Τοποθετηση του καθηγητη Εμμανουηλ Βαρβουνη περι ενσωματωσης η απελευθερωσης

«Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο όρο, δεν μειώνει τίποτα από το ακμαίο και ζωντανό ελληνικό φρόνημα των Θρακών

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για την μεγάλη επέτειο, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ένταξη της Θράκης στον Εθνικό κορμό, δημιουργείται ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ποια είναι η σωστή ορολογία, δηλαδή γίνεται λόγος για απελευθέρωση ή για ενσωμάτωση της Θράκης. Επειδή διίστανται οι απόψεις στα όσα γράφονται τον τελευταίο καιρό γύρω από το ζήτημα, ο Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Εμμανουήλ Βαρβούνης, σε ερώτηση ποιος είναι ο ιστορικά ορθός όρος απάντησε ότι πρόκειται για ενσωμάτωση και όχι απελευθέρωση.

«Δεν έγινε απελευθέρωση διότι υπήρχε ήδη διασυμμαχικό καθεστώς»

Βέβαια ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο ορό, δεν μειώνει τίποτε ούτε από το ακμαίο και ζωντανό ελληνικό φρόνημα των Θρακών, ούτε από τον ηρωισμό τους ούτε από την αυτοθυσία τους. Ούτε φυσικά στερεί την συγκίνηση των κατοίκων της Κομοτηνής, όταν οι γυναίκες κάθισαν και κέντησαν τη σημαία για να την σηκώσουν στον ιστό, διατρανώνοντας ότι μπήκαν στο ελληνικό κράτος». Οι ιστορικές συνθήκες έτυχε να είναι τέτοιες που επιτάσσει
την χρήση του όρου ενσωμάτωση. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης «δεν έγινε απελευθέρωση διότι υπήρχε ήδη διασυμμαχικό καθεστώς, δηλαδή δεν απελευθερώθηκε αλλά πάρθηκε με συνθήκη η Θράκη».

«Δεν γίνεται να μιλάμε για απελευθέρωση, δίχως να έχει προηγηθεί πολεμική σύρραξη»

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές της εποχής, ο καθηγητής συμπεραίνει ότι οι Θρακιώτες δεν εκλάμβαναν τη διασυμμαχική κατοχή ως δουλεία. «Στην Ελλάδα δουλεία εννοούμε την οθωμανική-τουρκική δουλεία, η οποία όμως σταμάτησε να υφίσταται, οπότε η Θράκη ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό, γιατί δεν ήταν πια υπόδουλη και είχε περάσει στη διασυμμαχική κατοχή των Γάλλων», ανέφερε ο ίδιος. Κλείνοντας, ο κ. Βαρβούνης ισχυρίστηκε ότι «ο ελληνικός στρατός δεν έδιωξε τους Οθωμανούς στη Θράκη, όπως είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο. Δεν γίνεται να χαρακτηρίζουμε απελευθέρωση την εδαφική ενσωμάτωση με συνθήκη, δίχως να έχει προηγηθεί πολεμική σύρραξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.