Τριημερες πολιτιστικες εκδηλωσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η 15η Συνάντηση Σιδηροχωριτών, η οποία κορυφώθηκε με μια Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη Νέου Σιδηροχωρίου και την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον των 18 μαρτύρων που διοργάνωσε ο Δήμος Ν. Σιδηροχωρίου, ο Μορφωτικός Όμιλος Νέου Σιδηροχωρίου και ο Σύλλογος Γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου.

Η τριήμερη καθιερωμένη συνάντηση των Σιδηροχωριτών άρχισε την Παρασκευή 31 Αυγούστου με την συνάντηση γυναικών, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου και περιελάμβανε παράλληλες εκδηλώσεις.

Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την συγγραφέα Αναστασία Καλλιοντζή, η οποία παρουσίασε το βιβλίο της «Μη μου λες αντίο» και να ακούσουν τον καθηγητή Σταμάτη Γεωργούλη να μιλά για την «Ελλάδα, Βαλκάνια, Ροδόπη: Εξελίξεις στην σημερινή συγκυρία».

«Μη μου λες αντίο»

«Τα υπέροχα χρόνια, τα οποία πέρασα εδώ στην Κομοτηνή ως φοιτήτρια και οι άριστες σχέσεις που ανέπτυξα όχι μόνο με τους συμφοιτητές μου, αλλά και τους ντόπιους Κομοτηναίους, είτε αυτοί ήταν χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι στάθηκαν το ερέθισμα για το βιβλίο. Η πόλη αυτή έχει αυτήν την καταπληκτική ιδιαιτερότητα και θεωρώ πάρα πολύ σωστό για μας που ερχόμαστε εδώ ως φοιτητές να ερχόμαστε σε επαφή με όλα τα στοιχεία που κατοικούν σε αυτό το χώρο», δήλωσε η κ. Αναστασία Καλλιοντζή στους δημοσιογράφους τονίζοντας και τις καλές ερμηνείες που είχε για την συγγραφή του βιβλία της «Μη μου λες αντίο».

Όσο για τον τίτλο του βιβλίου, η αρχική επιλογή της συγγραφέως ήταν το «Κομοτηνή». Καθώς η ίδια λέει από μόνη της, «αυτή η μαγική πόλη τα περιγράφει όλα. Τα πάντα άρχισαν και τελείωσαν εδώ». Μετά από την πρόταση των εκδοτών της όμως και την συμβολή της εκδότριας κ. Γιώτας Λιβάνη, ο τίτλος άλλαξε «για να μην πούμε ποτέ αντίο σε αυτήν την υπέροχη πόλη, αλλά ούτε και αυτή σε εμάς».

«Επειδή έχω καταβολές από ανατολάς, γονείς από Σμύρνη και Κων/πολη, εκείνα τα αρώματα εκείνων των πόλεων έχουν αποτυπωθεί πολύ βαθιά μέσα μου. Όταν πρωτοήρθα στην Κομοτηνή μύρισα αυτό ακριβώς το άρωμα. Ήταν μια μυστικιστική εμπειρία για μένα» αφηγείται η κ. Καλλιοντζή για την πρώτη άφιξή της στην πόλη.

Όσο για τους έχοντες την απορία αν η ιστορία του Μουράτ και της Χριστίνας είναι αληθινή, η συγγραφέας του βιβλίου επιβεβαιώνει ότι πρόκειται «για απόκτημα της φαντασίας της».

«Επειδή οτιδήποτε άπτεται της Ελλάδας και της Τουρκίας αγγίζει τους πάντες, όσο και μερικές προσπαθούν να πουν το αντίθετο, τελικά και για αυτό ίσως να πήγε τόσο καλά» σχολιάζεται από την κ. Καλλιοτζή, η οποία τελείωσε την συγγραφή του βιβλίου της το 1999 και δεν φαίνεται να συμφωνεί τόσο με το συγχρονισμό της έκδοσης του και την προσέγγιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ευχαριστημένη η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας από την γενικότερη ανταπόκριση του βιβλίου της, πιστεύει ότι «έχει πετύχει τον σκοπό της», ενώ υπόσχεται αγωνία και ενδιαφέρον στο επόμενο. «Θα ήθελα να είναι ακριβώς το αντίθετο από το «Μη μου λες αντίο». Σε αυτό το βιβλίο οι ήρωες δεν φοβούνται το πάθος και το ακολουθούν. Απεναντίας σε αυτό που ετοιμάζω τώρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η γυναίκα είναι αυτή, η οποία δεν φοβάται το πάθος, αλλά το φοβάται ο άνδρας που είναι το τρίτο πρόσωπο στην ιστορία» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η κ. Καλλιοτζή, το επόμενο της βιβλίο, καθώς το «Μη μου λες αντίο» πρόκειται να γίνει και σήριαλ. Επιπλέον το βιβλίο έχει ήδη σταλεί σε εκδοτικούς οίκους της Τουρκίας και η τελική απόφαση για την έκδοση και την μετάφραση θα ληφθεί κατά την έκθεση βιβλίου στην Γερμανία.

«Ελλάδα, Βαλκάνια, Ροδόπη, Εξελίξεις στην σημερινή

συγκυρία»

Ο Πρόεδρος του Θρακικού Κέντρου και διεθνολόγος κ. Σταμάτης Γεωργούλης μιλώντας για το θέμα της ομιλίας του, χαρακτήρισε τον τίτλο της «πρόκληση».

«Μιλάμε για μια συγκυρία εν όψει της τρίτης χιλιετίας, η οποία παρουσιάζει στοιχεία που θα ζητούσαν άλλοι άνθρωποι σε άλλες εποχές. Πιστεύω ότι η Ευρώπη αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την οποιαδήποτε φιλική προσέγγιση ανάμεσα στους δύο λαούς, η οποία έχει δεινοπαθήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν την ονομάζω «αιχμή του δόρατος» αναφέρομαι στην ευνοϊκή προοπτική ώστε να παρουσιάσουν δύο λαοί ο ένας τον άλλο. Η Ευρώπη είναι το μεταίχμιο, το σταυροδρόμι που πρέπει κανείς να αξιοποιήσει για να φτάσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο είναι η βελτίωση ανάμεσα στους δύο λαούς. Η βελτίωση είναι αναγκαία στην εποχή που ζούμε στα Βαλκάνια» ήταν το μήνυμα του κ. Γεωργούλη από την ομιλία του.

Ο κ. Γεωργούλης ολοκλήρωσε την δήλωσή του τονίζοντας ότι η τωρινή συγκυρία στα Βαλκάνια «είναι μία από τις δυσκολότερες που περνά η περιοχή. Είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές και το έχουν ονομάσει «μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης». Εάν δεν ληφθεί μέριμνα για ορισμένες ακραίες ενέργειες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους θα χάσουμε την μοναδική ευκαιρία για να φούμε τα Βαλκάνια να ζουν στην ειρήνη». Τέλος ο κ. Γεωργούλης εξέφρασε την άποψη ότι «η ατμομηχανή του τρένου βρίσκεται σε ελληνικά χέρια», αισιοδοξώντας για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια.

Η συνάντηση των Σιδηροχωριτών συνεχίστηκε με μουσική και χορό το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το Σάββατο μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν μια παράσταση από το Θρακικό Θέατρο Σκιών του κ. Γιάννη Βουλτσίδη. Το ενδιαφέρον προσέλκυσε και η έκθεση φωτογραφίας από την Μικρασιατική Εκστρατεία από το ανέκδοτο ημερολόγιο του Θεοδωράκη Κιακίδη.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες ξεχώριζε κανείς «Τα οστά των 18 μαρτύρων, το 1919», «Την επίσκεψη του συμπατριώτη μας υπουργού Μιχάλη Κύρκου στο χωριό», «Ενθύμιο Μ. Ασίας, λίγο έξω από την Άγκυρα» και το «Παγωμένο Γκιόλι, 4 Φεβρουαρίου 1929».

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.