Τρια εργα για την ορεινη Ροδοπη εντασσονται στο ΕΣΠΑ

Σε φιλικό κλίμα έγινε η συνάντηση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Σταμάτη με τον δήμαρχο Φιλύρας Κιασήφ Χακή Χασάν και τον πρόεδρο της Κοινότητας Κέχρου Χαφούζ Χότζα Απτουλκαδήρ με αφορμή την υπογραφή αποφάσεων ένταξης έργων του οδικού δικτύου στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013». Οι δυο αυτοδιοικητικοί άντρες ευχαρίστησαν θερμά τον περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και μάλιστα ο κ. Χασάν είπε ότι περίμενε αυτό το έργο, δηλαδή την ασφαλτόστρωση οδού Ραγάδας – Εσοχής, στα 28 χρόνια που είναι δήμαρχος γιʼ αυτό και θεωρεί τον περιφερειάρχη φίλο του.

Οι εντάξεις αφορούν

τα εξής έργα:

•Στο Δήμο Φιλύρας: Ασφαλτόστρωση οδού Ραγάδας – Εσοχής 8 χλμ. με προϋπολογισμό 3.950.000 ευρώ και Ασφαλτόστρωση οδού Δαρμένης – Ραγάδας 14 χλμ. με προϋπολογισμό 5.800.000 ευρώ.

•Στην Κοινότητα Κέχρου: Οδός Κέχρου – Χλόης 12 χλμ. με προϋπολογισμό 8.408.000 ευρώ. Το συνολικό μήκος των δρόμων είναι 34 χλμ. και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 18.158.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η νομαρχία Ροδόπης, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης. Παρών εξάλλου στην περιφέρεια ήταν και ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης.

Ο κ. Δημήτρης Σταμάτης κάλεσε χθες στο γραφείο του στην Κομοτηνή το δήμαρχο Φιλύρας Κιασήφ Χακή Χασάν και τον πρόεδρο της κοινότητας Κέχρου Χαφούζ Χότζα Απτουλκαδήρ, όπου τους ενημέρωσε για την έγκριση από την Αθήνα του τελικού συντονισμού για την κατασκευή αυτών των έργων, που είχε αναγγείλει η περιφέρεια πριν από λίγο καιρό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σταμάτης εξήγησε για τα έργα πως «είναι ένας συνολικός δρόμος που εξυπηρετεί τον ορεινό όγκο και καλύπτει ανάγκες που εδώ και χρόνια υπήρχαν στην περιοχή. Το συνολικό μήκος των δρόμων είναι 34 χιλιόμετρα».

Ο κ. Σταμάτης χαρακτήρισε την κατασκευή των δρόμων πολύ σημαντικά έργα, αναφέροντας πως «αυτά τα έργα ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την περιφέρεια, μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Μέχρι στιγμής έχουμε εγκρίνει έργα 32 εκ. ευρώ σε όλη την περιφέρεια και τα 18 εκ. ευρώ κατευθύνονται στην κατασκευή αυτών των δρόμων, άρα αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία της περιφέρειας και το ενδιαφέρον που δείχνουμε για περιοχές που χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση».

Είπε ότι ενημέρωσε τον νομάρχη Ροδόπης, στον οποίο θα αποσταλούν τα έγγραφα, «ώστε πολύ σύντομα να γίνει η διακήρυξη για να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενες κατασκευάστριες εταιρίες και πολύ γρήγορα να αρχίσει η υλοποίηση των έργων».

Ο κ. Σταμάτης ευχαρίστησε το δήμαρχο Φιλύρας και τον πρόεδρο της κοινότητας Κέχρου «για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, διότι δεν είναι μόνο αυτά τα έργα που εντάχθηκαν μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχουν γίνει στις περιοχές τους πολλά μικρότερα, αλλά έχουν προγραμματιστεί και άλλα. Αυτό αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η περιφέρεια λαμβάνοντας υπόψη της τόσο τις ανάγκες όσο και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών. Εκεί που κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει για να εξισορροπήσει καταστάσεις και ταχύτητες ανάπτυξης, το κάνει με αποφασιστικότητα».

Σε 1,5 μήνα θα είναι έτοιμες

οι διακηρύξεις

Στη συνέχεια, συνεχάρη το δήμαρχο Φιλύρας και τον πρόεδρο της κοινότητας Κέχρου «για τη βοήθεια που προσέφεραν προς την περιφέρεια ΑΜ-Θ, για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, ώστε η περιφέρεια να προχωρήσει γρήγορα στην ένταξη αυτών των έργων». Ευχήθηκε οι δρόμοι αυτοί πολύ σύντομα «νʼ αποτελέσουν δρόμους ταχείας πρόσβασης των πολιτών της περιοχής της ορεινής περιοχής προς το κέντρο, και κυρίως να είναι δρόμοι αναίμακτοι και παραγωγικοί».

Είπε ότι περίπου σε 1,5 μήνα θα είναι έτοιμες οι διακηρύξεις και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα ξεκινήσει η υλοποίηση. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζουν τεχνικά οι συγκεκριμένες περιοχές. «Εξάλλου, όσο πιο γρήγορα θα εκτελεστούν τα έργα τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθούν αυτοί που θʼ αναλάβουν την εκτέλεσή τους».

Χαφούζ Χότζα Απτουλκαδήρ

«Σήμερα είναι η μέρα

που γιορτάζουμε τον δρόμο»

Ο Χαφούζ Χότζα Απτουλκαδήρ χαρακτήρισε «φίλο» τον Δ. Σταμάτη και είπε πως ο κεντρικός δρόμος Κέχρου – Χλόης ήταν ένα αίτημα – όνειρο 30 ετών. «Ο κόσμος το περίμενε. Ανακοινώθηκε πολλές φορές αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έγινε. Σήμερα είναι η μέρα που γιορτάζουμε τον δρόμο και ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος γιʼ αυτήν την ανακοίνωση.

Να ευχαριστήσω τον φίλο γενικό γραμματέα. Εδώ και 7 χρόνια από την περιφέρεια έχουν δημοπρατήσει 67 μελέτες, έχει αλλάξει όλη η κοινότητα Κέχρου, ο κάθε οικισμός. Έχουμε κάνει ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις οικισμών, έργα οδοποιίας αλλά και πολλές μελέτες για δρόμους που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Αυτός ο δρόμος έχει μεγάλη σημασία γιατί συνδέει τις Κοινότητες Κέχρου και Οργάνης, αλλά και με τον Έβρο. Θα είναι ένας άξονας του ορεινού όγκου».


Ο κ. Σταμάτης πρόσθεσε ότι έχουν εκπονηθεί από την περιφέρεια «17 μελέτες που αφορούν σε έργα αντιπλημμυρικά και αγροτικής οδοποιίας και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για την χρηματοδότηση και την εκτέλεση. Τα έργα στοχεύουν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και αλλάζουν την φυσιογνωμία του ορεινού όγκου». Συμπλήρωσε ότι ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει πέρυσι σε μια γιορτή στον ορεινό όγκο.

Η Φιλύρα ζητά Γυμνάσιο

Ο κ. Χακή Χασάν από την πλευρά του ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη. «Για ό,τι του ζητήσαμε μέχρι τώρα δεν μας είπε «όχι» ο κ. γενικός γραμματέας. Ζητάμε αυτόν τον δρόμο εδώ και χρόνια αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα, γιʼ αυτό κι ευχαριστώ τον περιφερειάρχη και το ελληνικό κράτος.

Ζητήσαμε ακόμη από τον γενικό να μας χαρίσει κι ένα γυμνάσιο διότι καταλάβαμε ότι και η μειονότητα πρέπει να τελειώσει το γυμνάσιο.

Για παράδειγμα, έχουμε προκήρυξη για επτά θέσεις και προϋπόθεση είναι το απολυτήριο. Ο κ. γενικός είναι φίλος μου, είναι καλός άνθρωπος και δεν κάνει διακρίσεις σε κανέναν».
Σε ερώτηση για το αν ο δήμος ζητά μειονοτικό ή δημόσιο γυμνάσιο, ο δήμαρχος Φιλύρας είπε ότι ζητούν δημόσιο.

Ο κ. Σταμάτης έδωσε κάποιες επιπλέον πληροφορίες. «Πράγματι, έχουμε αγοράσει μια έκταση στη Φιλύρα, αλλά η ανέγερση σχολείου προαπαιτεί την ύπαρξη ειδικού ρυμοτομικού σχεδίου. Το κράτος πρέπει να τηρεί τους δρόμους. Το κτίριο είναι έτοιμο, βρίσκεται στην Αθήνα και είναι έτοιμο προς εγκατάσταση αλλά θα πρέπει πρώτα να τηρηθούν όλες οι διατάξεις των νόμων».

Μαρία Αμπατζή

Απαντήσεις για θέματα που αφορούν

στη μουσουλμανική μειονότητα

Απορριπτική έκθεση

σε αίτημα της ΠΕΚΕΜ

Δ. Σταμάτης

«Η περιφέρεια δεν βλέπει

με δυο διαφορετικά μάτια κανέναν»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την έκταση που ζήτηση η ΠΕΚΕΜ (Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας) ο κ. Σταμάτης είπε ότι είναι αρνητικό το αποτέλεσμα. «Είναι αρνητικό όπως είναι αρνητικό και για τον δήμο Προσοτσάνης γιατί έτυχε στο ίδιο χρονικό διάστημα να υπογράψω και τις δυο απορριπτικές εισηγήσεις επί των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.

Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει ειδικό ρυμοτομικό. Σύμφωνα με το νόμο, για να υπάρξει δωρεά ή παραχώρηση θα πρέπει το παραχωρούμενο ή δωριζόμενο ακίνητο να είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία δωρίζεται.

Όταν δεν υπάρχει ειδικό ρυμοτομικό σχέδιο το οικόπεδο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατάλληλο. Στο δήμο Προσοτσάνης πήραν απόφαση να παραχωρήσουν 10.000 τ.μ. στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μια απόφαση που μʼ ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά δεν μπορώ να παραβώ το νόμο, διότι η περιοχή που παραχωρούν βρίσκεται εκτός τέτοιας ρύθμισης. Το ίδιο ισχύει και για την Φιλύρα. Θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν εντός ειδικού ρυμοτομικού και στη συνέχεια να γίνουν οι παραχωρήσεις.

Η περιφέρεια δεν βλέπει με δυο διαφορετικά μάτια κανέναν, με τον ίδιο νόμο δουλεύει κι ενεργεί. Εάν κάποιοι θέλουν να προβάλλουν μόνο το ένα στοιχείο είναι δικό τους πρόβλημα.

Σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ο νόμος πρέπει να γίνεται σεβαστός».

Σε ερώτηση για το αν σύμφωνα με το νόμο η περιφέρεια θα παρέμβει στην εκκλησία που γίνεται στη Νυμφαία, ο κ. γενικός είπε πως ο νόμος ισχύει. «Η περιφέρεια δεν εξέτασε εάν αυτό που ανεγείρεται είναι η εκκλησία αλλά κίνησε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, σταμάτησε τις εργασίες, κατάσχεσε τα μηχανήματα και στη συνέχεια κοινοποίησε το έγγραφο χαρακτηρισμού της περιοχής ως κρατικής περιοχής στη μουφτεία που κίνησε τη διαδικασία. Εφόσον η μουφτεία διεκδικεί αυτό τον χώρο υπάρχει αμφισβήτηση για το καθεστώς.

Αυτή η υπόθεση παραπέμπεται στην αρμόδια δικαστική επιτροπή που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (αποτελείται από έξι δικαστές), για νʼ αποφασίσει επί της κυριότητας, άρα και της αρμοδιότητας επί των περαιτέρω ενεργειών.

Η περιφέρεια βλέπει με δυο μάτια και ορθάνοιχτα, πάντα σύμφωνα με το νόμο. Άλλοι βλέπουν με ένα μάτι» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Σταμάτης.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.