Τριετες φιλι ζωης για τον Ξενωνα Κακοποιημενων Γυναικων

Την υποβολή πρότασης παράτασης για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη της λειτουργίας του Ξενώνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Την υποβολή πρότασης στο επιχειρησιακό της Περιφέρειας που θα οδηγήσει στην παράταση για ακόμα τρία χρόνια τουλάχιστον της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων Γυναικών ενέκρινε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, σε έκτακτη συνεδρίασή του.
 
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2014-2020 για την ένταξη της πρότασης: «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας-Λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας», καθώς και την προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) στα πλαίσια της πράξης: «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας-Λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας».
 
Παράλληλα ανανέωσε τις συμβάσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έτους 2016 για τις ανάγκες υλοποίησης του ανωτέρω ευρωπαϊκού προγράμματος ενώ ενέκρινε και την παράταση της προθεσμίας εργασιών φύλαξης και σίτισης Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών.
 
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, οι συμβάσεις αυτές έχουν ουσιαστικά το ίδιο αντικείμενο με τις προηγούμενες, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία της δομής αυτής στην πόλη μας η οποία μέχρι στιγμής έχει στεφτεί από μεγάλη επιτυχία, με σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα.
 
Τώρα δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα της χρηματοδότησης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, όμως το θέμα ήρθε ως κατεπείγον γιατί οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, μιας και ενώ η πρόσκληση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου δίνει περιθώριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου για υποβολή προτάσεων την ίδια στιγμή που οι συμβάσεις των εργαζομένων στη δομή της Κομοτηνής ολοκληρώνονται στις 29 Φεβρουαρίου και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν την εξάντληση της πρόσκλησης. «Οφείλουμε να είμαστε σε επαφή ώστε να καταφέρουμε μέσα σε 2 μέρες να έχουμε απόφαση ένταξης και να μην υπάρχει κανένα κενό στην εργασιακή σχέση των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Πετρίδης. 

Σημαντική η προσφορά του Ξενώνα

Ο «Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, λειτουργεί καθημερινά, όλο το 24ωρο και παρέχει στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους, ασφαλή διαμονή, ψυχοκοινωνική στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη συνθήκη όσο και τις τραυματικές τους εμπειρίες.
 
Για τη λειτουργία του μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο η κα Βασιλική Γαντά, υπεύθυνη για τη διοικητική και οικονομική διαχείριση του ξενώνα και την εύρυθμη λειτουργία του.
 
Εδώ και δύο χρόνια ο ξενώνας λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, φιλοξενήσει 20 άτομα, και οι εγκαταστάσεις διαθέτουν 6 δίκλινα δωμάτια, ένα τετράκλινο, ένα δίκλινο δωμάτιο ΑΜΕΑ, χώρο ψυχαγωγίας και βοηθητικούς χώρους. Η παραμονή κάθε γυναίκας μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
 
Η κ. Γαντά σημείωσε πως τα στελέχη της δομής υποδέχονται και προστατεύουν κάθε γυναίκα που έχει υποστεί μορφή βίας: σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική καθώς και θύματα trafficking ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας και εθνικότητας.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον ξενώνα τόσο σε παιδοψυχολόγο όσο και σε ψυχολόγο, θέσεις οι οποίες όμως θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.