Τραυματισμενο θαλασσιο επισκεπτη φιλοξενει το ΙΝΑΛΕ Καβαλας

Χελώνα Caretta caretta βρέθηκε τραυματισμένη και περιθάλπεται από τους ανθρώπους του Ινστιτούτου

Μια θαλάσσια χελώνα Caretta caretta τραυματισμένη στο κεφάλι, βρέθηκε σε παραλία της Κεραμωτής Καβάλας το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτώβρη. Άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά της προσπάθησαν να την βάλουν στο νερό αλλά αυτή ξαναέβγαινε στην ακτή. Ειδοποιήθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Κεραμωτής και το Λιμεναρχείο Καβάλας. Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε με υπηρεσιακό όχημα στην Καβάλα αργά το απόγευμα, απ’ όπου το παρέλαβε, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Καβάλας και το μετέφερε στο ΙΝΑΛΕ.

Η χελώνα που έχει μήκος καβουκιού 66 εκατοστά και βάρος γύρω στα 45 κιλά, έφερε ελαφρύ κάταγμα στο κεφάλι από χτύπημα με βαρύ αντικείμενο. Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από το προσωπικό του ΙΝΑΛΕ, καθαρίστηκε η πληγή με αντιβιοτικές αλοιφές και τοποθετήθηκε σε δεξαμενή χωρίς νερό, αλλά με πρόνοια ώστε να μην αφυδατωθεί (κάλυψη με βρεγμένο με θαλασσινό νερό πανί κ.ά.). Εκεί θα παραμείνει μέχρι να κλείσει η πληγή και να αναρρώσει. Ταυτόχρονα κτηνίατρος κλήθηκε να της χορηγήσει προληπτικά αντιβίωση, ενώ έγινε επαφή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή του περιστατικού και για περεταίρω οδηγίες.

Η πρόγνωση για την κατάστασή της δείχνει καλή, δεν κινδυνεύει και η ελπίδα είναι πως θα αναρρώσει γρήγορα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν όλα πάνε καλά, σε λιγότερο από ένα μήνα θα είναι σε θέση να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη δεξαμενή με θαλασσινό νερό και αργότερα να απελευθερωθεί σε παραλία της περιοχής.

Το ΙΝΑΛΕ ευχαριστεί το Λιμεναρχείο Καβάλας και όλους όσους ενημέρωσαν και βοήθησαν στην μεταφορά της καθώς και τον κτηνίατρο που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.