Τον Οκτωβριο η διεξαγωγη του συνεδριου του ΣΥΡΙΖΑ

Τάκης Χαρίτου, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ «Οφείλουμε να κάνουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο μέσα στην κοινωνία»

Στην απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου κατέληξε με συντριπτική πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Κυριακή. Την πρόταση της Επιτροπής Θέσεων δεν καταψήφισε κανένα μέλος του οργάνου, ενώ βρέθηκαν 6 λευκά ψηφοδέλτια. Η απόφαση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, την απλή αναλογική και τις θέσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την συνταγματική αναθεώρηση. Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές, θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο οι προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και αυτές των μελών της Κ.Ε. 

«Να κάνουμε ένα ανοιχτό συνέδριο, που θα δώσει προωθητική δύναμη για να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο, δημοκρατικό, αριστερό, πλουραλιστικό κόμμα»

Σε δήλωσή του, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πρόσφατη συνεδρίαση, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου, τονίζει την ανάγκη της διεξαγωγής ενός ανοιχτού συνεδρίου που θα απαντήσει στις ανάγκες, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα αιτήματα του κόσμου, ενώ καλεί να στηρίξουν τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη σύγχρονη Αριστερά όλους όσους συστρατεύτηκαν με αυτήν τα προηγούμενα χρόνια. «Σε μια οριακή περίοδο για τη χώρα και σε μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα για τον κόσμο της εργασίας, μέσα σε ένα ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον, οφείλουμε να κάνουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο μέσα στην κοινωνία», σημειώνει. «Ανοιχτό στις ανάγκες», συνεχίζει, «ανοιχτό στους προβληματισμούς. Ένα συνέδριο ανοιχτό στις ανησυχίες, στα ερωτήματα, αλλά και στα αιτήματα του κόσμου που στηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Θεωρώ πως οφείλουμε μέσα από όλη αυτή τη συζήτηση να συνδιαμορφώσουμε με τον κόσμο της εργασίας ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, ένα σχέδιο για να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα, να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο που έχει μπλέξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οφείλουμε να κάνουμε ένα ανοιχτό συνέδριο, που θα δώσει προωθητική δύναμη για να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο, δημοκρατικό, αριστερό, πλουραλιστικό κόμμα, το οποίο δε είναι άκριτος υποστηρικτής της κυβέρνησης, ούτε παρακολουθητής της. Αλλά ένα κόμμα, που θα διαμορφώσει ένα σχέδιο για τη νέα Αριστερά του σημερινού αιώνα. Θεωρώ πως έχουν χρέος σε όλη αυτήν την προσπάθεια να συμβάλουν-και έχουν θέση- όσοι έχουν στηρίξει αυτό το μεγάλο εγχείρημα όλα τα προηγούμενα χρόνια». 

«Τίποτα από όσα περιέγραψα δεν είναι δεδομένα», καταλήγει, «αλλά όλα αυτά είναι ζητούμενα»

Αναφερόμενος στις διαδοχικές αναβολές της διεξαγωγής του συνεδρίου, ο κ. Χαρίτου παρατηρεί ότι «υπήρξαν πράγματι αντικειμενικές δυσκολίες, κυρίως λόγω της σύνθετης κατάστασης που διαμορφώθηκε και της δυσκολίας με τη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα». «Θεωρώ πως είμαστε μέσα στον χρόνο», σπεύδει όμως να επισημάνει, «και μπορεί πράγματι να πραγματοποιηθεί το συνέδριο με τέτοιο τρόπο που να είναι αντάξιο των προσδοκιών και της κοινωνίας, αλλά και του κόσμου της δημοκρατίας και της αριστεράς». «Θεωρώ επίσης ότι τίποτα από όσα περιέγραψα δεν είναι δεδομένα», καταλήγει, «αλλά όλα αυτά είναι ζητούμενα και οφείλουν όλοι να συμβάλουν ώστε πράγματι να γίνει ένα μεγάλο, ένα ουσιαστικό, ένα ανοιχτό συνέδριο μέσα στην κοινωνία».

Σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία 

«Όχι θετική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης, αλλά ούτε κεραυνός εν αιθρία»

Για μια εξέλιξη, που δεν είναι θετική για την Ευρώπη, η οποία όμως δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, έκανε λόγο το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιό του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. «Αποτελεί όχι θετική εξέλιξη για την πορεία της ίδιας της Ευρώπης», τόνισε συγκεκριμένα, «αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε», έσπευσε να επισημάνει, «ότι δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία». «Η αλήθεια είναι», συνέχισε, «ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ελκτική. Δεν μπορεί να είναι ελκτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση της παρατεταμένης λιτότητας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της υπονόμευσης των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, της νόθευσης της δημοκρατίας. Δεν μπορεί να είναι ελκτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ασκεί εκβιασμούς και πιέσεις στους λαούς, όπως το ένοιωσε ο λαός μας το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βαθιά κρίση ταυτότητας. Βρίσκεται σε πολιτική κρίση και έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής. Δυστυχώς, τροφοδοτεί την ακροδεξιά ρητορεία και δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις. Δημιουργεί εθνικιστικά και αποσχιστικά κινήματα.

Κατά τη γνώμη μου, όπως έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φτιαχτεί εξ αρχής, δε σουλουπώνεται. χρειάζεται να ξαναεπιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές, χρειάζεται να ξαναβρεί τη χαμένη της ορμή, αυτή που ενέπνευσε για δεκαετίες λαούς και εργαζόμενους. Και οφείλει και η σημερινή κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε σε συνεργασία με όλες εκείνες τις δυνάμεις στην Ευρώπη που πραγματικά ενδιαφέρονται για μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, έτσι ώστε να τεθούν στην ημερήσια διάταξη τα πραγματικά ζητήματα. Τα ζητήματα της προστασίας της εργασίας, της υπεράσπισης και της διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους, της διεύρυνσης της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης. Αν δεν πάρει μια τέτοια στροφή η Ευρώπη, δεν έχει κανένα μέλλον και απολύτως καμία προοπτική». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.