Τους Εθνικους ευεργετες τιμησε η Κομοτηνη

Οι άνθρωποι που συνέβαλλαν πολλά στη Ροδόπη και την Ελλάδα τιμήθηκαν τη Δευτέρα

Τους εθνικούς ευεργέτες, τους ανθρώπους, που, όπως τόνισε ο κ. Στέργιος Στούρος, Δ/ντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, σε εποχές μεγάλων στερήσεων, συνέβαλλαν στην προσπάθεια του ελληνικού έθνους να ορθοποδήσει, τίμησαν την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, Ημέρας μνήμης των
Εθνικών μας Ευεργετών, οι αρχές της Κομοτηνής.
 
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντοςτου Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, μετά από την οποία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Στούρο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
 
Στον πανηγυρικό του ο κ. Στούρος αναφέρθηκε στην προσφορά των εθνικών ευεργετών και τα μεγάλα έργα που άφησαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε κάποιους από τους ευεργέτες της Κομοτηνής, την προσφορά των οποίων μπορεί να δει κανείς σε όλη την πόλη.
 
Ανάμεσα σε αυτούς ο Χατζήκωνσταντής Ζωίδης, ο Νέστωρ Τσανακλής, σημαντικότερο έργο του οποίου είναι η ανέγερση της Τσανακλείου, οι αδερφοί Κλεάνθης και Δούκας Κούλογλου, ο συμβολαιογράφος Νικόλαος Παπανικολάου, αλλά και ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, που ανήγειρε το Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην συνεισφορά της αείμνηστης Ιωάννας Τσάτσου, για την ανέγερση του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


 
Ολοκληρώνοντας ο κ.Στούρος προέτρεψε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων, να προωθήσουν και να προβάλλουν το μήνυμα της σημερινής ημέρας, την αξία της φιλοπατρίας και της εθνικής ευεργεσίας, με στόχο τη δημιουργία προοπτικής και ελπίδας για την Ελλάδα και τις γενιές που έρχονται. «Η ζωή αυτών των ανθρώπων, το λαμπρό τους παράδειγμα, η γεμάτη αυτοθυσία σεμνή προσφορά τους να μας εμπνέει και να μας οδηγεί» κατέληξε.
 
Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως οι εθνικοί μας Ευεργέτες προσέφεραν στην πατρίδα μας με δωρεές, φιλανθρωπικό έργο αλλά και ενέργειες και δράσεις που συνέβαλλαν στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της πατρίδας μας.
 
Η προσφορά αυτή, σημείωσε, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις νέες γενιές, σε αρχές και αξίες, και ευχήθηκε ότι αυτή η μνήμη θα συνεχίσει να τιμάται.
 
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης σημείωσε πως οι Εθνικοί Ευεργέτες στήριξαν το έθνος σε δύσκολες στιγμές, δωρίζοντας σημαντικό μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους.
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα πως το παράδειγμα τους θα βρει μιμητές στις νέες γενιές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.