Τον Ξενωνα Κακοποιημενων Γυναικων στηριζουν οι Θυγατερες της Πηνελοπης

Έλπη Μπλεκάτση:«Η βία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν κοιτά κοινωνική τάξη, οικονομική επιφάνεια, ούτε θρησκεία»

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό το τμήμα Κομοτηνής των Θυγατέρων της Πηνελόπης αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή χριστουγεννιάτικη δράση του στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών που δραστηριοποιείται στην πόλη μας.
 
Λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών η κ. Έλπη Μπλεκάτση, πρόεδρος του τμήματος Θυγατέρων της Πηνελόπης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 Fm» δήλωσε τη στήριξη των Θυγατέρων στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και κάλεσε τους συμπολίτες μας στον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου σήμερα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Η κ. Μπλεκάτση υπογράμμισε με θέρμη την αξία του να γίνεται δημόσιος διάλογος πάνω σε θέματα-ταμπού και χαρακτήρισε τις έμφυλες διακρίσεις ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αφορά γυναίκες από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
 
Έλπη Μπλεκάτση όμως…

«Πλέον μπορούν να φιλοξενούνται γυναίκες με τα παιδιά τους, καθώς και γυναίκες, θύματα κάθε διάκρισης»

ΠτΘ: Η φετινή σας χριστουγεννιάτικη εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες θύματα κακοποίησης και στην περιοχή μας. Υπήρχε και η σχετική έρευνα από τους εθελοντές του Europe Direct Κομοτηνής…
Ε.Μ.:
H εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα από τις 11.00 έως τις 14.30 στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Συνεπείς στους σκοπούς του συλλόγου μας, που είναι η προσφορά με κοινωνική υπευθυνότητα και το κοινωνικό όφελος, φέτος θα στολίσουμε το δέντρο με μπαλάκια, με τιμή δύο ευρώ το ένα. Ελπίζουμε το δέντρο να γεμίσει με ευχές για τις γυναίκες και τα παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών της Κομοτηνής.
 
Μαζί θα είναι, επίσης, και τα στελέχη του ξενώνα που θα ενημερώνουν τους συμπολίτες μας για τη δράση του Ξενώνα, μιας και πλέον εκτός από τις κακοποιημένες γυναίκες, μπορούν να φιλοξενούνται και γυναίκες με τα παιδιά τους, καθώς και γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή έχουν γίνει θύματα έμφυλων διακρίσεων. Είναι πολύ σημαντικό, επιπλέον, να περάσουν οι συμπολίτες μας, όπως κάθε χρόνο, από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, για να δώσουμε αγάπη σε αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά, που πραγματικά την έχουν ανάγκη αυτές τις ημέρες.

«Η κακοποίηση ακόμα και στις μέρες μας είναι ένα θέμα ταμπού»

ΠτΘ: Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε, να δούμε τους τρόπους που ίσως ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει, και κυρίως να προβληματιστούμε απέναντι στο ζήτημα αυτό;
Ε.Μ.:
Η βία δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που δεν κοιτά την κοινωνική τάξη, ούτε την οικονομική επιφάνεια, ούτε τη θρησκεία, ούτε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Είναι παγκόσμιο. Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης στην Αμερική έχουν από το 1979 δημιουργήσει τον Οίκο της Πηνελόπης, που αποτελεί το πέμπτο καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών της χώρας. Το να μιλάς για την κακοποίηση, είτε σωματική είτε λεκτική, είναι, νομίζω,  ένα θέμα ταμπού ακόμα και στις μέρες μας. Όσο πιο πολύ μιλάμε για αυτό το θέμα, τόσο «σπάμε» το ταμπού και γινόμαστε και καλύτεροι άνθρωποι.

Το επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα συνδράμει τις κακοποιημένες γυναίκες

ΠτΘ: Με τη δράση αυτή ολοκληρώνετε τις δράσεις των Νηρηίδων για το φετινό έτος…
Ε.Μ.:
Εμείς ως Θυγατέρες της Πηνελόπης, ανάμεσα στους άλλους σκοπούς μας, όπως το να προβάλουμε τις αξίες του ελληνισμού και το να είμαστε αλληλέγγυες στο κοινωνικό σύνολο, θέλουμε κοινωνική υπευθυνότητα. Και πέρυσι θίξαμε ένα θέμα ταμπού που αφορούσε τον αυτισμό, και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε οικονομικά τον Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων, παιδιών και ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger που ιδρύθηκε πρόσφατα στη Ροδόπη (ΔΑΔΑΑ).
 
Φέτος προσπαθήσαμε να θίξουμε επίσης ένα άλλο θέμα ταμπού. Ούσες γυναίκες θεωρούμε ότι η συμβολή μας δεν είναι μόνο οικονομική, μιας και ο ξενώνας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το να μιλάμε για οποιοδήποτε θέμα που θεωρείται ταμπού και δεν θέλουμε να μιλάμε για αυτό -αν και υπάρχει δίπλα μας- έχει τεράστια σημασία.
 
Αν και το ζήτημα της κακοποίησης είναι γνωστό, υπάρχουν γυναίκες που πιθανώς δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στην Κομοτηνή. Μακάρι να μην υπάρχουν τέτοιοι ξενώνες, όμως δυστυχώς είναι αναγκαίοι, καθώς σε αυτούς μπορούν να βρουν καταφύγιο οποιεσδήποτε γυναίκες που υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφή βίας, όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική και λεκτική. Εκτός του ότι αποτελεί καταφύγιο, εκεί υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε συμπολίτισσά μας που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Επομένως φέτος αποφασίσαμε να γίνουμε χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής μας, μιας ειρηνικής, όμορφης πόλης που ζούμε όλοι αρμονικά μεταξύ μας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.