«Το ξηροθερμικο κλιμα σε συνδυασμο με την θαλασσα συνιστουν ενα μοναδικο αμπελοτοπι»

Για την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί μιλά σήμερα στον «Κόσμο» ο Ναπολέων Σγουρίδης, υπεύθυνος στο «ΚΤΗΜΑ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ». Μοιράζεται μαζί μας τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον ψυχισμό ενός ανθρώπου που ασχολείται με την καλλιέργεια της αμπέλου και σημειώνει: «Μακάρι όλο και περισσότεροι αστοί να δώσουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να επισκεφτούν έναν αμπελώνα και να ξαναζήσουν την εμπειρία του φυσικού περιβάλλοντος που μας τρέφει και μας συντηρεί». Παράλληλα, αποκαλύπτει τους δρόμους που ακολουθεί το κρασί που παράγει και, δοκιμάζοντας τα πρώτα δείγματα από τα φετινά κρασιά, σημειώνει: «Είναι πολύ θετικά και συνηγορούν για μία καλή χρονιά».

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του Κτήματος και πού βρίσκεστε σήμερα;

Το Κτήμα Σγουρίδη γεννήθηκε σαν ιδέα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι, βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία, προχώρησαν σταδιακά στην αγορά, φύτευση και υποστύλωση ενός ιδιόκτητου γραμμικού αμπελώνα 100 περίπου στρεμμάτων τοποθετημένου στο αγρόκτημα Μάνδρας, στα παράλια του Νομού Ξάνθης. Μέσα στην περίοδο 2000-2005 ολοκληρώθηκε η επένδυση στον πρωτογενή τομέα, ενώ στην τριετία 2006-2008 που διανύουμε ευελπιστούμε να καθετοποιήσουμε την παραγωγή κατασκευάζοντας στην ίδια περιοχή επισκέψιμες οινοποιητικές εγκαταστάσεις με δυναμικότητα υποδοχής 200 τόνους σταφυλής.

Το κρασί είναι ταυτισμένο με την αρχαιότητα, τη μυθολογία, τον πολιτισμό. Πόσο «ζωντανά» είναι όλα αυτά στην προσπάθειά σας;

Πράγματι, η περιοχή στην οποία έχουμε την αμπελοοινική μας εκμετάλλευση, καθώς και τα ευρύτερα παράλια της Θράκης, υπήρξαν στην αρχαιότητα ένας κεντρικός σταθμός στην πορεία διάδοσης της καλλιέργειας της αμπέλου στη λεκάνη της Μεσογείου και στην ένταξη του οίνου στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συλλέξουμε και να ενώσουμε τα κομμάτια που απαρτίζουν αυτήν την εικόνα, βασιζόμενοι επάνω σε ήδη υπάρχουσες μελέτες, αλλά και χρηματοδοτώντας ένα νέο κύκλο ερευνών επί του αντικειμένου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε διαλέξει για τις πρώτες δύο μας ετικέτες την απεικόνιση ενός Θράκα πολεμιστή από σπάραγμα ερυθρόμορφου αγγείου του 5ου αιώνα π.Χ., το οποίο σώζεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η γεωγραφική μας θέση ευνοεί την καλλιέργεια και την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών;

Είναι πλέον πεποίθησή μας ότι το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με την παρουσία της θάλασσας και των υδάτινων όγκων των υδροβιοτόπων που τη διατρέχουν, ο καλός αερισμός και το εξαιρετικό υπέδαφος συνιστούν ένα μοναδικό αμπελοτόπι που περιμένει υπομονετικά ανθρώπους με γνώση, ταλέντο και μεράκι για να το αναδείξουν μέσα από εξαιρετικά προϊόντα οινοποίησης.

Ποιες ποικιλίες παράγετε;

Στο εμπόριο αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν από το Κτήμα Σγουρίδη δύο κρασιά πολυποικιλιακά, ξηρά. Ο «Λευκός Σγουρίδη» είναι συνδυασμός από Ροδίτη, Ασύρτικο και Toscano (Ugni Blanc), ενώ ο «Ερυθρός Σγουρίδη» συνδυάζει τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Παμίδι.

Είναι μια καλή χρονιά η φετινή;

Η φετινή χρονιά, παρότι υπερβολικά ξηρή, με ελάχιστες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, υπήρξε ποιοτικά αναβαθμισμένη με λιγοστές έως καθόλου προσβολές από αρρώστιες και οδήγησε σε περιορισμένου tonnage, αλλά εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι. Τα πρώτα δείγματα από τα φετινά κρασιά είναι πολύ θετικά και συνηγορούν για μία καλή χρονιά και αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.

Ποιες παράμετροι είναι καθοριστικές για τον τύπο και την ποιότητα του κρασιού;

Η γεωγραφική ζώνη, το μεσόκλιμα της περιοχής, το υπέδαφος, ο προσανατολισμός του αμπελώνα, ο καλός αερισμός και η καλή αποστράγγιση του αγροτεμαχίου, οι καλλιεργητικές και οινοποιητικές μέθοδοι είναι μερικές από τις παραμέτρους που καθίστανται καθοριστικές για τον τύπο και την ποιότητα του κρασιού. Αν, όμως, ρωτήσετε τους παλιότερους θα σας απαντήσουν: το Κλήμα και ο Άνθρωπος.

Πού έχει «ταξιδέψει» το κρασί από το Κτήμα Σγουρίδη μέχρι σήμερα;

Πέρα από την τοπική αγορά τα κρασιά μας έχουν «ταξιδέψει» εμπορικά σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βόλο, Αθήνα, Κρήτη, Χίο, Μυτιλήνη και αναγνωριστικά ως την Γερμανία, την Αμερική και την Κίνα!

Τι στόχους βάζετε;

Άμεσος και κύριος στόχος μας είναι να παράγουμε οίνους εξαιρετικής ποιότητας με αντιπροσωπευτική σχέση ποιότητας-τιμής και σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Ακολουθώντας την οδό της «ζεστής» αγοράς φιλοδοξούμε να δούμε τα κρασιά μας στα οινολόγια των καλύτερων εστιατορίων κάθε νομού. Παράπλευρα, αλλά μακροπρόθεσμα επιθυμούμε να μπούμε στο χώρο της παροχής υπηρεσίας, όπου με κεντρικό πυλώνα την άμπελο και τον οίνο θα προσφέρουμε στον οινόφιλο επισκέπτη αγροτουριστικές και άλλες υπηρεσίες, αφού εντός του οινοποιείου θα διατηρούμε χώρους εστίασης και καλλιτεχνικής προβολής.

«Η ωφελιμότητα του κρασιού μόνο με τη δύναμη των Θεών μπορεί να συγκριθεί όταν αυτό χρησιμοποιείται με μέτρο» έλεγε ο Ασκληπιός. Τι συμπεραίνετε για τις συνήθειες των Ελλήνων, πίνουμε με μέτρο;

Παρότι οι εθνικές στατιστικές δείχνουν μία αυξημένη τάση κατανάλωσης αλκοολούχων από τον ενήλικα πληθυσμό, πιστεύω ότι σπάνια η τάση αυτή εξελίσσεται σε κατάχρηση. Αν δείξουμε προσοχή στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία γαλουχώντας τον αυτοέλεγχο στους νέους Έλληνες, αποσπώντας την προσοχή τους από τα «σκληρά» ποτά και στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στο κρασί, τότε έχουμε μία ευκαιρία να διαμορφώσουμε οινικό κριτήριο στους νέους με πολλαπλά μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ίδιους.

Ποια συναισθήματα σάς συντροφεύουν κάθε φορά που ακολουθείτε τους δρόμους του κρασιού, τα βήματα του Διονύσου στο Κτήμα σας;

Τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον ψυχισμό ενός ανθρώπου που ασχολείται με την αγροτική ή απλώς περιδιαβαίνει το «βιος» του είναι απλά, σχεδόν μονοεπίπεδα, αλλά έντονα και ουσιαστικά. Αισθήματα κόπωσης και μονοτονίας δίνουν τη θέση τους σε συναισθήματα ηρεμίας, πληρότητας και ολοκλήρωσης. Μακάρι όλο και περισσότεροι αστοί να δώσουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να επισκεφτούν έναν αμπελώνα και όχι μόνο και να ξαναζήσουν την εμπειρία του φυσικού περιβάλλοντος που μας τρέφει και μας συντηρεί.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.