Τραγικα υποστελεχωμενος ο Δημος Κομοτηνης

Τις 100 φτάνουν οι ελλείψεις προσωπικού, δυσκολεύοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών «αιχμής» - «Κερκόπορτα» για την παραχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών του Δημοσίου, ο νόμος για την κινητικότητα

Κινητοποίηση στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι στην Κομοτηνή, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κινητικότητας που θεωρούν πως θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση στον υποστελεχωμένο Δήμο Κομοτηνής.
 
Η κινητοποίηση γίνεται ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την κινητικότητα, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας, σημειώνοντας πως είναι το επιστέγασμα της πλήρους απαξίωσης του δημοσίου τομέα. Και αυτό γιατί δέχεται de facto την υποστελέχωση, κάτι που συνεπάγεται πως ακόμα και κοινωφελείς υπηρεσίες του Δημοσίου θα μπορούν να παραχωρηθούν, την ώρα που δεν υπάρχει καμία μέριμνα για προσλήψεις στους Δήμους, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ακόμα και τις δομές υγείας.
 

Αυτό νομοτελειακά θεωρεί ο κ. Μάγγας πως οδηγεί σε εξαθλίωση την κοινωνία, στην ιδιωτικοποίηση βασικών δομών όπως η καθαριότητα στους Δήμους, αλλά και οτιδήποτε υπάρχει προς όφελος της κοινωνίας με αποτέλεσμα την εξαθλίωση του κόσμου. «Ο Δήμος Κομοτηνής είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτή την πολιτική», σημείωσε, «λόγω της σημαντικής και χρόνιας υποστελέχωσής του, που γίνεται ακόμη πιο έντονη σήμερα». Υπενθύμισε μάλιστα πως το 2013 ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε δημοσιεύσει μια μελέτη που ανέφερε τη στελέχωση των Δήμων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή σε ποιους υπάρχει πλεονάζον και που ελλειμματικό προσωπικό.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής τότε είχε έλλειμα 66 ατόμων, και από τότε με τις συνταξιοδοτήσεις αυτό έχει φτάσει στα 100. «Μπορεί να λειτουργήσει ένα Δήμος σε μια τέτοια έκταση, με τόσες αρμοδιότητες, με τόσο λίγο προσωπικό;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου είναι λίγο παραπάνω από 200 άτομα, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Για αυτό και το μείζον πρόβλημα στο προσωπικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναπλήρωση, με ελάχιστες προσλήψεις από διαγωνισμούς του 2009, που και αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό. «Δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες αιχμής όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές του Δήμου» τόνισε, επισημαίνοντας πως η λύση δεν είναι οι υπηρεσίες να μεταφερθούν σε ιδιώτες, γιατί τότε και δεν θα υπάρχει έλεγχος στις υπηρεσίες και πως σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβαρύνεται περισσότερο ο Δήμος και μέσω αυτού, ο πολίτης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.