Τους προστατες τους «Τρεις Ιεραρχες»

Τους προστάτες της παιδείας, τους Τρεις Ιεράρχες τίμησαν την Κυριακή οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι μαθητές της περιοχής μας.

Παρουσία των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και της εκπαιδευτικής κοινότητας του τόπου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε η δοξολογία για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών όπου τελέστηκε το πρωί της Κυριακής η αρχιερατική θεία λειτουργία με αρτοκλασία, ενώ επακολούθησε η δεξίωση στο Δημοτικό Περίπτερο Νυμφαίας.


«Φέτος, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, της ιεροτελεστίας δηλαδή που είναι αφιερωμένη στην ιερή μνήμη των τριών αυτών γιγάντων της κοινωνικότητας της Χριστιανικής διδασκαλίας και της προστασίας των γραμμάτων και της αρχαιοελληνικής παιδείας, κάτω από την σκέπη της Ορθοδοξίας, συναντάται με τον κλάδο των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας μας σε ένα περίγυρο από υποφώσκουσες προετοιμασίες για αγωνιστικές διεκδικήσεις στον τομέα της οικονομικής βελτίωσης της θέσης τους και της παραπέρα πορείας τους. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Και άλλοτε, σε προγενέστερες εποχές, συνέπεσε η γιορτή αυτή με ξεκίνημα κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων του εκπαιδευτικού κλάδου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Μούχτσης, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο της Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή σ’ αυτή την εκδήλωση.

Ο δήμος Κομοτηνής στηρίζει και τη φετινή έξαρση της αγωνιστικής κινητοποίησης καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να έχει ουσιαστικό λόγο και στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ θα είναι για πάντα παρούσα στους προγραμματισμούς και στις εκδηλώσεις της σχολικής ζωής.

Με ικανοποίηση μίλησε ο κ. Μούχτσης για υψηλό αίσθημα ευθύνης, με το οποίο ανταποκρίνονται στο έργο τους οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας γεγονός που διαπιστώνεται από τις επιτυχίες των μαθητών των σχολείων μας στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

«Η δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο σας τιμούν ιδιαίτερα για την ιεραποστολική προσήλωσή σας στο εκπαιδευτικό έργο και στην ιδιοσυστασία της παιδείας. Αυτό καταδεικνύεται από τις επιτυχίες των μαθητών σων σχολείων μας στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Παράλληλα όμως αναφέρθηκε στην ιερή μνήμη των Τριών Ιεραρχών που «γονιμοποίησαν με τη διδασκαλία και τα κηρύγματά τους και προήγαγαν ωριμασμένες θέσεις και προσεγγίσεις στις ηθικές αξίες της κοινωνικής ζωής, που πάντοτε έχουν να κάνουν με τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι ανθρώπινες κοινωνίες για να επιτυγχάνουν το αγαθό και καλό της πολιτιστικής τους διαδρομής.

Σήμερα ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί πλέον στην παιδεία, που αγωνίζεται μέσα από δύσβατα μονοπάτια αναστροφής των αξιών, να προστατεύσει και να προωθήσει τις προτεραιότητες της πνευματικής ζωής και το περιβάλλον του πολιτισμού. Είναι μεγάλη και βαρύτατη κληρονομιά που ανατέθηκε σε σας, στους σημερινούς λειτουργούς της παιδείας, στους νηπιαγωγούς, στους δασκάλους και στους καθηγητές, άνδρες και γυναίκες, που πρέπει να φέρνετε πάντοτε σε αίσιο τέλος την παιδεία των νέων που διαπαιδαγωγείτε», είπε, ενώ ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στους εκπαιδευτικούς του δήμου μας αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στους δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές «πάντα να έχουν επιτυχίες στο έργο τους και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Το δίδαγμα των Τριών Ιεραρχών να οδηγεί σε καλή πρόοδο τη νέα γενιά, αλλά και καλή εργατικότητα στους εκπαιδευτικούς ευχήθηκε, με τη σειρά του, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Πανδρευμένος. «Σήμερα των Τριών Ιεραρχών είναι μέρα της παιδείας. Εύχομαι με την ευλογία τους οι Τρεις Ιεράρχες να μας βοηθήσουν. Το δίδαγμά τους να μας οδηγεί να έχουν καλή πρόοδο τα παιδιά μας, καλή εργατικότητα και καλή δύναμη στους καθηγητές ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την παιδεία μας, ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας».

Η παιδεία μας χρειάζεται στήριξη, χρειάζεται αλλαγές «για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον προς όφελος των παιδιών μας, προς όφελος της κοινωνίας μας. Πιστεύω ότι το υπουργείο Παιδείας ξεκινάει αυτή τη διαδικασία με το διάλογο για την παιδεία ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο».

Φωτεινό παράδειγμα πρέπει να αποτελέσει για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα η προσφορά, η δραστηριότητά τους και γενικά η ίδια η ζωή των Τριών Ιεραρχών, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη.

«Σήμερα γιορτάζει η παιδεία μας, γιορτάζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας. Πραγματικά, είναι μια μεγάλη μέρα, γιορτάζουμε τους προστάτες μας, τους Τρεις Ιεράρχες, τις προσωπικότητες που η προσφορά τους, η δραστηριότητά τους και γενικά η ίδια τους η ζωή πρέπει να αποτελέσει για όλους μας φωτεινό παράδειγμα. Ένα μικρό ποσοστό έστω από την προσφορά τους να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη και έργο θα γίνει όχι μόνο η παιδεία μας καλύτερη αλλά και η ίδια η κοινωνία».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.