Τους τρεις Δημους που θα υλοποιησουν τα ΣΒΑΑ ανακοινωσε και επισημα ο Χρ. Μετιος (+Video)

Δεν έγινε καμία παρέμβαση από τη Διοίκηση στη βαθμολόγηση των προτάσεων, διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης

Την οριστικοποίηση του Πίνακα Κατάταξης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και την έγκριση υλοποίησης των Στρατηγικών των Δήμων Αλεξανδρούπολης,  Καβάλας και  Δράμας, με την χρηματοδότηση των δράσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΑΜΘ 2014-20 ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα.
 
Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε όλες τις πλευρές πως δεν έγινε καμία παρέμβαση από τη Διοίκηση στη βαθμολόγηση των προτάσεων, ενώ η αξιολόγηση έγινε με διαφάνεια και αξιοκρατία, αποκλειστικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.
 
Όσον αφορά στα έργα των Δήμων Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας, που δε θα χρηματοδοτηθούν μέσω των ΣΒΑΑ, διαβεβαίωσε πως θα επιδιώξουν να τα υλοποιήσουν είτε εντάσσοντάς τα στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού είτε μέσω νέων προσκλήσεων.
 
 

Συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης

 
Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως η συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της Περιφέρειας και των Δήμων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2014-2020 αλλά ακόμη περισσότερο για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της περιοχής μας.
 
Άλλωστε από το σύνολο των 89 ήδη ενταγμένων έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 133 εκατομμυρίων ευρώ, τα 55 έργα, προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων, δηλαδή περίπου το 50%, υλοποιούνται με δικαιούχους του Δήμους της Περιφέρειας.
 
Αν σε αυτό συνυπολογιστούν τα έργα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, τα έργα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, φτάνουν στο ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ενώ άλλα 24 εκατομμύρια από πρόσθετους πόρους, είναι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων σε Δήμους της Περιφέρειας,.
 
Συνεπώς, μέσα από αυτήν τη συνεργασία, θεωρεί πως ένα πραγματικά σημαντικό ποσό της τάξεως των 154 εκατομμυρίων ευρώ κατευθύνονται στην ανάπτυξη των Δήμων της Περιφέρειάς.
 
 

Σύντομα η υλοποίηση των ΣΒΑΑ

 
Με τις τρεις ΣΒΑΑ υλοποιούνται σημαντικές δράσεις τοπικού αναπτυξιακού χαρακτήρα, με τον κ. Μέτιο να θεωρεί σημαντική επιτυχία της Περιφέρειας, την τελική έγκριση τριών Σχεδίων, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν μία έως δύο, ενώ σημείωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εντάξεις.
 
«Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις συνήθεις διαδικασίες ένταξης έργων, είναι ότι για τις Στρατηγικές ΒΑΑ ακολουθήθηκε συγκριτική διαδικασία η οποία κατέληξε στην επιλογή των καλύτερων, ποιοτικότερων και πιο ώριμων σχεδίων, και κυρίως, αυτών που έχουν προκύψει σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας πως η αξιολόγηση των ΣΒΑΑ έγινε σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος κριτήρια αξιολόγησης και η υποβολή τους έγινε σύμφωνα με σχετικό Οδηγό ο οποίος καταρτίστηκε σε στενή συνεργασία και διαβούλευση, για διάστημα πάνω από ένα έτος, με τους Δήμους της Περιφέρειας.
 
Η αξιολόγηση των Στρατηγικών ΒΑΑ έγινε σε δύο φάσεις. Η Α΄ φάση αφορούσε στην αξιολόγηση από τη Διαχειριστική Αρχή της πληρότητας των Φακέλων και την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων από τους Δήμους, ενώ η Β΄ φάση της αξιολόγησης, περιλάμβανε επιτόπιες επισκέψεις από την Επιτροπή Αξιολόγησης στους Δήμους για την καλύτερη κατανόηση των προτεινόμενων Στρατηγικών.
 
 

Τι περιλαμβάνει η ΣΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης

 
Η ΣΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης επικεντρώνεται στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης του λιμανιού και της παραλίας, και επιδιώκει την αύξηση των επισκεπτών και των τουριστών στην Αλεξανδρούπολη και προσβλέπει στην κοινωνική και οικονομική βελτίωση του Δήμου.
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν στη διαμόρφωση χώρου παραλίας στην Αλεξανδρούπολη, την ανάπλαση δυτικής χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης, την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, την επέκταση υφιστάμενου ποδηλατόδρομου τμήμα Β (παραλιακή οδός).
 
Η Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία (2,7/4,0) σε ό,τι αφορά στο κριτήριο της ποιότητας, ενώ παρουσιάζει υψηλή ωριμότητα και ετοιμότητα καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις που σχεδιάζονταν και ωρίμαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον Περιφερειάρχη να
συγχαίρει τον κ. Λαμπάκη για την πληρότητα της πρότασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 
 

Οι παρεμβάσεις της ΣΒΑΑ του Δήμου Καβάλας

 
Ο στόχος της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Καβάλας είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του ιστορικού κέντρου της πόλης με την περιοχή της Παναγίας και την ευρύτερη περιοχή του αστικού λιμένος, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων υποδομών στον τομέα του τουρισμού.
 
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν στην ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή Πλατείας Καπνεργάτη, την αποκατάσταση κτιρίων στο χερσαίο τείχος για εγκατάσταση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ανάπλαση του ακάλυπτου χώρου τους (πρώην οικόπεδο Κρέη), την επέκταση ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών, την επίστρωση στον προσήνεμο μόλο του κεντρικού λιμένα Καβάλας, την ενεργειακή αναβάθμιση 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.
 
Η Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Καβάλας αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία (3,1/3,5) αναφορικά με την ωριμότητα της Στρατηγικής, ενώ παρουσιάζει και την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τη συμμετοχικότητα, ικανότητα και αντιπροσωπευτικότητα του εταιρικού σχήματος, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, που συνεχάρη για μια εξαιρετική πρόταση τη Δήμαρχο κ. Δήμητρα Τσανάκα.
 
 

Ενεργειακή αναβάθμιση στη ΣΒΑΑ της Δράμας

 
Στόχος της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Δράμας είναι η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην πόλη της Δράμας, με την ταυτόχρονη βελτίωση της περιβαλλοντικής και αισθητικής κατάστασης στο κέντρο της πόλης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των ψηφιακών εφαρμογών.
 
Η περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί η Στρατηγική ΒΑΑ είναι ο κεντρικός πυρήνας ανάπτυξης της Δράμας ενοποιώντας  το ιστορικό κέντρο της πόλης με το Δημοτικό Πάρκο και το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.
 
Ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά τη βιοκλιματική αναβάθμιση δημοσίων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές Αγίας Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας, ενώ θα γίνουν και δράσεις για την έξυπνη επιχειρηματικότητα.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος, η ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία στην ωριμότητα και στη σκοπιμότητα των πράξεων, δίνοντας συγχαρητήρια και στον κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για την πρόταση του Δήμου Δράμας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.