Τρεις οι λογοι που δυσχεραινουν το μεταναστευτικο για τον Γιαννη Μουζαλα

Οξεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος o πρ. υπουργός

«Η ΝΔ φταίει γιατί λέει ψέματα και  δημιουργεί  προσδοκίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν»

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο στέκι του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου ο  πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, όπου παραχώρησε συνέντευξη τύπου με αφορμή την εκδήλωση με τίτλο «Προσφυγικό/ Μεταναστευτικό: Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη ή Υποκρισία και Ρατσισμός;» η  Νομαρχιακή  Επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο.

Ο πρώην Υπουργός  τόνισε πως οι δυσκολίες του Μεταναστευτικού οφείλονται σε τρία ζητήματα και αυτά είναι η αύξηση των ροών από την Τουρκία, η σκλήρυνση της πολιτικής της Ευρώπης απέναντι στο ζήτημα και τέλος η έλλειψη ικανότητας από πλευράς Νέας Δημοκρατίας να το διαχειριστεί.

«Όταν μιλάμε για αύξηση των ροών από την Τουρκία, εννοούμε ότι ενώ στα χρόνια μου οι ροές είχαν περίπου 200 άτομα την ημέρα, τώρα αυτά ανέρχονται στα 400. Όταν έγινε η συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας αυτός που την υπέγραψε από πλευράς Τουρκίας ήταν ο Νταβούτογλου. Μετά έγινε το πραξικόπημα. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το κράτος και παίζει μέσα σε αυτή την ιστορία της μετανάστευσης μια απειλή που κάθε τόσο διατυπώνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο π. υπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί αυτή τη στιγμή το κράτος με τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης, ο κ. Μουζάλας μίλησε για την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής πολιτικής απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, κατά την οποία επικράτησαν οι απόψεις της Βίσεγκραντ, δηλαδή της Αυστρίας,  Σλοβακίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας.

«Η Ευρώπη κοιτάει κοντόφθαλμα το όλο ζήτημα, προσπαθώντας να το περιορίσει στις χώρες πρώτης υποδοχής, νομίζοντας ότι έτσι η ίδια είναι ασφαλής. Αυτό δεν ισχύει» εκτίμησε ο πρώην υπουργός.

Όσον αφορά τον ρόλο και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μουζάλας μίλησε για «έλλειψη ικανότητας» να διαχειριστεί το προσφυγικό μεταναστευτικό. «Κλεισμένη μέσα στις ιδεοληψίες της, έχει αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει. Η ΝΔ βρίσκεται 6 μήνες στη κυβέρνηση. Κάθε μήνα, κάνει μια σύσκεψη κατά την οποία παίρνει αποφάσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και κάθε φορά αλλάζει ο αρμόδιος υπουργός. Αυτούς τους  επτά  μήνες πραγματοποιεί τις  ίδιες ψεύτικες, αναποτελεσματικές δηλώσεις, τάζοντας στους Έλληνες πράγματα τα οποία δεν γίνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας  να κατευθύνει την κοινή γνώμη

Αναλύοντας περαιτέρω τα «ατοπήματα» της κυβέρνησης, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσπάθειά της να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την πεποίθηση μη ύπαρξης προσφυγικού ζητήματος. «Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι αυτόν τον μήνα το 65% είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ. Τους προηγούμενους έφτανε το 70%. Στις δικές μου μέρες, το προσφυγικό προφίλ ήταν στο 75%. Τα κύματα μεταναστών και προσφύγων είναι μεικτά για να μπορούν να περνάνε και αυτοί που λέγονται άτυποι ή παράνομοι μετανάστες. Γιατί το κάνει αυτό η ΝΔ; Για να αποτρέψει τους Έλληνες από το να συμπαθήσουν αυτούς οι οποίοι έρχονται. Το “πρόσφυγας” σου βγάζει μια καλοσύνη, μια συμπάθεια. Το “παράνομος μετανάστης” πολύ περισσότερο από το ‘’λαθρομετανάστης’’  αναμοχλεύει πάθη», τόνισε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι   «το γεγονός ότι η ΝΔ διαμηνύει ότι το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, ήταν το εργαλείο το οποίο χρησιμοποίησαν οι  Βίσεγκραντ όταν εγώ πήγαινα στο συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης προκειμένου να μας βγάλουν από τη Σέγκεν.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη φύλαξη των συνόρων, κάνοντας λόγο για ψέματα από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια δημιουργίας προσδοκιών που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. «Φαντάζομαι ότι στη περιοχή σας γελάτε με το γεγονός ότι έφραξαν τα σύνορα. Φταίει η ΝΔ που έρχονται; Oχι. Η ΝΔ φταίει γιατί λέει ψέματα και  δημιουργεί  προσδοκίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Τα σύνορά μας ήταν ανέκαθεν πολύ καλά φυλαγμένα. Η ΝΔ στην προσπάθειά της να βγάλει τον κακό μας εαυτό, έλεγε ότι δεν φυλάσσονται, ενώ τώρα φυλάσσονται, χτυπώντας έτσι δύο θεσμούς οι οποίοι είναι πολύ ψηλά στην συνείδηση των Ελλήνων, τον στρατό και την αστυνομία» είπε ο υπουργός, καταλήγοντας στο ότι «η φύλαξη των συνόρων ήταν ακόμη ένα κόλπο της ΝΔ να οδηγήσει τους πολίτες σε ξενοφοβικές αντιδράσεις», εκμεταλλευόμενη την κούραση του μέσου Έλληνα.

«Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι αυτόν τον μήνα το 65% είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ. Τους προηγούμενους έφτανε το 70%. Στις δικές μου μέρες, το προσφυγικό προφίλ ήταν στο 75%. Τα κύματα μεταναστών και προσφύγων είναι μεικτά για να μπορούν να περνάνε και αυτοί που λέγονται άτυποι ή παράνομοι μετανάστες. Γιατί το κάνει αυτό η ΝΔ; Για να αποτρέψει τους Έλληνες από το να συμπαθήσουν αυτούς οι οποίοι έρχονται. Το “πρόσφυγας” σου βγάζει μια καλοσύνη, μια συμπάθεια. Το “παράνομος μετανάστης” πολύ περισσότερο από το ‘’λαθρομετανάστης’’  αναμοχλεύει πάθη»

Ακολούθως, ο υπουργός στάθηκε στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το άσυλο, τονίζοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να προσληφθούν άνθρωποι για την διεκπεραίωση αιτήσεων χορήγησης ασύλου και δικαστές για τις δευτεροβάθμιες προσφυγές».

«Η Μόρια ακροβατεί στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης»

Όσο για τη πολυσυζητημένη λόγω και των τελευταίων περιστατικών Μόρια, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η Μόρια επί των ημερών του δεν είχε ποτέ παραπάνω από 5.500 ανθρώπους, με αυτό να σημαίνει ότι ήταν 3.500 μέσα στο camp και 2.000 έξω. «Η Μόρια ακροβατεί στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Παρέλαβαν τη Μόρια με 5.280 και μέσα από την έλλειψη ικανότητάς τους, σήμερα έχει 20.000 και δεν μιλάει κανείς. Ένα πέπλο σιωπής καλύπτει αυτή τη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, επικρίνοντας παράλληλα και την αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και την πρόθεση δημιουργίας κλειστών camp. Η ΝΔ οδηγεί τα πράγματα σε κοινωνικό αυτοματισμό ώστε να αυξηθεί η ξενοφοβία και ο «καλός» έλληνας μέσα από την κούραση και τον φόβο του, να μπορέσει να αποδεχτεί κλειστά κέντρα σε ξερονήσια και βουνοκορφές. Παίρνει μέτρα τα οποία δυνάμει εμπεριέχουν βαρβαρότητα αλλά δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε για τη βαρβαρότητα που εμπεριέχουν αυτές οι θέσεις γιατί είμαστε αναγκασμένοι καταρχήν να λέμε ότι είναι αναποτελεσματικές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Αναφορικά με την άποψη αρκετών περί κινδύνου αλλοίωσης ο πρώην Υπουργός τόνισε πως «αυτή τη στιγμή σε μια Ελλάδα των 9.000.000 έχουμε 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όποιος θεωρεί ότι 100.000 θα καταρρακώσουν την ορθοδοξία, την ιστορία και τον πολιτισμό, μάλλον είναι πατριδοκάπηλος  και πιστεύει πάρα πολύ λίγο σε αυτά τα οποία ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται. Προσέξτε το αυτό στη Θράκη. Οδηγήστε σε αυτό το απίστευτα προσβλητικό για την περιοχή που είπε ο κ. Αθανασίου ότι «θα καταντήσουμε Θράκη». Ενώ δείχνει φοβερός πατριώτης αυτός που λέει αυτά τα πράγματα, κατά βάση ανάθεμα κι αν πιστεύει και στη δυνατότητα του έθνους να αφομοιώνει. 3.000 χρόνια εθνική ιστορία και 2.000 χρόνια ορθοδοξία δεν αλλοιώθηκαν ούτε με 400 χρόνια συνεχόμενης τουρκικής σκλαβιάς, ούτε με Γενοβέζους, ούτε με Βένετους. Μην υποκύπτουμε σε αυτού του είδους μηνύματα, εκεί θέλει να οδηγήσει η ΝΔ» επεσήμανε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας καταληκτικά πως «η συναισθηματική και μόνο αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος είναι λάθος. Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και η Ευρώπη, επιβάλλουν όλοι να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους».

«Η πολυπολιτισμικότητα δεν ήταν ποτέ εκτός της δημοκρατίας»
Στο πλευρό του πρώην υπουργού, βρέθηκαν και ο Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων και ο πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάτ.

Ο κ.  Φερχάτ τόνισε πως «η ΝΔ παρουσιάζει το προσφυγικό- μεταναστευτικό ως ένα ζήτημα αριθμών ενώ για εμάς είναι ζήτημα ανθρώπινων ζωών και ψυχών», προσθέτοντας παράλληλα πως  «το καζάνι της μέσης Ανατολής θα αυξήσει το πρόβλημα και θα μας οδηγήσει σε διαφορετικές καταστάσεις, ίσως πιο δύσκολες από ό,τι είναι τώρα. Η Ελλάδα έχει συμπαρασταθεί αρκετές φορές στους πρόσφυγες, έχει βάλει πλάτη σε καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν από μόνοι τους να διαχειριστούν και ως χώρα δημοκρατική η αλληλεγγύη πρέπει να είναι σε πρώτο βαθμό και να διαχειριστούν αυτή τη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ως μέλος της μειονότητας  της Θράκης  σημείωσε ότι η  πολυπολιτισμικότητα δεν ήταν ποτέ εκτός της δημοκρατίας. «Το έχουμε διαπιστώσει, ζούμε αρκετά χρόνια εδώ αρμονικά οι δύο κοινωνίες και κανένα προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες που υπάρχουν εντός των δύο κοινωνιών όσον αφορά την αρμονική συνύπαρξη  εδώ στη περιοχή» σημείωσε καταληκτικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμάτης Σακελλίων όσον αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών παρέθεσε το παράδειγμα της Ιταλίας, ενώ  τόνισε πως «θα υπάρξουν αυξητικές τάσεις προσφυγικών ροών όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου αλλά και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον», τονίζοντας πως «πρέπει να μάθουμε και στη χώρα μας και στην Ευρώπη συνολικά να ζούμε με τους πρόσφυγες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.