Τρεις μαθητικες παραστασεις στη Θεατρικη Ανοιξη Εφηβων της Κομοτηνης

Η καλύτερη θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να διαγωνιστεί με τις καλύτερες των άλλων ΔΗΠΕΘΕ του δικτύου της «Εγνατίας Οδού»

Ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης 2 Μαΐου, με δύο παραστάσεις από τα παιδιά του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Κομοτηνής η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων 2017, ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να αναδείξει τα θεατρικά ταλέντα των εφήβων της ευρύτερης περιοχής.
 
Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης αποτελεί μέρος της συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με τα άλλα ΔΗΠΕΘΕ του Δικτύου της «Εγνατίας Οδού», που θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή μίας παράστασης που θα επιλεγεί από κάθε ΔΗΠΕΘΕ για να διαγωνιστεί με τις υπόλοιπες σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στην Ιερά Μονή Λαζαριστών την Πέμπτη 4 Μαΐου
 
Στη Θεατρική Άνοιξη της Κομοτηνής θα διαγωνιστούν φέτος τρείς παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστική Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ), το έργο «Ενώ υπήρχε µια ελπίδα», (δίγλωσσο έργο µαθητών της Β΄ Λυκείου) από το Μειονοτικό Γυµνάσιο και Λύκειο Κοµοτηνής, τα μονόπρακτα του Α. Τσέχωφ «Αλογίσιο όνοµα», «Η εκδίκηση µιας γυναίκας», «Ο αριθµός», επίσης από το Μειονοτικό Γυµνάσιο και Λύκειο Κοµοτηνής καθώς και το έργο «Ματωµένος Γάµος» του Φ. Γκ. Λόρκα από το ΓΕΛ Σουφλίου.
 
Η παράσταση που θα συμμετάσχει από την Κομοτηνή θα επιλεγεί το βράδυ της Τετάρτης από μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μενεσελίδου, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά, τον φιλόλογο κ. Σπύρο Κιοσσέ, την ηθοποιό κ. Αθανασία Πουπουζή, καθώς και τον εικαστικό Αλή Φευζή.
 
Να σημειωθεί πως στην είσοδο του Πολιτιστικού Κυττάρου Κοµοτηνής και τις δύο ημέρες θα φιλοξενείται έκθεση µε προσωπεία και έργα θεατρικής ζωγραφικής, τα οποία φιλοτέχνησαν υπό την εποπτεία καθηγητών αισθητικής αγωγής µαθητές των: 2ου, 3ου, 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Μουσικού Γυμνασίου Κομοτηνής και ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής.
 
Επίσης την Πέμπτη θα παρουσιαστεί, εκτός συναγωνισμού, η μουσικοθεατρική παράσταση του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής «Η οπερέτα δικάζεται» στο Αμφιθέατρο του Μουσικού, σε συνδυασμό με ομιλία με θέμα «Οπερέτα: η ελαφρά, παίζουσα Μούσα. Η γέννηση, η εξέλιξη και η ακµή ενός µουσικοθεατρικού είδους» από τον Γεώργιο Τσοµή. 

Σοφία Μενεσελίδου «Να καθιερωθεί ένας θεσμός που θα δίνει τη δυνατότητα θεατρικής έκφρασης τους μαθητές της περιοχής μας» 

Τη χαρά της για την πρώτη αυτή διοργάνωση της Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων, που αποτελεί μια από τις πρώτε ιδέες προς κοινή υλοποίηση του δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, για την κατά τόπους διοργάνωση της δράσης εξέφρασε η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η οποία τόνισε πως μία παράσταση από κάθε ΔΗΠΕΘΕ που θα διακριθεί θα διαγωνιστεί με τις υπόλοιπες υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ.
 
Το ΔΗΠΕΘΕ ζήτησε τη συνεργασία τόσο της κ. Μαίρης Κοσμίδου, Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων κ. Κατερίνας Σχοινά, με τις οποίες υπήρξε μια άψογη και άριστη συνεργασία για το πρώτο αυτό σημαντικό βήμα, με πρόσκληση σε όλες τις μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θράκη.
 
«Ελπίζω όλη αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια ώστε να καθιερωθεί ένας θεσμός που θα δίνει τη δυνατότητα θεατρικής έκφρασης τους μαθητές της περιοχής μας» ανέφερε η κ. Μενεσελίδου, που σημείωσε πως φέτος η συμμετοχή δεν είναι πολύ μεγάλη, μιας και υπήρξε καθυστέρηση στην οργάνωση της όλης προσπάθειας, όμως ελπίζουν πως από του χρόνου θα γίνουν όλα πιο συστηματικά και με περισσότερες συμμέτοχές, μιας και υπήρξε σχολείο που την τελευταία στιγμή δεν κατάφερε να οργανώσει την παράσταση και να συμμετάσχει.
 
Η κ. Μενεσελίδου σημείωσε πως ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να υπάρξει συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη σε διαγωνισμό και θεατρικής μάσκας, τελικά επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από σχολεία σε άλλα ΔΗΠΕΘΕ παρά μόνο στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, οι μάσκες που κατασκεύασαν παιδιά από σχολεία της περιοχής θα εκτεθούν στην είσοδο του Πολιτιστικού Κυττάρου κατά τις θεατρικές παραστάσεις. 

Κατερίνα Σχοινά «Ευελπιστούμε πως θα έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια» 

Ασμένως δεκτή έγινε η πρόταση του ΔΗΠΕΘΕ για συνεργασία, σύμφωνα με την κ. Κατερίνα Σχοινά, μιας και υπάρχει μια αξιόλογη θεατρική ζωή στα σχολεία της Ροδόπης, με πολλές παραστάσεις που οργανώνονται από παιδιά και καθηγητές με πολύ κόπο.
 
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ που τέτοιου είδους αποφάσεις για τέτοιου είδους ενδιαφέρουσες περιπτώσεις λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο και δεν τα περιμένουμε όλα από την Αθήνα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το υπουργείο προκρίνει μεν κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα, όμως είναι θετικό να αναλαμβάνονται ανάλογες πρωτοβουλίες και στην περιοχή μας.
 
Μέσα από τις παραστάσεις που παρουσιάζονται, σημείωσε, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολύ σημαντικά κείμενα, αλλά και επιδίδονται σε ασκήσεις δημιουργικής δραματικής γραφής.
 
Άλλωστε το μαθητικό θέατρο ήταν πάντα σημαντικό κεφάλαιο του θεάτρου του τόπου μας, σημείωσε η κ. Σχοινά, υπενθυμίζοντας πως στα χρόνια της τουρκοκρατίας το μόνο στοιχείο θεατρικής ζωής ήταν το μαθητικό θέατρο, το οποίο υπήρξε μαθητικό κεφάλαιο και ένδειξη υψηλού δείκτη παιδείας.
 
«Ευελπιστούμε πως θα έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια, και μάλιστα σε ένα κτίριο που αυτή τη στιγμή είναι συνώνυμο της αποκαρδίωσης, το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής» κατέληξε η κ. Σχοινά. 

Μαίρη Κοσμίδου «Το σχολείο είναι ένας τόπος όπου θα πρέπει να δίνεται ο χώρος στους φοιτητές» 

Τέλος εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Ροδόπης η Διευθύντρια κ. Μαίρη Κοσμίδου σημείωσε πως πιστοί στους στόχους που έχουν θέσει, αφενός για συνεργασία με τους κοινωνικούς, θεσμικούς και πολιτικούς φορείς, επιθυμώντας να πάνε την παιδεία ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, δέχτηκαν τη συμμετοχή σε αυτή την θεατρική άνοιξη με πολύ χαρά.
 
«Το σχολείο είναι ένας τόπος όπου θα πρέπει να δίνεται ο χώρος στους φοιτητές, όχι μόνο να ποιούν ήθος, μέσα από την ηθοποιία από την οποία καλούνται να αποδείξουν ότι κατέχουν ή να βελτιώσουν ή να εκπαιδεύσουν» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή ότι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν χώρο να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους, να τα διερευνήσουν και να αποκτήσουν μια επαφή με αυτά ώστε να έχουν επαγγελματικό προσανατολισμό.
 
Για αυτό και συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, που μπορεί να καθυστέρησε λίγο, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άνοιξη αυτή θα συνεχίσει και του χρόνου, από την αρχή της χρονιάς, ώστε οι πολλές θεατρικές ομάδες των σχολείων, που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους εδώ και χρόνια, θα είναι πολύ περισσότερες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.