Τουριστικο σχεδιο εκπονει ο Εβρος

Στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν διακοπές το 35% όλων των τουριστών του κόσμου. Συνεπώς, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους αναδυόμενους μεσογειακούς προορισμούς είναι μεγάλος. Ωστόσο, ο Νομός Έβρου δεν φαίνεται να ανησυχεί, αντιθέτως γνωρίζοντας ότι διαθέτει ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και πλούσια πολιτιστική παράδοση, οι άνθρωποι που χειρίζονται τα θέματα του τουρισμού, όπως ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης και η αντινομάρχης Ελένη Τσιαούση- Μπουλιέρη σημειώνουν με πίστη ότι διαθέτουν σημαντικά στοιχεία που μπορούν να τον χαρακτηρίσουν ως τουριστικό προορισμό με σημαντικότερο χαρακτηριστικό πλεονέκτημα, το φυσικό του περιβάλλον και εκπονούν Τουριστικό Σχέδιο προσέλκυσης επισκεπτών.

Το 91% των επισκεπτών του Έβρου είναι Έλληνες

Στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι: To 91% των επισκεπτών του Έβρου είναι Έλληνες και το 9% αλλοδαποί. Ο αριθμός τω διανυκτερεύσεων κινείται σταθερά ετησίως στις 350.000. Η μέση πληρότητα των καταλυμάτων είναι περίπου 39%. Από το σύνολο των Ελλήνων τουριστών συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 1,92%. Η μέση διάρκεια παραμονής είναι 3 ημέρες. Αυξητική δε τάση παρουσιάζει ο μαθητικός τουρισμός και ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας. «Ο Έβρος δεν προσελκύει μεγάλη μερίδα του μαζικού τουρισμού καλοκαιρινών διακοπών, διαθέτει όμως όλα τα στοιχεία για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες δεν παρουσιάζουν εποχικότητα, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε δωδεκάμηνη βάση.» δηλώνει η κ. Τσιαούση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στον Έβρο δημιουργήθηκαν δεκάδες Ξενώνες, όπως: «Εβροθήραμα» στον Πεντάλοφο Τριγώνου, «Ρέμβη» στους Μεταξάδες, «Αργυρορύτης» στις Φέρρες, «Θράσσα» στο Τυχερό, «Σηροτροφείο» και «Κουκούλι» στο Σουφλί, «Λύπα» στη Δαδιά, «Λεύκιππος» στη Λευκίμη, «Θεράπειον» στο Θεραπειό Τριγώνου και «Δαδιάσελο» στη Δαδιά. Σύμφωνα, όμως, με την αντινομάρχη ακόμη και τα αστικά και ημιαστικά κέντρα του νομού Έβρου διαθέτουν αξιόλογους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους έτσι ώστε να αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών για τουρισμό πόλεων. «Με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε καίρια σημεία μπορούν να συναγωνιστούν άνετα άλλα αστικά κέντρα ήδη ανεπτυγμένα», δηλώνει η αντινομάρχης και αναφερόμενη σε χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως το Σουφλί και το Διδυμότειχο σημειώνει: «Στο Σουφλί η αποκατάσταση – ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, η Κατασκευή και λειτουργία πολιτιστικών υποδομών, όπως το Μουσείο θρακικής αρχιτεκτονικής στο παλιό ΚΑΠΗ, η πινακοθήκη εφαρμοσμένων τεχνών στο κτίριο Μπρίκα, το μουσείο ήχου, οι μουσειακές λειτουργίες στο κτίριο Τζίβρε, το κουκουλόσπιτο Καλέση και στο Διδυμότειχο. η ανάπλαση του πεζόδρομου με ενιαία αρχιτεκτονική στις προσόψεις κατοικιών και καταστημάτων, η αναστύλωση κτιρίων, η ανάπλαση της περιοχής του ΚΑΛΕ μπορούν αμέσως να διαμορφώσουν μια διαφορετική εικόνα».

Τα εθνικά πάρκα του Έβρου

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον γειτονικό Νομό δίνεται και στις εναλλακτικές μορφές που μπορούν να αναπτυχθούν στον νομό. Όχι αναίτια, ο Νομός Έβρου είναι ένα νομός με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με δύο εθνικά πάρκα, το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς, με οκτώ περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura, με ενδοχώρα με πλούσια ιστορικο-πολιτιστική κληρονομιά και ένα παρθένο νησί σαν την Σαμοθράκη. «Όλα αυτά μπορούν να προσελκύσουν ειδικές ομάδες επισκεπτών, όπως: φυσιολάτρες, περιπατητές, ορειβάτες, ορνιθοπαρατηρητές κ.λπ.». Ήδη στα δύο Εθνικά Πάρκα λειτουργούν Κέντρα Πληροφόρησης, τη λειτουργία των οποίων έχουν αναλάβει οι Φορείς Διαχείρισης των ανωτέρω περιοχών με την ενεργή στήριξη της Νομαρχίας και τα οποία, εκτός από την ενημέρωση μέσω προβολών και έντυπου υλικού, προσφέρουν περιηγήσεις-ξεναγήσεις των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι προτεινόμενες δράσεις για την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού

Προκειμένου να προωθηθεί ο οικολογικός-περιβαλλοντικός τουρισμός προτείνονται δράσεις, όπως: 1) Δίκτυο μονοπατιών στα δύο Εθνικά Πάρκα Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς (χάραξη, σήμανση, έργα ερμηνείας περιβάλλοντος κ.λπ.) 2) Καταγραφή και υποστήριξη των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Νομό για την πιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών (π.χ. ορειβατικός σύλλογος Σαμοθράκης). 3) Προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη Σαμοθράκη και τη Μάκρη. 4) Διερεύνηση άλλων αγορών με χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. 5) Φιλοξενία δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων που είναι γνωστοί φυσιολάτρες. 6) Αναζήτηση και φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων εξειδικευμένων στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 7) Συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. 8) Διοργάνωση πανελλήνιων εκδηλώσεων σχετικών με τη φύση. 9) Βελτίωση του φωτογραφικού αρχείου των δύο Εθνικών Πάρκων.

Υπάρχουν και οι ξενοδοχειακές υποδομές

Σύμφωνα με την κ. Τσιαούση, τα τελευταία χρόνια η πολύ καλή ανάπτυξη των ξενοδοχειακών υποδομών που έγινε κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού, καθώς και η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ήταν οι αιτίες να ανθίσει ο συνεδριακός τουρισμός που φαίνεται στάσιμος και με πολλά προβλήματα σε άλλες ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές. «Ο συνεδριακός τουρισμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται συνήθως για επισκέπτες υψηλού εκπαιδευτικού και οικονομικού επιπέδου που ξοδεύουν αρκετά χρήματα, όμως έχουν και υψηλές απαιτήσεις. Μπορεί να παρατείνουν την παραμονή τους, εάν ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του συνεδριακού επισκέπτη».

Ζήσε τον μύθο στον Έβρο δώδεκα μήνες το χρόνο

Στόχος όλων των ενεργειών και των πρωτοβουλιών της Νομαρχίας είναι ο Έβρος να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για διάφορες ομάδες επισκεπτών και για δώδεκα μήνες το χρόνο. Οι δε επιδιώξεις για τον τουρισμό στον Έβρο, όπως αποκαλύπτει η κ. Τσιαούση, περιλαμβάνουν τη δημιουργία τουριστικού προϊόντος με ισχυρή ταυτότητα, αναγνωρίσιμο και βιώσιμο σε ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς ποιότητας και τιμής. Επίσης, τη διεύρυνση της πελατείας με όλες τις απαραίτητες ενέργειες προώθησης και προβολής σε χώρες που δείχνουν ότι οι πολίτες τους θέλουν κάτι παραπάνω από «ήλιο – θάλασσα», την προσέλκυση πελατών από την εγχώρια αγορά, για τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο, την προσέγγιση της κρίσιμης μάζας των 650,000 τουριστών ετησίως (ή διπλασιασμός των σημερινών επισκεπτών) σε μια 5ετία, τη στήριξη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό με σεμινάρια ή και με πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων για την υπαγωγή τους σε προγράμματα αναβάθμισης ή και δημιουργίας νέων υποδομών, τη διασφάλιση της ποιότητας της διατροφής, της τοπικής γαστρονομίας, της καθαριότητας και προσπελασιμότητας των τουριστικών σημείων, όπως και την αναβάθμιση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων με τη δημιουργία νέων τμημάτων ή και ίδρυση ΤΕΙ με τμήματα marketing κλπ. «Προκειμένου να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν του νομού, πρέπει κατ’ αρχήν να ορίσουμε τις αγορές-στόχους από τις οποίες θα διεκδικήσουμε το μερίδιό μας ως τουριστικός προορισμός.» αναφέρει στο σχεδιασμό της η υπεύθυνη αντινομάρχης και σημειώνει ως ομάδες στόχους, περιοχές εντός και εκτός συνόρων. Στην τελευταία κατηγορία συγκαταλέγονται: Η Ολλανδία και η Γερμανία, οι αγορές της Γαλλίας και της Βρετανίας. Από την Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και η Βουλγαρία – Ρουμανία. Όσον αφορά στην γειτονική Τουρκία: «Με την επίλυση των προβλημάτων διέλευσης θεωρούμε ότι η αγορά της Κων/πολης και γενικά της Αν. Θράκης μπορεί να φέρει επισκέπτες κυρίως Σαββατοκύριακου – τριημέρου στον Έβρο.»

Δεν λείπουν τα εμπόδια…

Τα δε αρνητικά στοιχεία για την μέχρι σήμερα πορεία τουριστικής ανάπτυξης, όπως η μακρινή απόσταση και η προσβασιμότητα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, φαίνεται ότι μπορούν σταδιακά να εξουδετερωθούν με:

-Την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού και των κάθετων αξόνων της.

-Την αυξανόμενη τάση των Ελλήνων και Ευρωπαίων τουριστών να υιοθετούν σταδιακά τις ειδικές, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες ο νομός Έβρου έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

-Με την συνδυασμένη τουριστική προβολή στην οποία θα προβούμε χρησιμοποιώντας παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα προβολής.

Δρόμος μακρύς, ανηφορικός, αλλά όχι απροσπέλαστος ο δρόμος της τουριστικής ανάπτυξης, Στον Έβρο φαίνεται πως η αρχή έγινε. Σε μια νέα άμεση συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου του γειτονικού Νομού ο φάκελος θα ανοίξει εκ νέου…

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.