«Το ζητημα της διαφθορας επηρεαζει ολοκληρο τον κοινωνικο μας ιστο»

ΠτΘ: κ. Γεννηματά τα τελευταία χρόνια η χώρα μας πλήττεται από κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως θεσμών και αξιών. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι του μεγάλου προβλήματος που αφορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι γενικότερα στην πολιτική;

Φ.Γ.: Στην Ελλάδα υπάρχει απαξίωση της πολιτικής και αυτό είναι ένα από τα πολλά δεινά που έφερε στον τόπο η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική, τους πολιτικούς και τους θεσμούς. Γι αυτό και εμείς έχουμε τη μεγάλη ευθύνη, να αποδείξουμε ότι υπάρχει ελπίδα. Πιστεύουμε και πιστεύω ότι η πολιτική είναι πάνω από όλα μια σχέση εμπιστοσύνης. Αυτή τη σχέση ενισχύουμε καθημερινά. Στην πολιτική μπαίνεις για να προσφέρεις, όχι για να κερδίσεις. Με αξίες, με οράματα, με ήθος και αξιοπιστία. Αν κάτι από όλα αυτά λείψει, σπάει ο κρίκος της εμπιστοσύνης με τον κόσμο, που μας παρακολουθεί όλους και μας κρίνει. Και είναι λάθος να πιστέψει κανείς ότι αυτόν τον κόσμο, μπορεί να τον ξεγελάσει.

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να τα καταφέρουμε και θα το αποδείξουμε μέσα από μια αξιόπιστη διακυβέρνηση, με σεβασμό στον πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ δεν την υπόσχεται απλώς, δεσμεύεται γι αυτήν.

ΠτΘ: Υπάρχει μια γενικευμένη πια εντύπωση που καταγράφεται και δημοσκοπικά σε συντριπτικό ποσοστό της κοινής γνώμης, ότι η διαφθορά στην πολιτική είναι μια υπόθεση που αφορά και στα δύο κόμματα εξουσίας και σε ένα καθεστώς που οδηγεί σε απόλυτη ατιμωρησία. Ποια είναι η άποψή σας;

Φ.Γ.: Υπάρχει η απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης που επιδιώκει να περάσει στους πολίτες η εικόνα ότι «όλοι είναι ίδιοι» για να διασωθεί πολιτικά. Η Νέα Δημοκρατία μπροστά στο κομματικό συμφέρον, δεν υπολογίζει τη ζημιά που γίνεται στο πολιτικό μας σύστημα, την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών στα ματιά του κόσμου.
Εμείς απαντάμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν κλείσαμε εμείς τη Βουλή για να παραγράφουν τα σκάνδαλα. Αντίθετα από το 2004 τα ζητήματα της διαφάνειας αποτελούν αιχμή στην πολιτική μας. Προτείναμε Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, την υποχρέωση δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο όλων των πράξεων όλων των φορέων του Δημοσίου που αφορούν σε προμήθειες, παροχές υπηρεσιών, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις.Την υποχρέωση της Δημόσιας Διοίκησης να δημοσιοποιεί όλες τις διοικητικές πράξεις που δεν είναι απόρρητες, καθώς και την καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή. Προτείναμε ακόμη την υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος βασισμένου στο γερμανικό πρότυπο. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις υπέρ της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στα δημόσια έργα και τις προμήθειες, στη νομοθεσία, στη Δημόσια Διοίκηση και το εκλογικό σύστημα. Γιατί πιστεύουμε ότι το ζήτημα της διαφθοράς επηρεάζει ολόκληρο τον κοινωνικό μας ιστό.

ΠτΘ: Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι δεν έχετε σχέδιο εξόδου από την κρίση. Εσείς από την πλευρά σας τι απαντάτε;

Φ.Γ.: Η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης περιλαμβάνει άμεσα μέτρα, αλλά και τις προϋποθέσεις που πιστεύουμε ότι πρέπει να πληρούνται για να ξαναβρούμε τον δρόμο της ανάπτυξης. Τα άμεσα μέτρα στήριξης για την έξοδο από την κρίση αφορούν στην παροχή ρευστότητας στην αγορά με όρους, προϋποθέσεις και εποπτεία του κράτους, στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην προστασία των δανειοληπτών, στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και στη στήριξη των ασθενέστερων με πραγματικά επιδόματα αλληλεγγύης.


Πέρα όμως από τα άμεσα μέτρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία με τις παραγωγικές δυνάμεις, η οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και η αναγέννηση του κοινωνικού κράτους. Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στις δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠτΘ: Οι συντηρητικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν. Πιστεύετε ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα πολλά πράγματα να αλλάξουν για μια πιο δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη;

Φ.Γ:
Οι συντηρητικές πολιτικές απέτυχαν και είναι αυτές που στον βωμό του κέρδους οδήγησαν σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι απαντήσεις φυσικά δεν μπορούν να δοθούν με τις ίδιες συνταγές. Το ΠΑΣΟΚ και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, προτείνουμε ένα προοδευτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης: Με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ένα νέο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων. Με την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη συγκρότηση ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση. Και ακόμη, με ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Απασχόληση, ένα «Κοινωνικό Μάαστριχτ».

ΠτΘ: Τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο. Σαφώς και η ανακοίνωση ονομάτων είναι τυπική, χωρίς βέβαια να εννοώ ότι η στελέχωση δεν παίζει ρόλο, δεν θα έπρεπε όμως αυτή τη στιγμή όλα να είναι έτοιμα και να βαδίζει το Κίνημα στην τελική ευθεία;

Φ.Γ.:
Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές εκλογές. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο εντός των ημερών.

ΠτΘ: κ. Γεννηματά σας ευχαριστούμε πολύ.

Φ.Γ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Ο δρόμος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε είναι αυτός της Πράσινης Ανάπτυξης

ΠτΘ: Η Πράσινη Ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος του Κινήματος είναι εφικτή σε μια Ευρώπη με τη σημερινή της μορφή;

Φ.Γ.:
Είναι εφικτή σε όλη την Ευρώπη και είναι ο δρόμος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε. Η Πράσινη Ανάπτυξη δεν είναι μια πρόταση γενική και αφηρημένη. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική που έχει κερδίσει έδαφος σε όλο τον πλανήτη και κυρίως είναι μια πολιτική που ταιριάζει απόλυτα στη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί το κλίμα της για την παραγωγή ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν χώρες όπως η Γερμανία να παράγουν περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο από ότι η Ελλάδα.

Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην πάμε και πολύ μακριά, έχουν κάνει Στρατηγικές επιλογές για το παραγωγικό τους μοντέλο βασισμένες στην Πράσινη Ανάπτυξη. Όπως η Δανία με την αιολική ενέργεια και η Ισπανία με τα φωτοβολταϊκά. Η Πορτογαλία διαφημίζει τη χώρα της ως «το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο της Ευρώπης».

Η Ελλάδα έχει ήλιο, έχει ισχυρούς ανέμους, έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διεθνώς, με προγραμματισμό και σωστή κατανομή των νέων ενεργειακών παραγωγικών μονάδων.

Στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, πρέπει να περάσουμε από τη μαζική παράγωγη που στηρίζεται στην αλόγιστη πολλές φορές χρήση φυτοφαρμάκων, στην παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων και βιολογικών προϊόντων. Έχουμε τις δυνατότητες να αναπτύξουμε μια νέα βιομηχανία τροφίμων που θα στηρίζεται στην ποιότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προβολής και διάθεσης αυτών των προϊόντων. Σε όλο τον κόσμο μιλούν για τη Μεσογειακή διατροφή. Γίνονται αρκετές προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα, αν οι πρωτοβουλίες συνεταιρισμών και ιδιωτών, ενταχθούν στο πλαίσιο μιας κεντρικής πολιτικής για την Πράσινη Ανάπτυξη, τόσο στο στάδιο της παραγωγής, όσο και στο στάδιο της ανάδειξης και διάθεσης των ελληνικών προϊόντων. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, το ελληνικό λάδι, που είναι άριστης ποιότητας, να διατίθεται μαζικά στην Ιταλία και στη συνέχεια να πλασάρεται διεθνώς ως ιταλικό και να έχει κερδίσει με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Πιστεύουμε ότι μέσα από την Πράσινη Ανάπτυξη μπορούμε να δώσουμε μια νέα ώθηση και στον Τουρισμό μας. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουρισμού, που θα στηρίζεται στα δυο συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποταχθούμε στη φθήνια, δεν πρέπει να μπούμε στη λογική να ανταγωνιστούμε τους φθηνούς προορισμούς παρέχοντας χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες.

Ο τουρισμός είναι η ελληνική βιομηχανία. Μια βιομηχανία που όχι μόνο μπορεί να έχει μέλλον, αλλά να αναπτυχθεί ακόμη καλύτερα. Αρκεί να καταλάβουμε ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με ιστορία, που οφείλουμε να προστατέψουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.