Τρεις «γαλαζιες σημαιες» ζητα για το 2016 ο δημος Κομοτηνης

Ως τις 11 Δεκεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων για το διεθνές σύμβολο ποιότητας

Η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων για βράβευση ακτών και μαρινών με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2016 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου οι διαχειριστές των οργανωμένων ακτών και μαρινών, όπως δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», προκειμένου να εξασφαλίσουν για την επόμενη τουριστική περίοδο το διεθνές σύμβολο ποιότητας των ακτών.


 
Η πρόταση, που έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, περιλαμβάνει  τρεις υποψηφιότητες, μία για την παραλία Αρωγής και μία για την παραλία Μέσης-παραλίες που βραβεύονται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια με «γαλάζιες σημαίες»-αλλά και μία ακόμη για την παραλία Ιουλία, που βρίσκεται στον οικισμό του Φαναρίου και η οποία απέκτησε «γαλάζια σημαία» το καλοκαίρι που μας πέρασε. Την πρόταση με τις ανωτέρω υποψηφιότητες θα κληθεί να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας και ακολούθως θα κατατεθεί επίσημα, με το ποσό των 300 ευρώ που απαιτείται για κάθε υποψηφιότητα, στον αρμόδιο φορέα.
 

Σημειώνεται πως για να κερδίσει μια ακτή τη «γαλάζια σημαία» πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με: α) την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, β) την ποιότητα των νερών κολύμβησης, γ) την περιβαλλοντική διαχείριση, δ) την ασφάλεια, τα ναυαγοσωστικά και τις πρώτες βοήθειες, και ε) τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές και τους διαχειριστές των ακτών να εργαστούν για την επίτευξη υψηλών προτύπων στις παραπάνω κατηγορίες κριτηρίων, ενώ με την πάροδο των ετών η «γαλάζια σημαία» έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο και αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας, το οποίο φέρνει κοντά τους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Κομοτηνής δεν έχει δικαίωμα να εντάξει στις προτάσεις του για το σύμβολο ποιότητας «γαλάζια σημαία» την παραλία του κάμπινγκ Φαναρίου, αφού η τελευταία ανήκει στην κυριότητα και τη διαχείριση της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.