Τριημερο Ανταμωμα Ξυλαγανιωτων

Πιστοί για μια ακόμη χρονιά οι απανταχού Ξυλαγανιώτες έδωσαν το παρών στο Αντάμωμα που για Τρίτη χρονιά φέτος διοργανώνεται από το δήμο Μαρώνειας. Ξυλαγανιώτες από όλα τα μέρη της γης συναντήθηκαν για άλλη μια χρονιά και μοιράσθηκαν αναμνήσεις, χαρές και λύπες ενώ έδωσαν την υπόσχεση του χρόνου τέτοιο καιρό να ξαναβρεθούν.

Το αντάμωμα ήταν και φέτος τριήμερο. Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις του ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν στις 15. Σύμφωνα με το δήμαρχο Μαρώνειας κ. Χρήστο Παπανικολάου όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία. «Η πρόσκληση που απευθύναμε στους απανταχού Ξυλαγανιώτες είχε επιτυχία. Περισσότεροι από τις άλλες φορές έδωσαν το παρών. Ζήσαμε πραγματικά συγκινητικές στιγμές, γιατί μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μας δόθηκε η ευκαιρία να συνευρεθούμε με ανθρώπους που είχαμε καιρό να δούμε, να θυμηθούμε τα παλιά και να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας. Συγχρόνως όμως μέσα από τις εκδηλώσεις μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας, τους ανθρώπους του και πάνω απ’ όλα την ιστορία και την παράδοσή μας. Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα κρατήσουμε ζωντανούς τους οικισμούς μας και μόνο έτσι θα συνδέουμε το παρελθόν με το μέλλον».

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο τριήμερο Αντάμωμα των Ξυλαγανιωτών το οποίο περιελάμβανε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς καθώς και τελετή βράβευσης επιτυχόντων μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη 13 Αυγούστου με τη μουσική συναυλία με την Μαντολινάτα του Δήμου Μαρώνειας, σε διεύθυνση Σπύρου Ψαρρά και με σολίστ την Κατερίνα Αγγελακούδη. Την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008 πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Ροδόπης, ενώ την Παρασκευή 15 Αυγούστου βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες μαθητές του Δήμου Μαρώνειας και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακά συγκροτήματα του: Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής και ΚΑΠΗ Δήμου Μαρώνειας.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.