Τριημερη πανελλαδικη κινητοποιηση εργαζομενων στο «Βοηθεια στο Σπιτι»

Σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθόσον η τελευταία σύμβαση τελειώνει στις 30 Απριλίου και εξ όσων φαίνεται τίποτε δεν προβλέπεται για το θεσμικό πλαίσιο που να αφορά στο πρόγραμμα. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση και με επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και ανακοινώνοντας για τον Απρίλη τριήμερη κινητοποίηση

Όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη κ. Συρόπουλος, «οι συμβάσεις ισχύουν μέχρι και την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τελευταία οι συμβάσεις μας έχουν καταληκτική ημερομηνία στις 30/4/2009. Εδώ και πάρα πολύ καιρό περιμένουμε το θεσμικό πλαίσιο οριστικά για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα καθυστερήσει πολύ. Πιστεύω ότι μέχρι και το τέλος του 2009 θα είμαστε με τετράμηνες παρατάσεις, βάσει των πληροφοριών που έχουμε ως Σωματείο Εργαζομένων στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη αλλά και ως Πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Βάσει αυτής της κατάστασης οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει σαν πρώτη φάση πανελλαδική τριήμερη κινητοποίηση από τις 6-8 Απριλίου με κατασκήνωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Ακολουθούν οι συναντήσεις με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων σε θέματα υγείας και πρόνοιας όπως επίσης και συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ για να συζητηθεί το θέμα των εργαζομένων. «Η συνάντηση αυτή θα γίνει πριν την απεργιακή μας κινητοποίηση. Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία. Περιμένουμε να υπάρξει ενημέρωση από τους συναδέλφους της Αττικής, οι οποίοι και έχουν αναλάβει την όλη διαδικασία εφόσον βρίσκονται στο κέντρο, προκειμένου να συμμετέχει και εκπρόσωπος του σωματείου μας», τονίζει ο κ. Συρόπουλος.

Α.Π.

Να δoθεί τώρα τελική και ουσιαστική λύση

Συνάντηση με το Πανελλήνιο Συντονιστικό των εργαζομένων είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ανάγκη να δοθεί εδώ και τώρα τελική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων και τη διεύρυνση του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που αυξάνονται πανελλαδικά, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από συνάντηση που είχε χτες στα γραφεία του Kόμματος στον Περισσό με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου 22 Περιφερειακών και Νομαρχιακών Σωματείων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού τόνισαν ότι οι 4.000 εργαζόμενοι έχουν κουραστεί, αφού δουλεύουν για 7 – 8 χρόνια σαν συμβασιούχοι και συνεχίζεται η ομηρία τους, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Παράλληλα, κατήγγειλαν κάθε προσπάθεια ένταξης της χρηματοδότησης σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υποκρύπτει την ανταποδοτικότητα και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Ζήτησαν μόνιμη χρηματοδότηση του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς επαναπροκήρυξη των θέσεων, αφού έχουν ήδη προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αναγκαίες και χρειάζεται η διεύρυνσή του, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, αφού τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι ηλικιωμένοι και μοναχικοί άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη υποστήριξης και φροντίδας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Εδώ και τώρα ζητούμε από τον υπουργό τον κ. Παυλόπουλο να δώσει τελική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι από 2 έως 7 μήνες, όπου ακόμα δεν έχει κατοχυρωθεί το επάγγελμά τους, που πραγματικά έχει πολύ μεγάλη κοινωνική σημασία και γίνεται μια προσπάθεια μέσω των δήμων να μη λυθεί το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μας, αυτά που είπε στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να τα υλοποιήσει και, τέλος, προσθέτουμε ως ΚΚΕ ότι δεν μπορεί ξανά να συνδεθεί το ζήτημα με καινούριο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι άνθρωποι έχουν προσληφθεί όλα αυτά τα χρόνια, προσφέρουν και έχουν προσληφθεί κανονικά και πρέπει να λυθεί το ζήτημα της μονιμοποίησης και εμείς ζητάμε, επίσης, διεύρυνση του προγράμματος που να καλύπτει όλες τις ανάγκες και με κρατική ευθύνη να γίνεται η χρηματοδότησή του και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι στην ανάδειξη των τοπικών αναγκών».


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.