Τριημερη εκδρομη των Σιδηροχωριτων στην παλια τους πατριδα, το Σεπτεμβρη

Τριήμερη εκδρομή στο Σαμακόβι θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ν. Σιδηροχωρίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Κώστα Βαρβάτο προκειμένου να δώσει στους Σιδηροχωρίτες μια ευκαιρία να γνωρίσουν την παλιά τους πατρίδα, δηλαδή το Σαμακόβι, το οποίο τώρα οι Τούρκοι το ονομάζουν «Ντεμίρκιογ» που σημαίνει «Σιδηροχώρι».

Ο Δήμαρχος Ν. Σιδηροχωρίου κ. Κ. Βαρβάτος στη δήλωσή του στον ΠτΘ μετέφερε: «Η τριήμερη εκδρομή που διοργανώνει ο Δήμος Ν. Σιδηροχωρίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2001, στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο οι κάτοικοι του Ν. Σιδηροχωρίου, αλλά και κάποιοι Σιδηροχωρίτες από τη Θεσσαλονίκη και την Αγία Παρασκευή Δράμας.

Αυτή η εκδρομή είναι μια ευκαιρία για όλους αυτούς που έχουν ακούσει, έχουν διαβάσει για το Σιδηροχώρι το Παλιό ή το Σαμακόβι, να δουν τα σπίτια των προγόνων τους, την τοποθεσία που ήταν χτισμένο το Σαμακόβι, που βρίσκεται στο Βόρειο και Ανατολικό μέρος της Ανατολικής Θράκης, να πάνε στη Νιάδα (το παραθαλάσσιο μέρος του Σαμακοβίου) και να γνωρίζουν, από που προέρχονται οι πρόγονοί τους, ποιός είναι ο τόπος καταγωγής τους»
.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της εκδρομής, ο κ. Βαρβάτος σημείωσε τα εξής: «Την πρώτη μέρα στις 28 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθούμε την Αδριανούπολη, 40 Εκκλησιές, Σκοπό και θα καταλήξουμε στο Λουλέμπουργκάζ, που είναι κέντρο Ανατολικής Θράκης.

Την δεύτερη μέρα νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε από το Λουλεμπουργκάζ και θα πάμε προς το Σαμακόβι ή Σιδηροχώρι, περνώντας από το Σκεπαστό. Και για μεσημέρι για φαγητό θα καταλήξουμε στη Νιάδα, που είναι στον Εύξεινο Πόντο.

Τη δεύτερη μέρα στην επιστροφή θα έρθουμε πάλι στο Λουλεμπουργκάζ, περνώντας όμως και από την Βυζίη. Την τρίτη μέρα ξεκινάμε από το Λουλεμπουργκάζ, κατεβαίνουμε προς Ραιδεστό, από την Ραιδεστό προς την Μάλγαρα, Κεσσάνη, για μεσημεριανό φαγητό στην Καλλίπολη»
.

Στα πλαίσια αυτής της εκδρομής θα γίνει η συνάντηση με τον Δήμαρχο Σαμακοβίου κ. Ιμπραχήμ Σεντούρκ. Οι κάτοικοί του Σαμακοβίου είναι πρόσφυγες από τη Βουλγαρία, την Κεντρική Μακεδονία και την Βοσνία, οι οποίοι ασχολούνται με την ξυλεία. Τα νέα παιδιά όμως αναγκάζονται να φεύγουν για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη τις 40 Εκκλησιές, την Αδριανούπολη, που είναι μεγαλύτερες πόλεις.

Εκείνη η περιοχή δεν έχει σημαντική ανάπτυξη και ο μόνος παραγωγικός τομέας της είναι η ξυλεία.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.