Τον τοποτηρητη της Μουφτειας Κομοτηνης επισκεφθηκε ο Γ.Γ. Θρησκευματων του Υπουργειου Παιδειας

Γιώργος Καλαντζής «Οι Μουφτείες κάνουν το αναγκαίο βήμα προς τον 21ο αιώνα»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος επισκέφτηκε τον νεοεγκατασταθέντα τοποτηρητή της Μουφτείας Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ.
 
Ο κ. Καλαντζής βρέθηκε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο επισκέψεων στις μουφτείες της Θράκης, ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί τον τοποτηρητή της Μουφτείας Ξάνθης.
 
Ο τοποτηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής υποδέχτηκε τον κ. Καλαντζή στο γραφείο του, όπου είχαν συνομιλία για τα θέματα της Μουφτείας, ενώ επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους για συνεργασία στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

Συνεργασία και υποστήριξη του έργου της Μουφτείας 

Ο κ. Καλαντζής τόνισε πως η επίσκεψη είχε και τυπικό χαρακτήρα, με την ευκαιρία της εγκατάστασης του τοποτηρητή της Μουφτείας, ώστε και από την πλευρά του εποπτεύοντος Υπουργείου παιδείας να δώσει τις ευχές και να δηλώσει την διάθεσή τους για συνεργασία και υποστήριξη του έργου που θα αποφασίσει ο τοποτηρητής ποιο θα είναι.
 
Όπως τόνισε, ο τοποτηρητής σύμφωνα με το νόμο ασκεί όλες τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και έχει όλες τις υποχρεώσεις του Μουφτή, συνεπώς μέχρι την οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη είναι Μουφτής και οφείλει να δρα ως τέτοιος.
 
Βέβαια η ελληνική πολιτεία προσπαθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όπως ο νόμος για τα θέματα της Σαρία, που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής, να λύσει θέματα και να κάνει τα αναγκαία βήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 
Έτσι την περίοδο αυτή έχουν δώσει σε διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τα δικονομικά της Σαρία, και τον τρόπο οργάνωσης της διεύθυνσης της Μουφτείας που θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα. 

Ανοιχτό σε προτάσεις το Υπουργείο 

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι Μουφτείες πρέπει να κάνουν το αναγκαίο βήμα προς τον 21ο αιώνα» σημείωσε ο κ. Καλαντζής, ξεκινώντας από πολύ βασικά πράγματα, όπως τα λειτουργικά έξοδα.
 
Άλλωστε εφόσον έχουν δικαιοδοτικές αρμοδιότητες οι Μουφτήδες, αυτό δεν πρέπει να γίνεται επί πληρωμή, εκτός από ορισμένα παράβολα που πρέπει να υπάρχουν, με τον ΓΓ Θρησκευμάτων να τονίζει πως πρέπει η πολιτεία να εγγυάται τόσο την οικονομική πλευρά της λειτουργίας, όσο και τη θεσμική.
 
Το Προεδρικό διάταγμα, σημείωσε, προσπαθεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα των διαδίκων, προστατεύοντας ιδιαίτερα μάλιστα το αδύναμο μέρος, όποιο και αν είναι αυτό κάθε φορά.
 
Με το ΠΔ, σημείωσε, η Ελληνική πολιτεία προσπαθεί να ολοκληρώσει μια μεταρρύθμιση πρωτοπόρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης και συζήτησης.
 
Για αυτό και αποφάσισε η κυβέρνηση, παρόλο που δεν ήταν υποχρεωμένη, να δώσει το διάταγμα σε διαβούλευση, ώστε να το δουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται και να εκφράσουν την γνώμη τους. «Κανείς δεν τα σκέφτεται όλα, σίγουρα ενδιαφέροντα πράγματα θα ειπωθούν και θα τα λάβουμε όλα υπόψη μας» σημείωσε ο κ. Καλαντζής. 

Σημαντικότερο να γίνει σωστά η διαδικασία, παρά ταχύτερα 

Πάντως ο ίδιος θέλησε να απαντήσει στις αντιφατικές, όπως τις χαρακτήρισε, κριτικές που θεωρεί πως δέχεται το Υπουργείο στο θέμα του Προεδρικού Διατάγματος.
 
Από τη μία πλευρά δέχονται κριτική ότι καθυστερούν πολύ για την έκδοση του Διατάγματος, ενώ από την άλλη πλευρά δέχονται κριτική ότι βιάζονται πολύ. «Θέλω να απαντήσω και στους δύο ορισμένα πράγματα, για να έχουμε μια συζήτηση επί λογικής βάσης» ανέφερε, ξεκινώντας με ένα παράδειγμα: «για να εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση ενός μοναστηριού ή μιας ενορίας, το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία πατώντας σε υφιστάμενο πλαίσιο, χρειάζεται περίπου έξι μήνες». «Όμως για ένα θέμα το οποίο δεν έχει λυθεί για 100 χρόνια, αν το λύναμε σε ένα μήνα, μάλλον δεν θα ήμασταν σοβαροί. Και προσπαθούμε να είμαστε σοβαροί, γιατί εδώ μιλάμε για ζητήματα θρησκείας, ζητήματα δηλαδή που αφορούν την εσωτερική ταυτότητα και τον τρόπο που αυτοπροσδιορίζεται κάποιος βαθιά μέσα του» σημείωσε, και αυτό το σέβεται ο ίδιος πάρα πολύ.
 
Για αυτό χρειαζόταν χρόνο για να ολοκληρωθεί το διάταγμα, ενώ έπρεπε να περιμένουν και το αποτέλεσμα της επιτροπής, για αυτό θεωρεί πως οι εφτά μήνες είναι ένα σύντομο διάστημα στο οποίο έγιναν όλες αυτές οι διαδικασίες.
 
Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση θα ακούσουν όσα έχουν κατατεθεί, θα ακούσουν τις απόψεις των φορέων, με τον κ. Καλαντζή να σημειώνει πως είναι ευχάριστο που μιλούν και εκφέρουν άποψη τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, και θα σταθμιστούν όλα.
 
Μάλιστα στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχουν κατατεθεί και προτάσεις που είναι ιδιαίτερα γόνιμες και θετικές, αλλά δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν στο Προεδρικό Διάταγμα γιατί είναι εκτός της εξουσιοδότησης του νόμου, που θεωρεί πως είναι λογικές και μια καλή αφορμή να μελετηθούν οι επιπλέον αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αφού όμως λειτουργήσει ο νόμος που ψηφίστηκε.
 
Και για να γίνει αυτό, αφού ενσωματωθούν κάποιες παρατηρήσεις στο ΠΔ, πρέπει να υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας, να βγει εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών για τα κόστη, να υπογραφεί και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και μετά να πάει στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, το οποίο θα πρέπει να το εξετάσει, κάτι που δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, όταν πρόκειται μάλιστα για μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή διάταξη.
 
Για αυτό και θεωρεί πως θα χρειαστούν μήνες, τονίζοντας πως από τη στιγμή που μια τέτοια διαδικασία δεν γίνεται κάθε μέρα, θα πρέπει να γίνει σωστά, γιατί διαφορετικά θα έχει γίνει ένα σοβαρό λάθος, και θα έχουν διαψευστεί οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν στους συνανθρώπους μας. «Τουλάχιστον ας έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη, ότι το κάναμε όσο πιο σωστά γινόταν. Θα μπορούσαμε για να γλιτώσουμε χρόνο από τη ζωή μας, να μην βγάλουμε τίποτα σε διαβούλευση, αλλά το βγάλαμε».
 
Για αυτό παρόλο που θεωρεί θετικό ότι οι συμπολίτες μας βιάζονται να βγει το προεδρικό Διάταγμα, ζήτησε να είναι λίγο πιο επιεικείς με τους χρόνους που ζητούν από το υπουργείο, μιας και όμως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σύμπαν σε μια μέρα».
 
Άλλωστε είναι αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί η όλη προσπάθεια με επιτυχία, και προχωρούν με πίστη σε αυτό που ψήφισαν όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής πλην της ΧΑ στις αρχές του 2018.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.