοντας ότι «στις δύσκολες ώρες που περνάμε ως χώρα η λύση είναι να βρούμε μια ταυτότητα. Είναι ευκαιρία στην πόλη μας και στο νομό μας λόγω των υποδομών που έχουμε, που δεν υπάρχει γενικότερα σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, να αποκτήσουμε μια ταυτότητα μέσα από τον χώρο της αναπηρίας.

 

Θα μπορούσαμε πραγματικά και έχουμε τις δυνατότητες στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό γενικότερα, στο θέατρο και τη μουσική αλλά και στην εκπαίδευση να παρέχουμε 100% προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρίες και αυτό να στιγματίσει και να δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα στον τόπο μας, να τον κάνει μοναδικό προορισμό και αυτό να βοηθήσει και την οικονομία αλλά και γενικότερα τον τόπο μας».

 

Να σημειωθεί ότι η επίσημη έναρξη των αγώνων θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, ο οποίος, μετά από σύντομο χαιρετισμό, θα τελέσει την πρώτη απονομή μεταλλίων των αγώνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.