Τοπικο δημοψηφισμα για τα αδεσποτα ζηταει ο «Σπαρτακος»

Σύμφωνος επί της αρχής, αλλά με επιφυλάξεις ως προς το ερώτημα, ο Γ.Πετρίδης

Ο δημόσιος διάλογος, που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες γύρω από το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, δεν αποκλείεται να καταλήξει στη διεξαγωγή ενός τοπικού δημοψηφίσματος. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόταση, την οποία υπέβαλε η δημοτική παράταξη «Σπάρτακος» στη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής. Ο επικεφαλής του «Σπάρτακου», κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του τομέα ζωοφιλίας της παράταξης, κ. Πάρι Καλοδημίδη, επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι τον δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη, και του παρέδωσε επίσημα την εισήγηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο τελευταίος να την προωθήσει για συζήτηση  και έγκριση στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
 
Σύμφωνα με τα προτεινόμενα από τον «Σπάρτακο», οι δημότες της Κομοτηνής θα πρέπει να απαντήσουν στο τοπικό δημοψήφισμα για το εάν συμφωνούν με τη δημιουργία νέου κυνοκομείου- υπερδιπλάσιας τουλάχιστον έκτασης σε σχέση με το υφιστάμενο- με σκοπό σε αυτό να συγκεντρωθούν όλα τα τετράποδα που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν αδέσποτα στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης. Τα μέλη του «Σπάρτακου» δήλωσαν απογοητευμένα από την έκβαση, που είχαν οι διαδοχικές σχετικές πρωτοβουλίες τους το προηγούμενο διάστημα, και έστρεψαν τα «πυρά» τους, τόσο εναντίον της δημοτικής αρχής, όσο και εναντίον των τοπικών βουλευτών, που είχαν αναλάβει να προωθήσουν στη βουλή το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα αδέσποτα.
 
«Πρέπει να σταματήσουν πια τα ευχολόγια και οι μεταθέσεις ευθυνών και να ψάξουμε όλοι από κοινού για λύση του προβλήματος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δαπέργολας, επισημαίνοντας ότι το λόγο πρέπει να έχουν τώρα οι ίδιοι οι δημότες και προτρέποντας τον κ. Πετρίδη να συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση της πρότασης για το δημοψήφισμα. Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης αποκρίθηκε ότι είναι δέσμια υποχρέωσή του να εισάγει την πρόταση του «Σπάρτακου» στο δημοτικό συμβούλιο, για να την αξιολογήσουν και να εκφραστούν τα ίδια τα μέλη του οργάνου. Διατυπώνοντας την προσωπική του γνώμη, σημείωσε ότι καταρχήν δεν είναι αντίθετος στην ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αλλά έσπευσε ταυτόχρονα να πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενο του προτεινόμενου ερωτήματος. Επικαλούμενος ότι η συγκέντρωση και ο εγκλεισμός όλων των αδέσποτων ζώων αντιβαίνουν στην υφιστάμενη νομοθεσία και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υποβληθούν ως ερώτημα σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, πρότεινε αντ’ αυτού να διαμορφωθεί ένα πιο ασαφές ερώτημα, όπως το αν συμφωνούν οι δημότες με την αύξηση των περιοριστικών μέτρων για τα αδέσποτα.
 
Στη σύντομη συζήτηση, που ακολούθησε, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί η «χρυσή τομή» και έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν το ακριβές περιεχόμενο του ερωτήματος να προσδιοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο, εφόσον το συλλογικό όργανο ανάψει το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τέλος, εκτενής συζήτηση έγινε και για τους υποψήφιους χώρους, στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο ευρύχωρο καταφύγιο ζώων. Οι εκπρόσωποι του «Σπάρτακου» επανέφεραν μια παλαιότερη πρότασή τους, που είναι η επέκταση του υπάρχοντος κυνοκομείου, ενώ εναλλακτικά πρότειναν το οικόπεδο όπου βρισκόταν το παλιό Στορκ, στον δρόμο προς τον Ροδίτη, και ως έσχατη λύση προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν έναν από τους συνεταιριστικούς λαχανόκηπους, τους οποίους έχουν δημιουργήσει ως παράταξη, και συγκεκριμένα εκείνον που βρίσκεται στον δρόμο προς το Κόσμιο. Κι αυτή η πτυχή της συγκεκριμένης πρότασης θα αξιολογηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, στην επόμενη πιθανόν συνεδρίασή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.