Τον Ιανουαριο ξεκιναει το Εργαστηρι Ζωγραφικης

Από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων έκθεση ζωγραφικής των μελών του Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Αθηνίων». Η έκθεση είχε προγραμματισθεί για τις 7 έως 21 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω των εκλογών και λόγω προσωπικών προβλημάτων των μελών δεν κατέστη δυνατό να ετοιμαστεί και έτσι θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη. Ήδη τα μέλη του Συλλόγου εργάζονται για την πραγματοποίησή της. Να σημειωθεί ότι η έκθεση έχει αποφασισθεί από τη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου να αποτελέσει την κύρια δραστηριότητά τους, η οποία και θα παρουσιάζεται κάθε χρόνο τον Οκτώβρη.

Η διοργάνωση της έκθεσης

«Το θέμα της έκθεσης είναι ελεύθερο», ενημερώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Εκμεκτσή, «γιατί θέλουμε να συμμετέχουν όλα τα μέλη μας. Έχουμε αγιογράφους, αλλά και καλλιτέχνες άλλης μορφής εικαστικής τέχνης και γι’ αυτό το λόγο θεωρήσαμε σωστό να μην έχουμε συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μην είναι δεσμευτικό για τα μέλη μας. Η έκθεση, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, θα γίνεται κάθε Οκτώβρη και θα αποτελεί τη σταθερή μας έκθεση». Κάθε καλλιτέχνης συμμετέχει με ένα έργο, αν αυτό είναι μεγέθους περίπου ενός μέτρου, όταν όμως είναι μικρότερο, μπορεί να συμμετέχει και με δύο.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο της αίθουσας της Λέσχης Κομοτηναίων. Είναι όμως γνωστό ότι η πόλη μας στερείται χώρων κατάλληλων που θα φιλοξενούν και θα αναδεικνύουν τα έργα των καλλιτεχνών. «Η λέσχη Κομοτηναίων προς στιγμήν μας καλύπτει όχι όμως απόλυτα», τονίζει η κ. Εκμεκτσή. «Θα θέλαμε ωστόσο ένα χώρο μεγαλύτερο, πολύ πιο άνετο, με καλύτερο φωτισμό. Και ο υπάρχων φωτισμός τις περισσότερες φορές που διοργανώνουμε έκθεση είναι ελλιπής και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε λάμπες, γιατί πάντα βρίσκουμε ένα μεγάλο αριθμό από λάμπες καμένες. Γενικότερα, όμως, θα έλεγα ότι ο φωτισμός δεν είναι τόσο τέλειος, ώστε να καλύπτει τα έργα μας και να μας τα προβάλλει. Είναι αναγκαίο κακό η αίθουσα, αλλά δεν υπάρχει άλλη. Σίγουρα θα θέλαμε μία αίθουσα που να έχει τις προδιαγραφές μιας αίθουσας εκθέσεων. Εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια τέτοια αίθουσα και περιμένουμε από τις δημοτική αρχή να δρομολογήσει κάτι τέτοιο».

Πραγματικότητα το Εργαστήρι Ζωγραφικής

Το όνειρο των μελών του Συλλόγου για δημιουργία Εργαστηρίου Ζωγραφικής παίρνει σάρκα και οστά μετά την απόφαση του δημάρχου Κομοτηναίων, Δημήτρη Κοτσάκη, να παραχωρήσει χώρο που θα στεγάσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του συλλόγου. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, επιτέλους, βρέθηκε χώρος για να στεγάσουμε το Εργαστήρι Ζωγραφικής, το οποίο θεωρώ ήταν το όνειρο του συλλόγου και το είχαμε θέσει ως κύριο στόχο μας, για να συμβάλλουμε στην ανύψωση του πολιτισμού στον τόπο μας, αλλά και να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στα άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν, είτε σαν εργοθεραπεία είτε γιατί έχουν το ταλέντο και θέλουν να το αξιοποιήσουν είτε γιατί θέλουν να περάσουν μια ευχάριστη ώρα. Κυρίως όμως, το θέλαμε για τα παιδιά, γιατί στόχος μας είναι η δημιουργία ενός φυτωρίου που θα διαδεχθεί τα μέλη του συλλόγου μας. Οπότε, μετά από πολλή πίεση και με την καλή διάθεση του δημάρχου και με την ευαισθησία που τον διακρίνει στον τομέα τον πολιτιστικό, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ο δήμαρχος μας έδωσε έναν χώρο, μετά από πολλή σκέψη, γιατί στο συγκεκριμένο χώρο στεγάζονταν τα γραφεία ενός άλλου οργάνου.

Θα έλεγα ότι κατά κάποιον τρόπο κάποιοι αναγκάσθηκαν να βγουν από μέσα και συγκεκριμένα αναγκάσθηκε να φύγει η Δημοτική Επιχείρηση Δημοτικών Σφαγείων. Και ο κ. Τσαβδαρτζής και η κ. Γιαμουστάρη, που είναι υπεύθυνη επί του πολιτισμού, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όμως ο δήμαρχος, κι έκαναν τα πάντα για να μας εξασφαλίσουν έστω μια προσωρινή λύση μέχρι να μπορέσουν να μας στεγάσουν κάπου αλλού.

Ο χώρος είναι εξαιρετικός και βρίσκεται επί της Σοφοκλέους Κομνηνού 15, όπου στεγάζονται και τα γραφεία μας, συγκεκριμένα στον πρώτο όροφο. Τουλάχιστον προς στιγμήν, η αίθουσα πληροί τους όρους που απαιτούνται για το στήσιμο του Εργαστηρίου.

Εμείς με έξοδά μας θα το εξοπλίσουμε με τα απαραίτητα μέσα, βέβαια με οικονομική δυσκολία, αλλά ευελπιστούμε να έχουμε μια βοήθεια από τις αρχές του τόπου μας και να το λειτουργήσουμε από το νέο έτος.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το δήμαρχο Κομοτηνής, γιατί με τον τρόπο του συμβάλλει ώστε το όνειρό μας να γίνει πραγματικότητα, γιατί μέχρι σήμερα η έλλειψη χώρου μας δέσμευε στο να μην μπορούμε να πραγματώσουμε αυτόν το στόχο μας».

Η ιδέα για τη δημιουργία του Εργαστηρίου, όπως ενημερώνει η κ. Εκμεκτσή, «προέκυψε από πολλές, με την καλή έννοια, οχλήσεις συμπολιτών τόσο ενηλίκων που ήθελαν να ασχοληθούν με τα εικαστικά, όσο και γονέων των παιδιών για να γράψουν τα παιδιά τους σε ένα Εργαστήρι.

Καθημερινά έχουμε τηλέφωνα και κάθε φορά προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι δεν είναι θέμα δικής μας θέλησης, αλλά θέμα χώρου και εφόσον βρεθεί χώρος, όπως έγινε τώρα, θα μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε».

Στελέχωση και λειτουργία του Εργαστηρίου

Το εργαστήρι θα στελεχωθεί με εκπαιδευτές που θα έχουν τα προσόντα ώστε να μπορούν να διδάξουν. Όπως ενημερώνει η κ. Εκμεκτσή, θα δημιουργηθεί ένα τμήμα Αγιογραφίας και από εκεί και πέρα τα τμήματα θα γίνουν ανάλογα με τη ζήτηση.

«Δηλαδή πιθανόν να έχουμε ένα τμήμα για παιδιά και ένα για ενήλικες, αλλά πιθανόν να έχουμε από δύο. Στην αρχή θα ξεκινήσουμε με σχέδιο και λάδι και από εκεί και πέρα, την επόμενη χρονιά ή μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουμε, διότι, για να μάθει κάποιος να ζωγραφίζει, πρέπει να μάθει σχέδιο, να μπει στα χρώματα και στο λάδι, να ξέρει να δημιουργεί αποχρώσεις από τα κύρια χρώματα και από εκεί και πέρα, εφόσον ξέρει να χρησιμοποιεί πινέλο κι εκπαιδευτεί επάνω σε αυτό, να δημιουργεί κάποια έργα με λάδια και αργότερα να περάσει και στα άλλα είδη εικαστικών τεχνών.

Ίσως, αν μπορούσαμε να αποκτήσουμε φούρνο πηλοπλαστικής, θα μπορούσαμε να έχουμε και αγγειογραφία, αλλά και άλλα είδη όπως μεταξογραφία, υαλογραφία. Έχουμε ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν και αυτά τα είδη και μάλιστα είναι μέλη μας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.