Τον Αγιο Μηνα τον Θαυματουργο τιμησε το Γηροκομειο

Την εορτή του Αγίου Μηνά πανηγύρισε χθες το Ιερό Παρεκκλήσιο του Γηροκομείου Κομοτηνής αφιερωμένο στο όνομα του Αγίου Μηνά του Θαυματουργού.

Μ’ αυτή την αφορμή το απόγευμα της Τετάρτης 10ης Νοεμβρίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, ενώ την Πέμπτη το πρωί τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αίθουσα του Γηροκομείου.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του Αγίου Μηνά, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός είπε: «Ο Άγιος Μηνάς ήταν πρώτα στρατιωτικός σε ειδωλολάτρη. Έδωσε πολλές μάχες, έγινε δημοφιλής, αλλά όταν είδε να διώκεται η εκκλησία, άφησε το στρατό και πήγε στη Φρυγία. Εκεί διέμεινε κάποια χρόνια και όταν έγινε νέα επίθεση ενάντια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, δεν κάθισε να ησυχάσει κατέβηκε και αγωνίστηκε για την πίστη του χριστιανισμού. Έκτοτε έμεινε ως ένας ήρωας, ως ένας αγωνιστής και από τότε έχει κάνει πολλά θαύματα σε όλη την Ελλάδα. Και ο ιδρυτής του Γηροκομείου αυτού ονόμασε το εκκλησάκι για να προστατεύει τους γέρους».

Ο Πατέρας Δημήτρης Βασιλειάδης, με τη σειρά του, μετέφερε ότι «το Γηροκομείο Κομοτηνής έχει σήμερα την ετήσια πανήγυρή του στη μνήμη του Αγίου Μηνά, στον οποίο τιμάται το Παρεκκλήσιο του Ιδρύματος. Ο Άγιος Μηνάς είναι ένας προσφιλής Άγιος στην πόλη της Κομοτηνής, έχουμε στον Μητροπολιτικό Ναό και λείψανα, τιμόταν από την εποχή της Τουρκοκρατίας, και γι’ αυτό οι ιδρυτές θεώρησαν καλό να αφιερώσουν προς τιμήν του το Παρεκκλήσιο του Ιδρύματος.

Είναι μια ευκαιρία για να δείξει η κοινωνία της Κομοτηνής την ευλάβειά της στον Άγιο Μηνά, αλλά και την αγάπη της προς το Ίδρυμα και το έργο που γίνεται εδώ. Χαιρόμαστε πάρα πολύ βλέποντας την προσέλευση του κόσμου, η οποία δείχνει αυτά τα δύο πράγματα».

Μια μέρα ιδιαίτερης χαράς ήταν η χθεσινή μέρα για το Γηροκομείο λόγω της προσδοκίας της έναρξης των εργασιών της ανέγερσης της νέας πτέρυγας του Ιδρύματος. «Αυτές τις μέρες υπογράφουμε το οριστικό συμφωνητικό. Θα αρχίσουν αμέσως οι εργασίες του Ιδρύματος ούτως ώστε να αποκτήσει το Ίδρυμα εγκαταστάσεις σύγχρονες, σύμφωνες με τις μοντέρνες αντιλήψεις για άνετη διαβίωση των ηλικιωμένων. Θα είναι πραγματικά ένα πρωτοποριακό Ίδρυμα στο είδος του σε όλη την επαρχιακή Ελλάδα. Προβλέπονται πολλές οικονομικές δυσκολίες γιατί είναι έργο πολύ μεγάλου προϋπολογισμού. Οι οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος είναι περιορισμένες αλλά ελπίζουμε στη συμπαράσταση της κοινωνίας της Κομοτηνής καθώς επίσης και των αρχών η οποία έχει εκδηλωθεί πολύ ζωηρή ως τώρα και ότι χάρη σ’ αυτές θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία του Ιδρύματος απ’ την εποχή της ιδρύσεώς του», ανακοίνωσε ο κ. Βασιλειάδης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση και στους εκπροσώπους των Αρχών και στην κοινωνία της Κομοτηνής «να έρθουν συμπαραστάτες σ’ αυτό το έργο, το οποίο θα είναι ένα κόσμημα και μια προσφορά στην κοινωνία της πόλης και της περιοχής».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.