Του χρονου τα μελλουμενα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, όπως είθισται, ένας παραπολιτικός Καζαμία, που θα αφορά κυρίως τους πολιτικούς της περιοχής μας και όχι μόνο…

Παρά τις υπερβολές, που συνήθως περιλαμβάνονται στις «προφητείες» ενός Καζαμία, το χιούμορ και μόνο αυτό ήταν η «πυξίδα» μας στα σχόλια που ακολουθούν.

Ο καζαμίας γράφτηκε με χιουμοριστική διάθεση, με λίγο σαρκασμό, σάτιρα, με αρκετή υπερβολή πάνω απʼ όλα όμως καλόπιστα.

Προ των πυλών λοιπόν ο νέος χρόνος… Τέλος χρονιάς – αρχή νέων ονείρων.

Ευχόμαστε στους αναγνώστες μας -και ειδικότερα στους φίλους αιρετούς- υγεία, κουράγιο και προκοπή, ελπίζοντας να δουν τις «αιχμές» του Καζαμία μας στο οφειλόμενο πλαίσιο του. Καλή χρονιά.

Ιανουάριος

Αγιασμός των υδάτων και βέβαια και της Βιστωνίδας. Όλοι εύχονται καλή φώτιση. Ξεκινούν οι κοπές πίτας των διαφόρων επαγγελματικών, πολιτιστικών, τοπικών, κομματικών και πασών συλλόγων, οι οποίες λόγω του ότι το Πάσχα είναι νωρίς γίνονται καθημερινώς γεγονός που κάνει τους δημοσιογράφους να φρίττουν. Στις κοινωνικές αυτές μαζώξεις όλοι βρίσκουν την ευκαιρία να συναντήσουν παλιούς γνωστούς και να κουτσομπολέψουν δεόντως για το ποιος χώρισε, παντρεύτηκε, έχει εξωσυζυγική σχέση. Βέβαια, the best είναι οι πίτες των κομματικών οργανώσεων, όπου ένθερμοι βουλευτές και πολιτευτές εκφωνούν σε ακροατήρια βαθιάς κομματικής κατάνυξης πανομοιότυπα φλογερά λογύδρια περί της πορείας του κόμματος στη νέα χρονιά και καταχειροκροτούμενοι αποχωρούν εσπευσμένα, για να προλάβουν την επόμενη πίτα στην άλλη οργάνωση, που αναμένει εναγωνίως την ανάλυση του πολιτικού. Βοήθειά τους…

Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά για την Δημοτική Αρχή, η οποία συνεχίζει τον οργασμό έργων που έχει ήδη ξεκινήσει. Ποδηλατόδρομος, ανάπλαση πάρκου, ( αν και ελπίζατε ότι τελείωσε όχι, απομένουν ακόμη κάποιες καλλιτεχνικές πινελιές) και η ανάπλαση της Τσανακλείου καθημερινά αλλάζουν την μορφή της πόλης.

Στη Νομαρχία σύσκεψη για τα κινέζικα καταστήματα με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων. Αποφασίζεται η κάθοδος του Νομάρχη Άρη Γιαννακίδη στην Αθήνα και η ενημέρωση των αρμοδίων υπουργών.

Φλεβάρης

Οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης έχοντας ακινητοποιήσει τα οχήματά τους βάζουν πωλητήρια.Χρυσές δουλειές κάνουν τα ποδηλατάδικα, ο τζίρος τους δεκαπλασιάζεται μέσα σε ένα μήνα και τον Φλεβάρη όλη η πόλη κάνει ορθοπεταλιά. Λόγω της αυξημένης κίνησης στον ποδηλατόδρομο δεν αποφεύγονται ατυχήματα και μποτιλιαρίσματα, τα οποία σταδιακά αυξάνονται.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος ανακοινώνει ότι θα γυρίσει ταινία με θέμα το σπαθί της πόλης, μια διεθνή παραγωγή με διάσημους πρωταγωνιστές, με σκοπό τη διεκδίκηση του χρυσού Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κενών. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα αναλάβουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Δυστυχώς όμως τα γυρίσματα της ταινίας σταματούν, γιατί η δημαρχία κλείνει λόγω γρίπης.

Ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Κομοτηνής και στην παρέλαση τίθεται επικεφαλής ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Μιχελής με πλουμιστή φόρμα καθαριότητας και σκούπα-φαράσι, ενώ τον ακολουθούν τα απορριμματοφόρα με κορναρίσματα.

Στο καρναβάλι στο Φανάρι εμφανίζεται στρατιωτικό όχημα για διεκδίκηση της έδρας του δήμου, διότι σύμφωνα με τον Β΄ Καποδίστρια ο δήμος Αιγείρου θα ενσωματωθεί με το Δήμο Ιάσμου. Το στρατιωτικό όχημα οδηγεί ο Βαγγέλης Λίτσος και τον ακολουθεί πομπή αυτοκινήτων. Σύνθημά τους το «Βαγγέλη γερά, μαζί σου για μπροστά». Η πομπή διέρχεται από όλους τους οικισμούς του δήμου και κατευθύνεται προς τον Ίασμο. Στην είσοδο του Ιάσμου τους αναμένει ντυμένος Ζορό, εζήλωσε δόξαν Πανίκα, ο δήμαρχος Κυριάκος Αμούτζας συνοδευόμενος από δημότες του δήμου του. Η συμπλοκή φαντάζει αναπόφευκτη τελικώς όμως επικρατεί η νοημοσύνη και αποφασίζουν οι δύο άνδρες να μονομαχήσουν στην γέφυρα του Κομψάτου.

Καλή Σαρακοστή! Με αυτή την ευχή έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Η νηστεία της σαρακοστής με υπουργική απόφαση παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ρυθμούς νηστείας κινούνται και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Καταργούνται όλες οι εκπομπές μαγειρικής και οι σχετικές τηλεοπτικές ενότητες. Στη θέση τους τα κανάλια προβάλουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Στη νομαρχία Ροδόπης πραγματοποιείται σύσκεψη για το θέμα του καπνού και αποφασίζεται η κάθοδος του Νομάρχη στην Αθήνα. Άμα τη επιστροφή του ο κ. Γιαννακίδης ανακοινώνει ότι η νομαρχία θα καταθέσει και θα εντάξει στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» μελέτη για την αξιοποίηση των καρπουζιών, σαν τοπικό μοναδικής ιδιαιτερότητας προϊόν κι αμέσως αλλάζει ο καλλιεργητικός προσανατολισμός των ντόπιων παραγωγών.

Μάρτης

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται με μοναδικό θέμα συζήτησης την ρύθμιση κυκλοφορίας των ποδηλάτων. Ύστερα από 13 ώρες κοκορομαχίας το συμβούλιο αποφασίζει καίρια και στοχευμένα: Συστήνεται επιτροπή αξιολόγησης του προβλήματος και ανοίγει ο διάλογος με τους πολίτες.

Με μια πρωτοποριακή ιδέα η διοίκηση του δήμου αποφασίζει το Μάρτιο να λύσει το πρόβλημα της στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών. Αγοράζει όλα τα παραδοσιακά σπίτια και σε κάθε ένα από αυτά στεγάζει και μία δημοτική υπηρεσία. Επιπροσθέτως μετατρέπει όλους τους δρόμους που συνδέουν τα νέα μικρά «δημαρχεία» σε πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους και επιβάλλει σε πολιτικό και διοικητικό προσωπικό να μετακινείται υποχρεωτικά με ποδήλατα. Πρώτος δίνει το παράδειγμα ο δήμαρχος κ. Κοτσάκης που κυκλοφορεί με ποδήλατο ακόμα και… μέσα στο δημαρχείο.

Αρχίζουν να εμφανίζονται μετά την λήξη των Απόκρεω ένας-ένας οι υποψήφιοι για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του φθινοπώρου, που όμως μετατίθενται για τις επόμενες Απόκριες, λόγω των αλλαγών στην διοικητική δομή της χώρας που θα αργήσει λίγο και για να είναι αντιπροσωπευτικές της κατάστασης που θα δημιουργηθεί.

Αυξάνονται τα δρομολόγια του προαστιακού λόγω μεγάλης ζήτησης και μετά από πολλών μηνών απουσίας ο πρώην υπουργός κ. Στυλιανίδης αισθανόμενος δικαιωμένος βγαίνει και καταγγέλλει την Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Πεταλωτή για παραχάραξη της αλήθειας, διότι τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν.

Προεκλογική συνεργασία – βόμβα. Αναγγέλλεται η υποψηφιότητα της δυανδρίας Δαμιανού – Μαρούδα στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Σε περίπτωση ανάληψης του δημοτικού θώκου θα διοικεί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ο ένας και Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο ο άλλος, ενώ την Κυριακή τη δημοτική διοίκηση θα αναλαμβάνει ο λαός.

Στη Νομαρχία πραγματοποιείται σύσκεψη για τα προβλήματα του νοσοκομείου Κομοτηνής και ο νομάρχης Ροδόπης αποφασίζει για νέα κάθοδο στην Αθήνα.

Απρίλης

Το Πάσχα πλησιάζει αλλά τα οικονομικά της νοικοκυράς παραμένουν χαμηλά. Στην προσπάθεια να τονώσουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού οι κρεοπώλες το ρίχνουν στις προσφορές. Με κάθε αρνάκι γάλακτος δώρο μια κρέμα γάλακτος και ένα γαλάκτωμα. Ενώ με κάθε κατσικάκι δώρο δύο γαλοπούλες που περίσσεψαν από τα περασμένα Χριστούγεννα.

Η ελεγχόμενη στάθμευση όπως προαναφέραμε εφαρμόζεται ευλαβικά από τους Ροδοπίτες σε σημείο που ο Δήμαρχος ανησυχεί για τα ανταποδοτικά προεκλογικά σβησίματα προστίμων στα οποία πόνταρε. Για αυτό το λόγο το μέτρο εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης, ακόμη και στα ιδιωτικά πάρκινγκ και τις πυλωτές. Σε μία βδομάδα το μέτρο επιτέλους πιάνει, και η ουρά έξω από το δημαρχιακό γραφείο φτάνει μέχρι το Κοσμόπολις. Ο Δήμαρχος τους υποδέχεται χαμογελαστός και έτοιμος να τους λύσει τα προβλήματα.

Πάσχα και ο Δήμος σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος στήνει σούβλες στην πλατεία με αρνιά και κατσίκια και πρώτος γυρίζει τη σούβλα ο αντιδήμαρχος της καθαριότητας, μετά βάζει μοτέρ. Κοψίδια διατίθενται δωρεάν στους δημότες και φυσικά κρασί, ενώ δημοτικός σύμβουλος εμφανίζεται με στολή τσέλιγκα και κοπάδι αρνιά που τα σαλαγάει επί της πλατείας.

Ανήμερα το Πάσχα ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης καλεί τους δημοσιογράφους για να δώσει συνέντευξη τύπου. Έκπληκτοι βλέπουν να είναι παρόντες και περίπου εκατό πολίτες. Ο κ. Γιαννακίδης αναλύει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία για το δήμο της Κομοτηνής και ότι θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του τοπικού συμφέροντος. «Είμαι ένας από εσάς» καταλήγει ο κ. Νομάρχης

Ο Π. Γερουλάνος έρχεται για τα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου. Εν τω μεταξύ ο πόλεμος μεταξύ Πεταλωτή και Στυλιανίδη που έχει ξεσπάσει για το όνομα Μελίνα Μερκούρη ή Ορφέας εδώ και μέρες μεταφέρεται και κατά την εορτή των εγκαινίων. Η τοπική κοινωνία διχάζεται. Κλίμα πολέμου στη Ροδόπη. Παρεμβαίνει όμως πυροσβεστικά ο νομάρχης και τα πάντα επανέρχονται σε ισορροπία. «Αδέλφια φτάνει. Οι κοινωνικοοικονομικοπολιτικές προσεγγίσεις του θέματος δεν επιτρέπουν την προσέγγιση του υπό το πρίσμα της επιλογής της ονομασίας του. Θα πρέπει το θέμα να το εξετάσουμε βάσει παραμέτρων που θα συμβάλλον στην τοπική ανάπτυξη. Προτείνω λοιπόν αδέλφια μου να μη δώσουμε κανένα όνομα».

«Άξιος» αναφωνεί το πλήθος και η ειρήνη επιτυγχάνεται. Ο κ. Γερουλάνος στο περιθώριο της επίσκεψης εξαγγέλλει εργασίες στο Παπίκιο με πιστώσεις από το ΛΟΤΤΟ.

Μάης

Στο πάρκο τα έργα συνεχίζονται. Για 20η φορά αλλάζουν τα δέντρα, μιας και αδελφός δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης βρήκε το δέντρο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης. Άλλωστε το καλό αργεί να γίνει..

Η ανάπλαση της Τσανακλείου ολοκληρώνεται λίγο πριν φύγει ο Μάης και εορτάζεται με τριήμερο εκδηλώσεων βεγγαλικών. Αντιδράσεις προκαλεί το τελικό αποτέλεσμα. Η παράταξη Βαβατσακλή ισχυρίζεται ότι το έργο είναι τερατούργημα, ο Δάμων Δαμιανός καταγγέλλει την χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, καθώς και την περιθωριοποίηση των αρουραίων. Η παράταξη Σταμάτη Μαρούδα εξετάζει το θέμα από κοινωνικοοικονομικής άποψης και σύμφωνα με τα δεδομένα της Μαρξιστικής φιλοσοφίας

Το υπουργείο Μεταφορών με ανακοίνωσή του τον Νοέμβριο εγκαινιάζει τελικά το αεροδρόμιο Μπακάλμπαση που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός κ. Στυλιανίδης να πραγματοποιηθεί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου, η διοίκηση του Δήμου Αιγείρου ανακοινώνει σειρά μέτρων προκειμένου ο οικισμός να ανταποκριθεί στη μεγάλη αυτή πρόκληση. Νυχθημερόν εργάτες δουλεύουν και γίνονται τόσα έργα όσα δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης δημαρχίας του κ. Λίτσου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηναίνων αποφασίζει να εκτεθεί ξανά στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεχίζει το έργο του με βάση το συμφέρον των πολιτών. Με επικεφαλής την κ. Μουστάκα δημιουργείται ομάδα δημοτικών συμβούλων που γυρίζει τους οικισμούς του διευρυμένου πλέον δήμου με μια μαύρη μερσεντές ανοικτή μαύρη και βοηθά τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη σε διάφορες δουλειές ακόμη και στο τίναγμα χαλιών.

Ανακοινώνεται και επισήμως ο νέος Β΄ Καποδίστριας και στη Ροδόπη δημιουργούνται τρεις δήμοι: Κομοτηνής, Σαπών και Ιάσμου. Ο Κυριάκος Αμούτζας από τον ενθουσιασμό του κάνει τρικούβερτο γλέντι στην πλατεία του Ιάσμου. Από την Αίγειρο ακούγεται βαρύς αχός και διαμαρτυρίες, γιατί δεν επελέγη ως πρωτεύουσα η Αίγειρος, που είναι πιο προσβάσιμος. Ο Βαγγέλης Λίτσος εκφωνεί πύρινο λόγο για την κατάφωρη αδικία που έπληξε την Αίγειρο από τον Β΄ Καποδίστρια και την έκανε δευτερεύουσα. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, εμφανίζεται ο Δημήτρης Κοτσάκης με αρχαϊκή στολή, περικεφαλαία και δόρυ, έτοιμος για μάχη με τον Τάσο Βαβατσικλή ενώ αυτός πληροφορούμενος την αμφίεση, εμφανίζεται στην αίθουσα με στολή σούπερμαν. Στους δημοτικούς συμβούλους διανέμονται ασπίδες και κράνη, ενώ οι δημοσιογράφοι ταμπουρώνονται πίσω από τα καθίσματα στο βάθος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Καλύτερος ανταποκριτής αναδεικνύεται ο αθλητικογράφος Δημήτρης Μπακιρτζής.

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια και σε μια στροφή προς την ποιότητα η δημοτική αρχή φέρνει πρώτο καλλιτέχνη τον Μπουγά, που άδει το γνωστό άσμα «έλα στο παππού». Οι θεατές θαμώνες του ΚΑΠΗ υπό την καθοδήγηση του κ. Μιχελή χτυπάνε παλαμάκια, φωνάζοντας συνθήματα για τα περήφανα γηρατειά.

Ιούνιος

Αρχές Ιουνίου ο Δήμαρχος ανακοινώνει την απαγόρευση των οχημάτων μέχρι της δημοτικές εκλογές τον Νοέμβριο. Στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν μόνο μπουλντόζες. Η πόλη αναδομείται κυριολεκτικά και κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα να στρώσει με πίσσα την αυλή του, ακόμη και το μπάνιο του. Οι λακκούβες και οι χωματόδρομοι είναι πλέον ιστορία.

Στη πλατεία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια που λόγω προεκλογικής χρονιάς παρατείνονται για ένα μήνα, και φέτος η δημοτική αρχή θέλοντας να κάνει την έκπληξη καλεί ένα συγκρότημα από το Περού, τα οποία στην πλατεία της πόλης δίνουν παράσταση καλώντας τα πνεύματα να βάλουν το χέρι τους ώστε να πάει καλά η ανάπλαση της πόλης.

Ξεκινούν τα πανηγύρια και οι υποψήφιοι τρέχουν να προλάβουν όλες τις εκδηλώσεις. Η δυσκολότερη ώρα για αυτούς αυτή που θα σύρουν το χορό. Μπρος στην εξουσία όμως τι να κάνουν.

Στο δήμο Σαπών οι υποψήφιοι για το δήμο τρέχουν και δεν φτάνουν. Οκτώ σχήματα διεκδικούν το δήμο. Μεταξύ αυτών και η Μαρία Τρυφωνίδου που δεν έχει αφήσει χωριό για χωριό και γειτονιά για γειτονιά πού να μην πάει…

Ιούλης

Ο Ιούλης μένει αξέχαστος σε όλους τους Ροδοπίτες. Μπουλντόζες, κομπρεσέρ, σκαπτικά διαλύουν ό,τι μη χωμάτινο και δημόσιο υπάρχει στη πόλη. Ακόμη και η Αρχαιολογία κάνει τα στραβά μάτια στην κατεδάφιση του κάστρου. Τρακτέρ αναζωογονούν την επιβαρημένη γη ώστε να είναι έτοιμη για σπορά και βοσκή. Η αλλαγή σελίδας για την πόλη εορτάζεται με βουκολικό πανηγύρι στο κέντρο της πόλης.

Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ζεστό, μιας και ο διευρυμένος δήμος Κομοτηνής οδεύει προς τις εκλογές. Οι παρατάξεις που έχουν σχηματιστεί είναι 10 και ίσως υπάρξουν και εκπλήξεις. Ο δημόσιος διάλογος έχει ανοίξει για τα καλά και διακρίνεται για το πολιτισμένο διαδικτυακό κλίμα. Οι δημοτικοί

σύμβουλοι καταθέτουν τις απόψεις τους στα προσωπικά τους blog και συζητούν για το μέλλον αυτού του τόπου με τους αναγνώστες συμπολίτες τους, κόσμια και σε υψηλό επίπεδο, χωρίς τις φανφάρες του παρελθόντος.

Αύγουστος

Ω του θαύματος στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής ανακοινώνεται ότι ποτέ η διοίκηση Κοτσάκη δεν παρέλαβε έλλειμμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο Τάσος Βαβατσικλής σε δηλώσεις του αναφέρει ότι αποδείχτηκε περίτρανα η σκευωρία «περί ελλείμματος» της διοίκησης

Αρχίζουν τα μπάνια του λαού. Λόγω λιτότητας τα μπάνια του λαού γίνονται κατʼ οίκον.

Ξεκινούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι να αναλύουν το πρόγραμμά τους για το δήμο. Την πρωτοτυπία κερδίζει ο Δάμων Δαμιανός και ο Σταμάτης Μαρούδας που διοργανώνουν ένα αντιφεστιβάλ με το οποίο στηλιτεύουν τον αλαζονικό τρόπο διαχείρισης του δήμου από την πλευρά της συμπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Άρης Γιαννακίδης διοργανώνει μια πραγματικά λαϊκή εκδήλωση κοντά στον στον φτωχό βιοπαλαιστή, κοντά στον εργάτη, τον αγρότη, τον αμόρφωτο, κοντά στο λαθρομετανάστη, κοντά στους λαϊκούς ανθρώπους της άλλης όψης της πόλης μας.

Σεπτέμβριος

Στις φετινές γιορτές «ΚομοτηΝΕΩΝ Πράξεις» μετακαλούνται η Πετρούλα και η Αφρούλα. Η άφιξη των δύο άστρων της μετεωρολογίας, θεωρείται το γεγονός της χρονιάς , μια και η πλειοψηφία των θαμώνων των γιορτών αρέσκονται στο «φρέσκο κρέας» και ενθουσιασμένοι οι γέροντες αναφωνούν «επιτέλους, φέρανε κάτι και για μας».

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Μπακάλμπασης, γίνονται πλέον ως τις 12.00 το μεσημέρι, και οι εταιρείες τσάρτερ προσφέρονται να πραγματοποιούν εσωτερικά δρομολόγια απογευματινά και νυχτερινά προς Αθήνα μέσω των χωρών τους. Για μια ακόμη φορά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αισθάνεται δικαιωμένος και δίνει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταφέροντας ότι το όραμά του για τη Ροδόπης έλαβε σάρκα και οστά

Αρχίζει η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθούν ανήμερα τα Φώτα συμβολικά και οι υποψήφιοι κάνουν περιοδείες μέχρι και το τελευταίο χωριό στη Ροδόπη. Στα ψηφοδέλτια που καταρτίζονται συνωστίζονται τόσοι πολλοί, που οι επικεφαλής του συνδυασμού αναγκάζονται να τα τυπώσουν σε χαρτί Α3.

Ανοίγουν σχολεία. Ο φόβος του Η1Ν1 παρήλθε λόγω καλοκαιρινής ραστώνης και υψηλών θερμοκρασιών και ο νομός επανέρχεται στην καθημερινότητά του. Με έξοδα των αιρετών τα μαθήματα γίνονται σε ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες της περιοχής. Έτσι κινείται και η τοπική αγορά και τα παιδιά δε σκάνε στις χωρίς κλιματισμό αίθουσες. Έντονο προεκλογικό χρώμα και εντάσεις μικρής κλίμακας δροσίζουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οκτώβρης

Προεκλογική περίοδος στα φουλ. Διαλύεται το φιλόδοξο δίδυμο Δαμιανού – Μαρούδα μετά από διαρροή προσβλητικής δήλωσης του πρώτου πως «ο Μαρούδας δεν μπορεί να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης μιας προοπτικής ανάπτυξης της περιοχής». Το σίγουρο είναι πως η Δημαρχία θα παιχτεί στο δεύτερο γύρο. Σαφές προβάδισμα έχει ο Άρης Γιαννακίδης.

Η κάλπη κρύβει εκπλήξεις: Νέα δημοτική αρχή θα είναι η αουτσάιντερ προεκλογικά υποψηφιότητα του Συλλόγου Γεωργών και Κτηνοτρόφων, η οποία κατέβασε υποψηφιότητα στο παρά πέντε. Σαρωτική στα δημοτικά διαμερίσματα αναλαμβάνει τον Δήμο, δίνοντας ελπίδα στους Ροδοπίτες.. Οι γνώστες του χώρου – και όχι οι τεχνοκράτες θα δώσουν τις λύσεις που πρέπει, ώστε η πόλη να αποκτήσει τη φυσιογνωμία που της αρμόζει.

Νοέμβρης

Η νέα δημοτική αρχή από 1/1/11 πιέζει την απερχόμενη να δρομολογήσει εξελίξεις ώστε να μην χαθεί το τραίνο της ανάπτυξης. Ο Άρης Γιαννακίδης υπό το βάρος του λαού και συναισθανόμενος το καλό της πόλης αναλαμβάνει πρωτοβουλία.

Από την αρχή του μήνα άρχισε ο στολισμός με τα γνωστά λαμπιόνια παντού, ενόψει των Χριστουγέννων και οι υπερβολές διαγωνίζονται σε σχετικό διαγωνισμό που προκηρύσσει ο δήμος, με έπαθλο μια τούρτα με την φωτογραφία του δημάρχου, που αθλοθετεί πρώην αντιδήμαρχος.

Λίγο μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης νέες εκλογές δημιουργούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Οι εκλογές των Επιμελητηρίων που φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της συνένωσης των δύο επιμελητηρίων σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστα Λιούρτα που εδώ και καιρό έχει ετοιμάσει τον διάδοχό του για την προεδρία εφόσον ο ίδιος συνταξιδοτείται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο υπερήφανος Σαρακατσάνος θα μπει στην εφεδρεία. Όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το συμφέρον των μικρομεσαίων. Πόλεμος λοιπόν στα Επιμελητήρια με εκατέρωθεν δηλώσεις. Υποψήφιος εκ νέου ο Νίκος Αγγελίδης για το Εμπορικό και Βιομηχανικό…

Δεκέμβρης

Το κρύο είναι τσουχτερό, και οι περικοπές στο δημόσιο έχουν σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα καλοριφέρ της νομαρχίας. Οι υπάλληλοι ανταλλάσσουν θερμές χειραψίες μεταξύ τους για να ζεσταθούν. Γεμάτοι ελπίδες όλοι ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν τον παλιό χρόνο. Οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να πάρουν το δώρο του προηγούμενου Πάσχα και να πληρώσουν την πρώτη δόση του δανείου που θα πάρουν το επόμενο Πάσχα. Η γενιά των 700 ευρώ ετοιμάζεται να ζήσει και με λιγότερα.

Μήνας αναμνήσεων. Ο Δήμαρχος της Κομοτηνής φοβούμενος επεισόδια γεμίζει όλες τις πλατείες με Χριστουγεννιάτικα δέντρα και ελαφάκια όπως είχε υποσχεθεί. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει για να ψωνίσει γιατί τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κλείσει και η μαζική ψυχολογία είναι χάλια λόγω της οικονομικής κατάστασης. Ο Δήμαρχος ντύνει τους δημοτικούς του υπαλλήλους μαζί με αρκετούς μετανάστες φτωχοδιάβολους και τους μεταμφιέζει σε ευτυχισμένους καταναλωτές. Τους κατεβάζει στο κέντρο και φωνάζει τα κανάλια Καλεί όλον τον κόσμο να κατέβει στο κέντρο για τα ψώνια του. Κυκλοφορεί με την μπάντα του Δήμου και τραγουδάει τα κάλαντα: Jingle Bells…Jingle Bells…

Καλή Χρονιά!

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.