Τραγικος θανατος 82χρονου

Η είδηση του θανάτου του που έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», λίγο μετά τις 9.20 το βράδυ, ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος. Ένα τραγικό περιστατικό, ένας απρόσμενος θάνατος και όλα γύρισαν το χρόνο πίσω, όταν 3 χρόνια περίπου πριν ο ηλικιωμένος άνδρας επισκεπτόταν τακτικά τα γραφεία της εφημερίδας μας, συζητούσε, αστειευόταν, έλεγε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. 1η Οκτωβρίου του 2003, παγκόσμια ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, ο «ΠτΘ» θέλοντας να συμβάλει στην ημέρα αυτή φιλοξένησε με τίτλο «Οι γέροι πάνε στον παράδεισο» τον άτυχο 82χρονο, ως τον άνθρωπο της τρίτης ηλικίας με προβλήματα, απαξιωμένο από το οικογενειακό του περιβάλλον, προσπαθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό περιβάλλον για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η ώρα ήταν γύρω στις 8 μ.μ. όταν το νοσηλευτικό προσωπικό του γηροκομείου Κομοτηνής βρισκόταν στο δωμάτιο του Γ.Γ. προετοιμάζοντάς τον για τη νυχτερινή ανάπαυση. Μόλις τελείωσε η όλη διαδικασία οι δύο νοσηλεύτριες μετέβησαν στο διπλανό δωμάτιο, στο ιατρείο. Ο εκλιπών ικανοποιώντας το πάθος του για το τσιγάρο, άναψε το τελευταίο για την ημέρα εκείνη, που έμελλε να είναι και το τελευταίο της ζωής του.

Το βεβαρημένο ιστορικό ιατρικό του και η καρδιά του τον πρόδωσαν με αποτέλεσμα το αναμμένο τσιγάρο να πέσει επάνω στο στρώμα. Οι καπνοί που άρχισαν να βγαίνουν από την πόρτα του δωματίου του ανησύχησαν το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μπήκε στο δωμάτιο και μάταια προσπάθησε να σώσει τον ηλικιωμένο άνδρα, καθώς το μοιραίο ήδη είχε συμβεί από την ανακοπή που είχε υποστεί.

Η διευθύντρια του γηροκομείου Κομοτηνής κ. Αυγίτσου μας ενημέρωσε για το περιστατικό λέγοντας: «Ένα τραγικό γεγονός συνέβη εδώ στο ίδρυμα με κάποιο τρόφιμο, ο οποίος κάπνιζε το τσιγάρο του και έπαθε ανακοπή. Έπεσε το τσιγάρο στο στρώμα του και, δυστυχώς, κάηκε το στρώμα και λίγο η κουβέρτα του, εκείνος έχει επιφανειακά εγκαύματα, λίγο κάψιμο στο χέρι που και αυτό είναι επιφανειακό και διαδόθηκε ότι κάηκε ζωντανός. Δεν είναι όμως έτσι, ο θάνατός του είχε επέλθει πριν, απλά κρατούσε το τσιγάρο και συνέβη το περιστατικό. Στην βάρδια εκείνη βρισκόταν μία νοσηλεύτρια και μία βοηθός θαλάμου, οι οποίες μισή ώρα πριν είχαν μπει στο θάλαμο του τροφίμου και τον τακτοποίησαν για ύπνο και αμέσως μετά πήγαν στο διπλανό δωμάτιο που ήταν το ιατρείο. Δεν βγήκε φωτιά από το στρώμα, απλά έβγαινε καπνός, ο καπνός ανέβαινε στην οροφή του δωματίου, όταν ο καπνός κατέβηκε προς τα κάτω και άρχισε να βγαίνει από την πόρτα έγινε αντιληπτό από το νοσηλευτικό προσωπικό που έσπευσε στο δωμάτιό του. Προσπάθησε η μία νοσηλεύτρια με τον πυροσβεστήρα να σβήσει τη φωτιά και η άλλη κοπέλα προσπαθούσε να τραβήξει τον άτυχο άνδρα από το κρεβάτι πιστεύοντας ότι κοιμόταν. Το προσωπικό είναι κοντά και φροντίζει τους γέροντες του γηροκομείου αλλά ήταν ένα ατυχές γεγονός. Ο παππούς ήταν 82 ετών, είχε ένα βεβαρημένο ιστορικό υγείας, πάθαινε αλλεπάλληλα εγκεφαλικά και έτυχε την ώρα που κάπνιζε να πάθει ένα ακόμα. Χωρίς κανείς να γνωρίζει τα γεγονότα βγάζει σενάρια ότι το προσωπικό δεν φροντίζει τους τροφίμους, ακούσαμε πολλά στα τηλεοπτικά κανάλια αλλά δεν είναι έτσι. Εμείς συγκλονιστήκαμε γιατί χάσαμε τον τρόφιμό μας, δεν μας ενδιαφέρουν τι λένε στα κανάλια, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι χάσαμε τον δικό μας τρόφιμο και λέμε ότι καλύτερα να καιγόταν το δωμάτιό του και να γλίτωνε ο τρόφιμος, αλλά δεν ήταν δυνατό να συμβεί αυτό διότι όπως είπα και πριν είχε επέλθει το μοιραίο. Ο τρόφιμος είχε «σώας τας φρένας», εάν ήταν εντάξει εκείνη την ώρα θα φώναζε και θα ειδοποιούσε και εκτός αυτό μπορούσε να κινηθεί μόνος του και θα έβγαινε έξω. Τους τροφίμους τους ανεβάσαμε στον επάνω όροφο, εκείνη την ώρα δεν κατάλαβαν τίποτα, αλλά όταν ανέβηκαν επάνω και άρχισαν να ρωτούν και να βλέπουν τον καπνό και την πυροσβεστική υπηρεσία τότε τρομοκρατήθηκαν και φοβήθηκαν».

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε. Στο σημείο του συμβάντος μετέβη και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, πυραγός Κωνσταντίνος Παπάζογλου, ο οποίος ανέφερε σχετικά με το τραγικό περιστατικό: «η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα στο έργο της κατάσβεσης στο οποίο έλαβαν μέρος 5 πυροσβέστες με δύο οχήματα. Κατά την κατάσβεση βρέθηκε νεκρός ο τρόφιμος του γηροκομείου Γ.Γ. ετών 82. Η πυρκαγιά ήταν μικρής έντασης και έκτασης και το δωμάτιο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Την προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής».

Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης
που διαπίστωσε τα αίτια θανάτου του 82χρονου μίλησε για έναν θάνατο με παθολογικά αίτια. Ο άτυχος άνδρας υπέστη 1ου και 2ου βαθμού εγκαύματα που προκλήθηκαν μετά το θάνατό του. Κατά το παρελθόν είχε υποστεί ένα ακόμη εγκεφαλικό και είχε ένα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, που δεν του επέτρεψαν να ζήσει.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.