Τρια τα ανοιχτα προγραμματα της ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε

Αυξημένο το ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες

Παναγιώτης Αρχοντίκης, Γενικός Διευθυντής της Διαχειριστικής Έργων Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΑΜΘ,
 
«Εκτιμώ ότι υπάρχει η βούληση τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και σε εθνικό, να υπάρξει μια επιτάχυνση των διαδικασιών και να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ από την ευρωπαϊκή ένωση»

Για την παρουσίαση των ανοιχτών δράσεων που διαχειρίζεται η ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε. και αφορούν  στο παρόν, αλλά κυρίως στο μέλλον της επιχειρηματικότητας και στην περιοχή μας, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Αρχοντίκης, Γενικός Διευθυντής της Διαχειριστικής Έργων Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΑΜΘ.
 
Αρχικά, ο κ. Αρχοντίκης τόνισε πως στην εποχή που ζούμε οι ενισχύσεις αυτού του τύπου είναι ίσως τα μοναδικά εργαλεία που προσφέρονται στους επιχειρηματίες, ενώ προσέθεσε πως «δυστυχώς, οι τράπεζες δειλά-δειλά ξεκινούν να  χρηματοδοτούν έργα και επενδυτικά σχέδια ή ακόμα και κεφάλαια κίνησης, με σκοπό την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», εξηγώντας πως ο μόνος αρωγός του «σήμερα» είναι ο ΔΕΣΜΟΣ και συνακόλουθα  η Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Όσο για τον ρόλο της «ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε.», ο ίδιος ανέφερε  πως πρόκειται για μια αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δεν λειτουργεί κερδοσκοπικά, αλλά ως ενδιάμεσος φορέας μεταξύ του ΕΦΕΠΑΕ, που είναι ο συμβεβλημένος φορέας με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, με σκοπό τη διαχείριση έργων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον μεταποιητικό και τον τουριστικό κλάδο. «Ουσιαστικά χρηματοδοτούμε επενδύσεις με χρήματα της Ε.Ε. και του ελληνικού δημοσίου κατ’ αναλογία και στοχεύουμε στην ανάπτυξη της χώρας», είπε σχηματικά κ. Αρχοντίκης.
 
Η γεωγραφική δε εμβέλεια του φορέα, περιλαμβάνει αποκλειστικά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Στην εταιρεία, εταίροι είναι η Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια και ο στόχος πάντα είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με ευρωπαϊκά προγράμματα», επεσήμανε ο ίδιος.

Σε τι αφορούν τα τρία τρέχοντα προγράμματα;

Τα τρέχοντα προγράμματα είναι τρία. Δύο εξ’ αυτών βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Δεσμού, και το τρίτο -που παρουσιάζεται σήμερα- είναι της περιφέρειας και αφορά σε κάποιες δράσεις καινοτομίας.
 
Όσο για το πρώτο, ο κ. Αρχοντίκης επεσήμανε πως το πρόγραμμα χρηματοδοτεί έργα από 20.000 ευρώ μέχρι 285.000 ευρώ και το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 70%. «Είναι υπό καθεστώς deminimis και ουσιαστικά το 70% είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να πετύχει κάποιος σήμερα στην αγορά», εξήγησε ο ίδιος προσθέτοντας παράλληλα πως προέκυψε κατά την υποβολή του υπηρεσιακού προγράμματος της Περιφέρειας, όπου εντοπίστηκαν κάποιοι τομείς, στους οποίους κρίθηκε ότι η Περιφέρεια παρουσιάζει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ή δύναται να παρουσιάσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ώστε να ενισχυθεί το σύνολο της οικονομίας της.
 
Οι τομείς αυτοί, περιλαμβάνουν την αγροδιατροφή, τουρισμό και πολιτισμό, περιβάλλον και ενέργεια, χημικά φάρμακα και υγεία, ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υλικά και καινοτόμα υλικά και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. «Αυτοί είναι ουσιαστικά οι στρατηγικοί τομείς  που κρίθηκαν ότι εφόσον γίνουν επενδύσεις, έχουν τη μεγαλύτερη μόχλευση χρημάτων και θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την περιφέρεια», τόνισε ο κ. Αρχοντίκης.
 
Όσο για τον στόχο του προγράμματος, αυτός  είναι η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω της μετατροπής τους σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. «Ουσιαστικά όλοι μπορεί να έχουμε μια ιδέα, αλλά πρέπει να την κάνουμε πράξη. Πράξη είναι να παράγουμε κάτι το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και θα είναι ίσως πρωτοπόρο ή καινοτόμο. Ακόμη και να παρέχουμε μια υπηρεσία που επίσης θα είναι μια διαφοροποιημένη έννοια της υπηρεσίας, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», εξήγησε ο ίδιος.
 
Η διαδικασία υποβολής κρίνεται σχετικά απλή. Οι προτάσεις υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα ενισχύσεων, κατ’ απαίτηση της Ε.Ε.  και υποβάλλονται ηλεκτρονικά, όπως και το σύνολο της αξιολόγησης. Μετά την αξιολόγηση, ακολουθεί η έγκριση και η υλοποίηση των έργων.
 
Σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα, η στόχευσή αυτού αφορά στη συμβολή και την παραγωγή νέων, καινοτόμων βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί η θέση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Το εν λόγω πρόγραμμα,  χρηματοδοτεί έργα από 60 χιλ. μέχρι 800 χιλ ευρώ και έρχεται να καλύψει το κενό μεταξύ του αναπτυξιακού νόμου και των εθνικών προγραμμάτων  που «τρέχουν» μέσα από το ΕΣΠΑ. Το ποσοστό δε της χρηματοδότησης, κυμαίνεται από 45% μέχρι 55%,  ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.  «Αν μια επιχείρηση είναι μεσαία, παίρνει το 45%, αν είναι μικρή παίρνει το 50% και αν είναι πολύ μικρή παίρνει 55%» διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής.

Αυξημένο το ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες

«Το ενδιαφέρον τουλάχιστον σε επίπεδο τηλεφωνημάτων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι πραγματικά μια ευκαιρία για όλες τις επιχειρήσεις, κατά την προσωπική μου άποψη, μια από τις τελευταίες ευκαιρίες διότι βρισκόμαστε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου και οι νομικές δεσμεύσεις πρέπει να ληφθούν σε αυτό το επίπεδο προγραμμάτων ώστε να ακολουθήσει η υλοποίηση», είπε εμφατικά ο κ. Αρχοντίκης απαντώντας στο ενδιαφέρον που μέχρι στιγμής έχει επιδειχθεί.
 
Η εκκίνηση δε του επόμενου πακέτου της επόμενης προγραμματικής περιόδου που είναι το 2020-27. Κατά τα πρώτα χρόνια μιας προγραμματικής περιόδου γίνονται έργα κυρίως υποδομών, και μετά ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας που όπως εξήγησε χρηματοδοτείται από τους ίδιους, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα μεσοδιάστημα ανάμεσα σε παλιά και καινούργια περίοδο.

Κοντά στο 100% η υπερδέσμευση

Όσο για το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά από τους ίδιους τους επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται σε αυτά, η εκτίμηση του κ. Αρχοντίκη αφορά στο ότι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων και το στίγμα που έχει δοθεί στην ανάπτυξη της περιοχής, ήταν παρά την κρίση θετικά.
 
«Στον τομέα ευθύνης του υπ. Ανάπτυξης και της περιφέρειας όσον αφορά τις ιδιωτικές υποδομές υπάρχει υψηλή κινητικότητα. Είμαστε πολύ κοντά στην υπερδέσμευση του στόχου του 100%. Πάντα υπάρχει μια υπερδέσμευση που γίνεται σε ένα λελογισμένο πλαίσιο έτσι ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες. Κρίνω και εκτιμώ ότι υπάρχει η βούληση τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και σε εθνικό, να υπάρξει μια επιτάχυνση των διαδικασιών και να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ από την ευρωπαϊκή ένωση γιατί είναι χρήματα που έρχονται από τους ετέρους μας και στοχεύουν στη μόχλευση της ελληνικής οικονομίας που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ενισχύσεις για να ανταπεξέλθει στη μετά κρίσης εποχή», απάντησε ο κ. Αρχοντίκης ερωτώμενος αν η χώρα βρίσκεται σε θέση να αξιοποιήσει το σύνολο της χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων.
 
Σχετικά με αυτά που πρέπει να προσέξει κάποιος ενδιαφερόμενος, ο ίδιος επεσήμανε πως αν κάποιος έχει πράγματι μια καλή ιδέα, θα πρέπει να καθίσει με κάποιον σύμβουλο ή τον λογιστή του ώστε να στήσουν μια πάρα πολύ καλή πρόταση, να ζητήσουν τις δαπάνες που πρέπει και να προσέξουν ιδιαίτερα την κάλυψη των δικαιολογητικών μιας και υποβάλλονται ηλεκτρονικά. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο στήσιμο του φακέλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρχοντίκης.
 
Τέλος, και αναφορικά με το πάγιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας ο ίδιος υπογράμμισε πως «έχουν γίνει προσπάθειες και από μέρους μας και από πλευράς περιφέρειας και υπ. Ανάπτυξης», επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την απλοποίηση των διαδικασιών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.