Τον κωδωνα του κινδυνου κρουει το Σισμανογλειο

Στην έσχατη λύση προέβησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο Κομοτηνής με κατάθεση μήνυσης στην διοίκηση του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η κίνηση χαρακτηρίζεται ως έσχατη από τους εργαζόμενους γιατί θεωρούν, ότι είναι η μοναδική μορφή διαμαρτυρίας και υπογράμμισης του προβλήματος, εφόσον έχουν εξαντλήσει όλες τις υπόλοιπες. Από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου κατανοεί την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία των εργαζομένων και επικροτεί τη μηνυτήρια λύση. Την απόφαση για μήνυση προς την διοίκηση έλαβαν οι εργαζόμενοι μετά από την αγανάκτηση που νιώθουν, εφόσον αρκετοί συνάδελφοί τους δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό που τους αναλογούν εδώ και 2 χρόνια περίπου. Μια κατάσταση που ξεκίνησε το 2002, κορυφώθηκε στον Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και συνεχίζεται ως σήμερα χωρίς καμία αλλαγή βελτίωσης της κατάστασης.

Ο ΠτΘ θέλησε να δει και να καταγράψει τις απόψεις των εργαζομένων αλλά και της διοίκησης για το θέμα, συνομιλώντας με τους προέδρους των εργαζομένων, αλλά και με τον διοικητή του νοσοκομείου. Η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου την προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο μέχρι στιγμή κρίνονται αβέβαιες, γεγονός που προβληματίζει τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο όσον αφορά το χρόνο επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος του Σισμανογλείου.

Λάζαρος Αλατζίδης, πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λειτουργία νέων τμημάτων με το ήδη υπάρχον προσωπικό»

«Εδώ και αρκετά χρόνια λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, το προσωπικό δεν λαμβάνει τα ρεπό και τις κανονικές άδειες που τους αναλογούν. Αυτά τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, οι συνάδελφοι έχουν να πάρουν άδεια εδώ και δύο χρόνια και 70 ρεπό που σημαίνει περίπου 2,5 χρόνια κανονικής άδειας. Ο σύλλογος αναγκάστηκε να καταθέσει μήνυση στη διοίκηση του νοσοκομείου Κομοτηνής για τους λόγους αυτούς. Όπως είναι γνωστό στο δημόσιο δεν μπορεί να παρέμβη ο επόπτης εργασίας, παρεμβαίνει μόνο όταν υπάρχουν στοιχεία που καταθέτει ο σύλλογος και αυτό μέσω εισαγγελέα. Έρχονται κατά διαστήματα νοσηλεύτριες, είτε μόνιμες, είτε με συμβάσεις αλλά το πρόβλημα υφίσταται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στο νοσοκομείο της Κομοτηνής λειτούργησαν νέα τμήματα, που προσφέρουν σημαντικό έργο, αλλά απορροφήθηκαν νοσηλευτές από το ήδη υπάρχον προσωπικό. Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Αβραμόπουλος στο νοσοκομείο είχε πει ότι θα προσληφθούν 10 άτομα, αλλά ακόμα δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση».

Γιάννης Καβαρατζής, διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής:

«Σωστή κίνηση των εργαζομένων η κατάθεση μήνυσης στην διοίκηση»

«Η ιστορία των ρεπό για την οποία έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι, ξεκινάει από το 2002, γιγαντώθηκε το 2004 λόγω Ολυμπιακών και αυτό σε συνάρτηση με την έλλειψη προσωπικού οδήγησε το 2005 να «χρωστάμε» 660 ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό. Το 2006 δεν «χρωστάμε» τόσα πολλά και τα λίγα που έχουν απομείνει σιγά –σιγά αρχίζουμε να τα δίνουμε στους εργαζόμενους. Μιλάμε για ένα σύνολο 10 ατόμων τα οποία έχουν 30 με 60 ρεπό, που οι περισσότεροι τα θέλουν μαζεμένα, ίσως γιατί θέλουν να δουλέψουν και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Δεσμεύτηκα παρ’ όλη την στενότητα την οποία έχουμε, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2007 θα έχουν ελαχιστοποιηθεί τα οφειλόμενα ρεπό και επίσης περιμένουμε τα 13 άτομα από το ΑΣΕΠ για να καλυφθούμε. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς λειτουργούν τμήματα στον νοσοκομείο χωρίς όμως να προσληφθεί προσωπικό για να τα στελεχώσει. Σωστά έπραξαν οι εργαζόμενοι με τη μήνυση που κατέθεσαν προς την διοίκηση, δηλαδή προς εμάς, για να καταλάβει επιτέλους το υπουργείο ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο της Κομοτηνής».

Μαρίνα Αποστολίδου, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής:

«Μας αποκαλούν το χειρότερο νοσοκομείο της Ελλάδας. Αυτή η ρετσινιά δεν μας αξίζει»

«Η έλλειψη προσωπικού μας έφερε σ’ αυτό το σημείο και δεν είναι ένα πρόβλημα του τελευταίου διαστήματος. Η ιστορία είχε ξεκινήσει με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο σε μία προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος. Η μήνυση που κατατέθηκε ήταν η κατάληξη των γεγονότων μετά από προσπάθειες που έχουμε κάνει και θεωρούμε ότι είναι ένας μοχλός πίεσης. Δεν είναι σκοπός μας να βλάψουμε τη διοίκηση. Μ’ αυτόν τον μοχλό πίεσης θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σ’ όλους αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση του νοσοκομείου Κομοτηνής, να θορυβηθούν και να αρχίσουν να γίνονται κάποιες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν με το νοσοκομείο της Κομοτηνής και όχι να κάθονται κατά διαστήματα και να μας αποκαλούν ότι είμαστε από τα χειρότερα νοσοκομεία της Ελλάδας. Αυτή η ρετσινιά δεν αξίζει στους συναδέλφους μου οι οποίοι δίνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Κομοτηνής».

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.