«Τρεχει» η Περιφερεια για το προγραμμα Αγροτικης Αναπτυξης

Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να υλοποιηθούν τα υπομέτρα που εκχωρούνται στην Περιφέρεια

Στα επιμέρους σημεία του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το 37% του οποίου εκχωρείται στις περιφέρειες, καθώς και στις κινήσεις που γίνονται για να ξεκαθαριστούν οι μέθοδοι υλοποίησής του αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
 
Ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε τους περιφερειακούς συμβούλους για τα επιμέρους σημεία του προγράμματος, τα οποία θεωρεί πως παρουσιάζουν ενδιαφέρον, κυρίως για τα υπομέτρα τα οποία εκχωρούνται.
 
Μια από τις σημαντικότερες εκχωρήσεις είναι τα σχέδια βελτίωσης τα οποία δίνονται στις Περιφέρειες στο 100% και για τα οποία η ΑΜΘ εκτιμά ότι θα λάβει ένα ποσό γύρω στα 100 εκ. ευρώ. Η περιφέρεια θα διαχειριστεί αυτό το ποσό σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη, με τον οποίο ήδη έχουν υπάρξει επαφές.
 
Επίσης εκχωρούνται τα εγγειοβελτιωτικά έργα μέχρι 2,2 εκ. ευρώ, αλλά και οι αναδασμοί στο 100% των νέων δαπανών, παρόλο που ο κ. Παυλίδης έχει ενστάσεις, τις οποίες διατύπωσε και απευθείας στον Υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, για το γεγονός ότι για όλη την Ελλάδα θα διατεθούν μόλις 20 εκ. ευρώ, περιορίζοντας ή και ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τους όποιους σχεδιαζόμενους αναδασμούς, για το οποίο ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα γίνουν τροποποιήσεις.
 
Επίσης το 100% των δαπανών για δασική και αγροτική οδοποιία περνά στην Περιφέρεια, όπως και οι ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες, καθώς και το Leader.
 
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως τη Δευτέρα είχε επικοινωνία με τον κ. Κασίμη, για το πως θα δομηθεί η διαδικασία διακήρυξης αυτών των έργων και των προγραμμάτων, μιας και στα προηγούμενα εμπλέκονταν υπηρεσίες προερχόμενες από διάφορες θεσμικές δομές, οι οποίες χρειάζονται συνολικό συντονισμό ώστε να υπάρχει μια ομαλή πορεία για κάθε ένταξη καθώς και με ένα ενοποιημένο, νομοθετημένο τρόπο συντονισμού για το σύνολο των εντάξεων.
 
«Μας ενδιαφέρει να έχουμε την μέγιστη δυνατή επιτυχία και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα, αυτό όμως θα γίνει αν το σύνολο των εμπλεκομένων υπακούν στις απαιτήσεις του συστήματος διαχείρισης και δεν θα αποκλίνουν για κάποιο λόγο» σημείωσε ο κ. Παυλίδης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.