Τρεις βασικες προτεραιοτητες του υπουργειου:
Σε θέματα ενέργειας επικεντρώθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, επιχειρώντας να δώσει μία νότα αισιοδοξίας για την περιοχή της Θράκης, που δοκιμάζεται από την αποβιομηχάνιση, την έλλειψη επενδύσεων και την έκρηξη της ανεργίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της Παρασκευής (13/3) στην Αλεξανδρούπολη, σε εκδήλωση της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ». Θέμα της εκδήλωσης, «Η επιχειρηματικότητα στη δίνη των οικονομικών εξελίξεων. Περιορισμοί και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή». Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα, οι κ.κ. Δημ. Σταμάτης, γενικός γραμματέας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νικ. Ζαμπουνίδης, Νομάρχης Έβρου, Νικ. Δαστερίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων Βιομηχανιών, Βιοτεχνών της Θράκης.
Δηλώσεις φορέων πριν την εκδήλωση
Στην τρίτη συνάντηση που διοργανώνει η <<Ναυτεμπορική>> στη Θράκη αναφέρθηκε ο κ. Λιούρτας εστιάζοντας στον τίτλο της εκδήλωσης που για πρώτη φορά δεν περιελάμβανε τον όρο Θράκη. «Αυτή τη στιγμή η Θράκη είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και αν δεν το καταλάβουν καλά οι πολιτικοί, οι ταγοί και η κυβέρνηση της χώρας μας δεν θα πάμε καθόλου καλά», ενώ υπογράμμισε ότι παρά την πληθώρα μεταναστών στον νομό Ροδόπης ο πληθυσμός του παραμένει στάσιμος εξαιτίας της μετανάστευσης, «που σημαίνει ότι αν υπάρξει μια νέα μετανάστευση ο νομός Ροδόπης δεν θα έχει μέλλον».
Ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης ευχαρίστησε την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» για τη διοργάνωση της ημερίδας που την χαρακτήρισε ευκαιρία των επιχειρηματιών να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία και να καταθέσουν τα προβλήματα που έχουν: «Αυτή την εποχή, δεδομένης και της οικονομικής ύφεσης, έχουμε να πούμε πολλά ιδίως για τη Θράκη γιατί η προσπάθεια των τελευταίων σαράντα ετών για την ανάπτυξη της περιοχής θα είναι άσκοπη αν δεν γίνει κάτι τώρα».
Ο Δημήτρης Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης χαρακτήρισε την ημερίδα πολύ σημαντική δεδομένου ότι όλοι οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις θέσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της, αλλά και εξαιτίας της παρουσίας του υπουργού Ανάπτυξης, «που είναι πολλαπλά χρήσιμος για την περιοχή με την έννοια ότι εκτός του ότι φέρει την ευθύνη ενός σημαντικού υπουργείου που έχει σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής είναι ο διαχειριστής ενός τομεακού προγράμματος το οποίο η περιφέρεια προσδοκά με μεγάλη αισιοδοξία». Ο κ. Σταμάτης ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί στα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς και θα τεθούν οι στόχοι των επόμενων, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία με δεδομένο ότι η περιφέρεια απέσπασε τα ευνοϊκά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όσα πέτυχε το 2008 για το Γ΄ΚΠΣ για το οποίο και έδωσε στοιχεία όπως και για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη. Επίσης, αναφέρθηκε στις νέες 128 επενδύσεις που θα απασχολήσουν 400 άτομα. Τέλος τόνισε και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων «που μας θέτει μπροστά σε μια νέα ευθύνη, ώστε η νέα αναπτυξιακή μας προσπάθεια να στηριχθεί πάνω σε ένα προσανατολισμό με νέες επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα και μακροβιώσιμη πολιτική».
Ο Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης χαιρέτισε τη διοργάνωση της ημερίδας: «H δυναμική που προσδίδει μία τέτοια ημερίδα σε αυτό που προσπαθούμε να σχεδιάσουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μετά από την προσπάθεια της πολιτείας να στηρίξει για πολλές δεκαετίες την περιοχή και ενώ η θέση της σήμερα είναι να προβάλλει την ελληνική περιφέρεια στο κέντρο αναπτυσσόμενων οικονομιών μιας εν δυνάμει αγοράς 200 εκατομμυρίων καταναλωτών έχουμε ως στόχο να αξιοποιήσουμε τις πολλές προοπτικές που έχει αυτή η περιοχή με ιδιαίτερο προβληματισμό και συγχρονισμένο σχεδιασμό και να γίνουν εκείνες οι ενέργειες που θα απεγκλωβίσουν την επιχειρηματικότητα από την κρίση». Ο κ. Αγγελίδης κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει την περιοχή «για να μη χαθεί το στοίχημα της Θράκης και συγχρόνως τόνισε ότι η ίδια η Θράκη θα πρέπει να απογαλακτισθεί από την υποβοηθούμενη ανάπτυξη και να εστιάσει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Ο Νίκος Δαστερίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου εξέπεμψε ένα αισιόδοξο μήνυμα για την περιοχή για την οποία είπε ότι θα πρέπει να είναι «το εφαλτήριο για τα Βαλκάνια, όμως οι επιχειρήσεις οφείλουν να βγουν από το καβούκι τους και να είναι εξωστρεφείς γιατί μόνο στην Ελλάδα δεν μπορείς να παράγεις προϊόντα και να είσαι βιώσιμος» ενώ κάλεσε τους επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύουν στην Θράκη γιατί «εδώ επιχειρηματικά χτυπά η καρδιά της Ελλάδος, έχουμε αποκτήσει αγορά την οποία δεν είχαμε μέχρι πρότινος». Τέλος αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που ανοίγονται με το Δ ΚΠΣ να γίνουν επενδύσεις και στην ανάπτυξη των υποδομών.
Ομιλία υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη
Τρεις οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου
Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Η πρώτη αφορά στην ομαλή λειτουργία της αγοράς τόσο σε σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό όσο και σε σχέση με τους καταναλωτές και την προστασία των συμφερόντων τους.
Η δεύτερη, στη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων με πολλά και διαφορετικά μέσα που έχει το υπουργείο στη διάθεσή του.
Η τρίτη στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα της ενέργειας, μέσω των αγωγών που προχωρούν και της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Πρώτος άξονας:
Ομαλή λειτουργία της αγοράς
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και ότι οι λύσεις βρίσκονται «στα χέρια μας, στα χέρια της πολιτείας, των επιχειρηματιών, των ίδιων των καταναλωτών». Τόνισε την προσπάθεια που γίνεται με τα μέτρα μειώσεων ή ανακλήσεων τιμών από τον Αύγουστο και το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες. Απευθυνόμενος κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο, τόνισε ότι «η κυβέρνηση στήριζε και στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία» μίλησε για την προσπάθεια να χτυπηθούν τα καρτέλ, και ανακοίνωσε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιτροπή ανταγωνισμού. Παράλληλα, ξεκινά το έργο της στελέχωσης της Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς.
«Δεν θέλουμε διατιμήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, «και ούτε υπάρχουν διατιμήσεις σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως με τους κοστολογικούς ελέγχους, οι επιχειρήσεις που κάνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν σοβαρές συνέπειες», ενώ υπογράμμισε ότι περίπου τον Απρίλιο θα ξεκινήσει το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών με το οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν και να προτιμούν το φθηνότερο προϊόν. Τέλος ανέφερε ότι στην ομαλή λειτουργία της αγοράς προσβλέπει η ενίσχυση και η εμπέδωση της καταναλωτικής συνείδησης.
Δεύτερος άξονας:
Στήριξη της ρευστότητας
Η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα απολύτως συμβιβασμό με καμία τράπεζα ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα» διεμήνυσε ο κ. Χατζηδάκης για το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας που αφορά στα 28 δις ευρώ. «Έχουμε αναλάβει για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του δικού μας υπουργείου, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και δίνοντας προτεραιότητα στα κονδύλια που προέρχονται από την ΕΕ και αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας.
Αναφερόμενος στο ΕΠΑΝ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα (2000-2006), ο υπουργός σημείωσε ότι στηρίχθηκε ενεργά η επιχειρηματικότητα, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ειδικότερα, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενισχύθηκαν περισσότερες από 12.300 επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, έχουν εγκριθεί ως σήμερα πάνω από 1740 σχέδια ενίσχυσης επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκ ευρώ, στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της έρευνας και τεχνολογίας, του τουρισμού, της ενέργειας. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην κατάρτιση, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 5.000 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα αναβάθμισης των επαγγελματικών προσόντων τους.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «στόχος μας είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, ο περιορισμός των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι το «θα προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με το ΕΣΠΑ, το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με το ειδικό πρόγραμμα που αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2008-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ)».
Για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, ο κ. Χατζηδάκης είπε:
«Όταν ανέλαβα υπουργός, δύο τρεις ημέρες πριν, ξεκινούσε το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ. Πριν ακόμα ξεκινήσει, συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ είχαν πει ότι το πολύ να καλυφθούν 600 με 700 επιχειρήσεις από το πρόγραμμα αυτό.
Σήμερα, θέλω να σας πω, ότι, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις 16.500, μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες λειτουργίας του προγράμματος και ότι τα δάνεια που έχουν εγκριθεί πλησιάζουν πια τα 2 δισ. ευρώ.
Ακριβώς όμως επειδή το ΤΕΜΠΜΕ προχωρεί και προχωρεί ικανοποιητικά, πρόσφατα κάναμε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε από το ΕΣΠΑ να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τους πόρους που διατίθενται γι’ αυτό το πρόγραμμα σε σχέση με επιδοτήσεις επιτοκίων. Προβλεπόταν 100 εκ. για επιδοτήσεις επιτοκίων και ζητήσαμε να υπάρξει συμφωνία για άλλα 100 εκ. για επιδοτήσεις επιτοκίων.
Πέρα από το ΤΕΜΠΜΕ, έχουμε επιπλέον δράσεις όπως:
Τα κουπόνια καινοτομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφορούν την επιχορήγηση μέχρι και 7.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους.
Το πρόγραμμα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, αφορά δράσεις χρηματοδότησης γυναικών και νέων, σε πρώτη φάση 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ που έχει σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προώθηση της πράσινης ενέργειας σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, το οποίο ενισχύει ιδιαίτερα τον κλάδο των κατασκευών που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση. Αφορά 228 δήμους της χώρας, δηλαδή τους δήμους που έχουν πάνω από 10.000 κατοίκους, στους οποίους προφανώς συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεύουσες των νομών.
Το πρόγραμμα για την απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τη δράση αυτή μέσα στο Μάιο».
Τρίτος άξονας:
Νέα επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας
Στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαμόρφωση νέων επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε την πλεονεκτική θέση της Ελλάδας με στόχο στην ενεργειακή σταθερότητα, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και δρόμων.
«Δημιουργούμε νέα λεωφόρο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία μέσω του ελληνο-τουρκο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιταλία» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «προχωρούμε σε ένα μικρότερο αλλά επίσης σημαντικό έργο, την κατασκευή του αγωγού Κομοτηνή – Haskovo Βουλγαρίας που θα συνδέεται με τον αγωγό ITGI και θα ενισχύει τη δυναμική του».
Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Ειδικότερα αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το υπουργείο επισπεύδει τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του έργου και βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για το μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, που αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Ο υπουργός τόνισε: «Παρακολουθούμε στενά την πρόοδο του έργου και στις 26 Μαρτίου θα έχω συνάντηση, στην Αθήνα, με τον κύριο Τοκάρεφ, ο οποίος έρχεται από τη Ρωσία και θα επισκεφθεί στη συνέχεια και την Αλεξανδρούπολη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το έργο για αυτό και, προσωπικά, έχω συναντήσεις, τακτικά, με την εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει να το προωθήσει και να το υλοποιήσει. Και από εδώ, από την Αλεξανδρούπολη, θέλω να υπογραμμίσω, ακόμη μια φορά, τη δέσμευσή μας για την ταχεία προώθηση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά, να υπογραμμίσω, παράλληλα, τη δέσμευσή μας για τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, έτσι ώστε το έργο να προωθηθεί, όχι μόνο γρήγορα, αλλά, με οφέλη για την τοπική κοινωνία. Οφέλη για την οικονομία, οφέλη με νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν -μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν 1.100 θέσεις εργασίας. Οφέλη, γενικότερα, για την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής της ακριτικής περιοχής της Ελλάδας. Επίσης, να υπογραμμίσω κάτι τελευταίο, αλλά, καθόλου λιγότερο σημαντικό. Ό,τι γίνει, θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη και το περιβάλλον μπορεί να προχωρήσουν μαζί. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, έτσι θα γίνει και με την περίπτωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».
Επέκταση δικτύων φυσικού αερίου
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την προκήρυξη τριών σταθμών ΕΠΑ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος «προκειμένου να προωθήσουμε τη χρήση φυσικού αερίου. Στόχος μας είναι μέσα στο 2009 να συνδεθούν επιπλέον 85.000 νοικοκυριά με το φυσικό αέριο, δηλαδή περίπου 320000 πολίτες και έως το τέλος του 2010 ένα εκατομμύριο να απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αερίου στις οικίες τους», ενώ παράλληλα τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
O.M.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
